VIJESTI
10.09.2019 u 21:31

10 GODINA OD POGIBIJE: sjećanje na Srećka Kljunka

Na današnji dan prije deset godina život je u tragičnoj prometnoj nesreći izgubio dubrovački branitelj i političar, dogradonačelnik Srećko Kljunak. Njegove uloge u društvenom životu Dubrovnika prisjetio se njegov suradnik Bajro Sarić. Tekst prenosimo u cijelosti.


komentara  0

Srećko Kljunak /1957-2009/ svojim ukupnim djelovanjem jedan je od najznačajnijih Dubrovčana na razmeđu tisućljeća. Najprije, goleme su njegove zasluge tijekom Domovinskog rata: od kraja rujna 1991. bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Specijalne jedinice policije, u vojnoj hijerarhiji od zapovjednika grupe u SPJ dogurao je do načelnika stožera 163. brigade HV te načelnika Operativnog centra IV Zbornog područja oružanih snaga RH. Bojnik Kljunak odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista, Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom Kneza Domagoja s ogrlicom, pohvaljen je i posebnim plaketama generala Janka Bobetka, Nojka Marinovića, Milivoja Petkovića, kao i ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

Srećko Kljunak je niz godina bio suosnivač sa Zvonimirom Gverovićem Konkom kultnog "Roxy Club Dubrovnik" preko trideset godina prepoznatljivog kao mjesta suvremene rock, jazz i slične glazbe i društvenog života dubrovačke čeljadi. U politički život Dubrovnika uključio se na početku Domovinskog rata, članstvom u HSS-u, bio je gradski vijećnik, a potom je iz HSS-a zbog određenih nesporazuma iz njega istupio. Potom je djelovao kao nezavisni političar i kao takav izabran za zamjenika gradonačelnice Grada Dubrovnika Dubravke Šuica u mandatu od 2001. do 2005. Kao zamjenik gradonačelnice bio je vrlo aktivan, vrijedan, nesklon politički neproduktivnim zanovijetanjima, ali zato je svakodnevno radio i okupljao suradnike na raznim komunalnim poslovima po Gradu, pri čemu je bio vrlo učinkovit. Imao je nevjerojatne organizacijske i liderske sposobnosti.

Osnivač je prve regionalne političke stranke i njezin predsjednik – Južnohrvatske stranke koja je uspješno djelovala uglavnom na području Grada Dubrovnika s kraja 2001. do sredine 2005. Porazom na tadašnjim lokalnim izborima, stranka je prestala djelovati. Srećko Kljunak bio je i zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora krajem devedesetih godina. Srećko Kljunak ostat će upamćen i kao izvrstan glazbenik, pjevač i skladatelj /jedno vrijeme i član Dubrovačkih trubadura/, uglavnom s domoljubnom tematikom i raznim vrstama suvremene i urbane glazbe. Osim već spomenutim ugostiteljstvom, od 2005. do 2009. bavio se, kao privatni poduzetnik lokalnim pomorskim prijevozom građevinskog materijala i otpada s vlastitim brodom.

Kako sam mu bio suradnik od 2000. do 2009. mogu samo ustvrditi da je bio iznimno vrijedan, energičan, pravedan, znalac u svemu čime se bavio i iznad svega odlučan u provedbi svojih nakana, ponekad i do razine uporne tvrdoglavosti. Imao je Srećko, kao i svatko od nas i mana, po meni u određenim trenutcima nepotrebne ishitrenosti i brzopletosti, a znao je i burno i nepromišljeno reagirati u situacijama koje nisu po njegovoj volji. Treba znati da nekima, opet uostalom kao i svatko od nas, nije bio prihvatljiv ni omiljen, kao i kontroverzan i neću tvrditi da možda i imaju razloga za takva razmišljanja, ali to i nije predmetom ovoga komentara. Smisao je zadržati se na ukupnom habitusu bilo koga, u ovome slučaju Srećka Kljunka i on je po meni nedvojbeno pozitivan. Uostalom, zna se, kao kod svih osoba koje su nešto značile i postigle u životu, posebice u javnom djelovanju, poput Srećka Kljunka, uvijek postoje opravdane ili neopravdane sumnje, ali daleko bi nas odvelo i ne bi imalo nikakvog smisla o tome raspredati, smisao je istaknuti ono najbolje kod čeljadi koja su obilježila, ponajviše u pozitivnom smislu ukupnu duhovnu i ljudsku baštinu Grada. A Srećko Kljunak, svakako da nije bio takav kakav je bio, ne bi ni upečatljivo ni sadržajno odživio svoj, možemo ipak reći kratak vijek, niti bi ostao upamćen među najpoznatijim i najuglednijim Dubrovčanima novijeg doba.

Ma koliko je njegov doprinos u Domovinskom ratu bio golem, to i nije isključivi razlog da ga uvrstim u značajne dubrovačke ljude, jer tome treba pridodati i njegov doprinos, odnosno lik i kao odličnog glazbenika, poduzetnika, političara i vođe, što su doista rijetke osobine sve u jednom čovjeku. Srećko Kljunak poginuo je u teškoj prometnoj nesreći kod Vrbice, u četvrtak, 10. rujna 2009. u noćnim satima, vraćajući se doma /na Kapelici/ s posla na Lopudu. Njegovom posljednjem ispraćaju na Boninovu bilo je nazočno preko 6.000 Dubrovčana, njegovih prijatelja, suboraca i suradnika, što samo potvrđuje o kakvoj se značajnoj osobi suvremene dubrovačke povijesti radilo.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube