VIJESTI
09.09.2019 u 09:03

Vjerovali ili ne
PRIJEDLOG GRADU: Skaline od Jezuita preimenujte u “Walk of shame Staircase"!

Odbor za turizam dubrovačke Gospodarske komore poslao je prijedlog Gradu Dubrovniku da se Skalini od Jezuita koji povezuju Gundulićevu i Boškovićevu poljanu preimenuju u “Walk of shame Staircase” s ciljem unapređenja turističkog prometa i prepoznatljivosti Grada.


komentara  1

Jezuitske su stube u svjetski poznatoj seriji “Game of Thrones” preuzele ulogu stubišta Velikog bratstva Baelor, a obilježila ih je najpoznatija scena u petoj sezoni, tzv. “Walk of shame”, u kojoj je Cersei Lannister bila prisiljena proći gola ulicama King’s Landinga.      Vjerni pratitelji bili su toliko oduševljeni da se ubrzo nakon emitiranja epizode na Instagramu pojavila i istoimena lokacija koja do danas broji desetke tisuća objavljenih fotografija oduševljenih turista koji ondje poziraju.

Na upit o rađanju ideje, Odbor za turizam odgovorio je: “ Velik postotak turista Dubrovnik posjećuje upravo zbog serije pa smo zaključili da bi bilo prigodno simbolički posvetiti naziv stubišta jednom tako poznatom djelu, a sigurni smo da Gradu neće smetati i dašak popularne kulture. Tako je došla i ideja za preimenovanjem.”

Srednjovjekovna hrvatska baština i arhitektura poslužile su kao savršena kulisa za ekranizaciju priče autora Georgea R. R. Martina iz serijala fantastičnih romana pod naslovom “Pjesma leda i vatre”.

Nakon što je prvi put prošetao Gradom, izvršni je producent serije David Benioff rekao: “Čim sam počeo hodati zidinama, znao sam da je to - to. Dubrovnik je izgledao kao grad o kojemu sam čitao u knjizi. Imate more, sunce i prekrasnu arhitekturu. Sve je tu! Izgledao je upravo kao King’s Landing.”

Dubrovnik je svoju ulogu zauzeo u drugoj sezoni, a snimalo se i u Splitu, Imotskom, Šibeniku i Baškoj Vodi, no zanimljivo je da nisu samo poznati dalmatinski gradovi i tvrđave poslužili kao kulisa. U Game of Thrones može se vidjeti i Kaštel Gomilica- mjesto u kojem su srednjovjekovni dvorac sagradile sestre benediktinke radi zaštite seljaka koji su radili na njihovim posjedima u zapadnom dijelu Dilata, a njegovo je okružje u seriji pretvoreno u Braavos - grad na moru.
Scene snimane u Hrvatskoj postale su neprocjenjiva reklama, a fanovi serije diljem svijeta imaju dodatan razlog za posjet Lijepoj našoj.

OVDJE POGLEDAJTE FOTOGRAFIJA IZ SERIJE 

 

 

Ukoliko ste došli do kraja ovoga teksta, zaslužujete znati da je ova vijest (na svu sreću) ipak lažna, te napisana u svrhu istraživanja "lažnih vijesti" za završni rad jedne studentice na dubrovačkom Sveučilištu.

 

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube