LIFESTYLE
06.09.2019 u 14:57

DIREKTOR FRANO HERENDIJA: U Konavlima je posljednjih godina razvijena bogata i kvalitetna ponuda sadržaja za aktivni odmor

Sezona je na izmaku, turisti se 'povlače', ostaju rezultati od ove godine i predstoje promišljanja za nadolazeću turističku sezonu. Kakvo je stanje u Konavlima i Cavtatu, je li sezona bila uspješna, na čemu se temelji njihova ponuda, koji način promocije najviše privlači posjetitelje, a koji oni koristite najčešće. Što je s aktivnim odmorom koji je u posljednje vrijeme sve traženiji. U kojem smjeru ide Turistička zajednica Općine Konavle, odnosno koji vid turizma želi razviti, na sve to u razgovoru za Dubrovniknet odgovorio je direktor TZ Općine Konavle Frano Herendija.


komentara  0

Sezona je na izmaku, možete li nam ukratko reći kako je prošla i jeste li bili uspješni?

- Turistička sezona  na našem području traje do konca listopada. Fizički pokazatelji turističkog prometa do kraja kolovoza pokazuju rast broja noćenja od 3% u odnosu na prethodnu godinu, te očekujemo da će ovaj trend povećanja turističkog prometa biti zadržan i do kraja ove godine.

Koji gosti su najbrojniji, je li to povezano s vašim prezentacijama i predstavljanjima? Gdje ste sve prezentirali Konavle, u kojima gradovima i državama? Koji način promocije najviše privlači posjetitelje, a koji vi koristite najčešće?

- Tradicionalno, najveći broj dolazaka i noćenja na našem području ostvaruju turisti iz Velike Britanije, oko 38% ukupnog broja dolazaka i noćenja.  Slijede turisti iz Francuske, Njemačke, Skandinavije itd.  Turistička zajednica općine Konavle predstavlja se na brojnim turističkim sajmovima posredstvom Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, uz sudjelovanje našeg predstavnika na pojedinim sajmovima, sukladno dogovorenom rasporedu nastupa. Samostalno smo okrenuti prvenstveno marketingu putem digitalnih medija i društvenih mreža, te u tom smislu svake godine radimo promotivne kampanje na našim glavnim emitivnim tržištima.

- Ove godine ostvarili smo izuzetan marketinški efekt kroz kampanju u izboru za European Best Destination, u kojoj je Cavtat zauzeo osmo mjesto među 20 nominiranih europskih destinacija. Također Turistička zajednica je u ovoj godini bila partner Općini Konavle i nositelj kandidature Cavtata kao hrvatskog kandidata  za prestižnu nagradu Međunarodni zlatni cvijet Fondacije Communities in Bloom čije rezultate očekujemo krajem rujna.

- Konačno Turistička zajednica  pokrenula je i tiskala prvi broj Welcome časopisa "Volim Konavle" koji obrađuje teme iz konavoske prošlosti i sadašnjosti s ciljem pobližeg upoznavanja naših turista sa tradicijama, vrijednostima i posebnostima Konavala.

U kojem smjeru ide TZ Općine Konavle, odnosno koji vid turizma želi razviti?

- Cavtat i Konavle prepoznati su kao destinacija kvalitetnog turizma, što potvrđuju brojna priznanja za kvalitetu turističke ponude koja smo primili posljednjih godina. U tom smislu, zajedno sa Općinom Konavle i svim turističkim subjektima radimo prvenstveno na daljnjem poboljšanju ukupne turističke ponude. Planovi Općine Konavle u smislu poboljšanja infrastrukture, kao i planovi novih turističkih projekata, potvrda su tome da će i biti tako.     
 
Što je s aktivnim odmorom koji je u posljednje vrijeme sve traženiji, mogu li Konavle tu što ponuditi?

- U Konavlima je posljednjih godina razvijena bogata i kvalitetna ponuda sadržaja za aktivni odmor: adrenalinski parkovi, jahanje, ATV Safari,  pješačke i biciklističke ture, stijena za penjanje, aktivnosti na moru, itd.  U cilju promoviranja Konavala kao destinacije za aktivni odmor uz potporu Turističke zajednice organiziraju se brojne manifestacije: Proljeće u Konavlima, Dubrovnik Outdoor Festival, Dubrovnik&Konavle Walking Festival. Na ovu ponudu naslanja  se ponuda vinokušnji konavoskih vinara, kao i gastronomska pouda u restoranima i seoskim domaćinstvima.

Mogu li Konavle zimi privući sportiste, sportska događanja i natjecanja koji bi popunili određene smještajne jedinice i naravno usput trošili, ali i obilazili konavoske znamenitosti kada je najmanja gužva?

- Cavtat i Konavle zasigurno imaju klimatske uvjete za zimske pripreme sportaša, međutim  pretpostavka tome bila bi potrebna sportska infrastruktura.

Na kojim sada projektima radite, koji su planovi Turističke zajednice za sljedeću sezonu?

- Program rada i planiranje aktivnosti za slijedeću godinu nam tek predstoji, budući smo još uvijek okrenuti operativnim poslovima turističke sezone. U svakom slučaju naglasak u našem radu imat će kao i do sada promotivne aktivnosti, sajmovi i prezentacije, izdavačka djelatnost - tisak promotivnih i informativnih materijala, te posebno manifestacije, kako one u organizaciji Turističke zajednice, tako i brojne druge koje se organiziraju uz našu potporu. 

 

Slaven Zvono: U Primorju smo uredili 35 km pješačkih i 50 km dugu biciklističku stazu

INTERVJU/ Anamarija Kusalo: Naglasak bi trebao biti na manifestacijama, a i arheologiju bi trebalo bolje predstaviti...


Elizabeta JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube