KULTURA
24.08.2019 u 20:25

ORLANDO PIANO WEEK
Četiri iznimna pijanista u Dvoru

U godini koju je Grad Dubrovnik proglasio Orlandovom, četiri mlada i iznimna pijanista u razdolju od 26. do 29. kolovoza i u suradnji sa 7. Međunarodnim glazbenim festivalom Dubrovnik u pozno ljeto, održat će četiri pijanistička recitala u atriju Kneževa dvora. Američki pijanist Andrew Tyson dubrovačkoj se publici prvi put predstavio u kolovozu 2015. godine na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama recitalom za koji je dobio velike pohvale publike i kritike. Nastupajući diljem svijeta, njegove misli vraćale su se Dubrovniku te su stoga on i Evan Shinners predložili vizionarski projekt Orlando Piano Week.


komentara  0

Hvaljen na BBC-jevom Radiju 3 kao ‘istinski pjesnik glasovira’, Andrew Tyson slovi za glazbenika specifičnog izričaja čije vrijeme upravo nastupa. U ljeto 2015. godine osvojio je prvu nagradu na Pijanističkom natjecanju Géza Anda u Zürichu, kao i Nagradu Mozart i nagradu publike.

Glazbeno umijeće tajvansko-američkog pijanista Stevena Lina bilo je zamjetno već u ranoj dobi kada je s deset godina s punom stipendijom primljen na Juilliard, a njegov prvi nastup s Njujorškom filharmonijom uslijedio je sa samo trinaest godina. New York Times njegovo sviranje opisuje kao „besprijekorno i oplemenjeno zadivljujućim finesama u nijansiranju i dinamici“.

Iako program Evana Shinnersa počinje Capricciom povodom odlaska voljenog brata, djelom čiji stavci dočaravaju pojedine faze rastanka, slušatelji će se upravo kroz njega upoznati s ovim američkim glazbenikom, strastvenim zaljubljenikom u opus najvećeg među glazbenim gigantima Johanna Sebastiana Bacha. Pored velike privrženosti glazbi J. S. Bacha, Shinners je također poznat po originalnoj i ekscentričnoj glazbi koju stvara. U studenom 2018. otvorio je ‘Bachovu trgovinu’ na križanju 56. ulice i Broadwaya, gdje je u prostoru površine od petstotinjak kvadratnih metara pet sati dnevno izvodio Bacha trideset i sedam dana zaredom.

O bugarskom pijanistu Evgeniju Bozhanovu koji će zatvoriti Orlando Piano Week 29. Kolovoza, novine Dallas Morning News jednom su prilikom napisale: „On može proizvesti više nijansi tona u jednom taktu nego većina pijanista tijekom cijelog života.“ Proteklih sezona Bozhanov je ostvario solističke nastupe s brojnim orkestrima, uključujući Belgijski nacionalni orkestar, londonski Orkestar Philharmonia, Kraljevski filharmonijski orkestar iz Liverpoola i brojnim drugima. Evgeni je uz to zabilježio natupe u bečkom Musikvereinu, Dvorani Suntory, Berlinskoj filharmoniji, na Serate Musicali u Milanu...

Program ove plaforme za mlade glazbenike dostupan je na stranicama Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a ulaznice za koncerte Orlando Piano Week-a dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra od 9 do 14.30 sati (uz niz pogodnosti i popusta za građane!), u KIC Luža, agenciji Perla Adriatica na Ploča,a gift shopu Dubravka na Pilama i online putem servisa ulaznice.hr. Također, ulaznice su dostupne i sat vremena prije početka koncerta ispred Dvora. Broj za informacije i rezervacije je 417 110.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube