VIJESTI
11.09.2019 u 14:48

VIJEĆNIČKA PITANJA: Učenički dom, promet u Metkoviću, HE Plat, Centar za ranu intervenciju...

U Velikoj vijećnici održan je nastavak 11. sjednice Županijske skupštine. Prije početka sjednice vijećničku prisegu je položio Matko Jasprica (HDZ), a svoj mandat u mirovanje je stavila vijećnica Marijana Marlais. Na Sjednici je prisutno 32 od ukupno 41 vijećnika. Nastavlja se s raspravom 32. točke Dnevnog reda tj. o pravo prvokupa zemljišta u obuhvatu Vile Rašica. Nakon toga uslijedila je 12. sjednica Županijske skupštine, odnosno jednosatno postavljanje vijećničkih pitanja, na kojoj je nazočno 22 vijećnika. Dnevni red je prihvaćen, nakon čega su uslijedila vijećnička pitanja.


komentara  0

Jelena Crnčević (DDS): Molim vas za informaciju kako stojimo s upisanim prvašićima u područnim školama, jesu li upisani svi novi učenici i prijeti li možda neko zatvaranje?

Župan Nikola Dobroslavić: Mi smo imali u ponedjeljak prvi dan nastave u osnovnim školama, fokus je bio na prvašićima. Sa zadovoljstvom mogu reći da ove godine imamo 55 prvašića više u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče područnih škola, borili smo se da što više njih opstane, to je i interes ljudi koji žive na tim područjima. Tu imamo uspjeha, problematična je samo jedna područna škola u Dolini Neretve koja nema dovoljno učenika s kojom ćemo vidjeti što će biti. Možemo biti zadovoljni, prvašića je više, Vlada je ove godine osigurala besplatne udžbenike za sve onsovnoškolce, a županije je osigurala sredstva za radne bilježnice za sve razrede osnovnih škola što nam je veliko zadovoljstvo.

Marinko Pažin (HSP): Ovih dana Vlada je odobrila novih 100 milijuna kuna za dva važna projekta, gdje će se utrošiti novci. Zanima me što je s dokumentacijom za svih osam, devet luka na području DNŽ. Kakva je bila turistička sezona, kakva će biti podsezona, što su turistički djelatnici učinili da produlje sezonu?

Župan Nikola Dobroslavić: Potpisali smo dva ugovora o financiranju dva objekta lučke infrastrukture na otoku Korčuli, obnova valobrana Puntin i pomorsko putnički terminal u Veloj Luci. Drago nam je da se oni u velikoj mjeru već realiziraju. Podsjetit ću radi se u pristaništu u Trpnju, radi se o obnovi u Donjem Čelu na Koločepu, preostaje nova Luka Perna i Polačište, Ubli te Prigradica, za to se završava projektna dokumentacija i vjerujemo da ćemo moći ići prema Europskim fondovima. Želimo i kopnom i morem povezati cijelu županiju.

Stibe Gabrić (Nezavisni): Imam jedno pitanje za župana, vidimo da je naša županija praktički najveće gradilište u RH. U Metkoviću imamo jedan jako ozbiljan problem, dobili smo jedan od najgorih prijelaza u RH, izgubili smo turističke autobuse, imali smo građevinsku dozvolu za zaobilaznicu, nije bilo sluha za vladavine MOST-a. Trebalo bi organizirati sastanak u Metkoviću s gradonačelnikom i pozvati ministra Butkovića da bi vidjeli što možemo napraviti. Neki dan 45 minuta mi je trebalo za prijeći preko mosta, to je u ljetnim mjesecima nemoguća misija, kolona bude iz Hercegovine vikendom od Čapljine, a kada se vraćaju iz Metkovića i jedna i druga raskrsnica od Opuzena. To je gorući problem grada Metkovića koji moramo riješiti.

Župan Nikola Dobroslavić: Znamo da je granični prijelaz izgrađen kako jest, neodgovarajuće, tražimo bolju protočnost i bolji prijelaz za putnike. Bio je prijedlog da se granica proširi prema rijeci Neretvi, druga varijanta je bila da se poruše neke kuće u dogovoru s vlasnicima, možemo se raspitati u kojoj je to sve fazi. Što se tiče problema povezanosti Metkovića, problem postoji, nastojimo s gradom rješavati taj problem kroz nekoliko segmenata.

Alan Farac (HDZ): Zanima me u kojoj je fazi srednjoškolski dom u Korčuli. Drugo pitanje je u vezi helidroma dubrovačke bolnice, je li upitno funkcioniranje istog?

Župan Nikola Dobroslavić: Kao što sigurno znate o tome smo već govorili, Županija planira zajedno s Ministarstvom obrazovanja osnovati novi učenički dom u Korčuli, prvenstveno za učenike Lastova, ali to bi služilo i ostalima. Kod traženje prostora utvrdili smo da je pogodan pastoralni centar u Korčuli, pregovaramo s Dubrovačkom biskupijom da napravimo ugovor i da prostor uredimo i napravimo dom, očekujemo uskoro odgovor od biskupije, najavljeno je da su usuglašeni s našim ugovorom. Što se tiče helidroma, on funkcionira kao do sada, slijetat će helikopteri i noću i danju. Problem je bio s novom kategorizacijom helidroma, održali smo hitan sastanak i utvrdili smo bez obzira na te promjene helidrom može funnkcionirati kao i do sada.

Ivan Margaretić (HSU): Nakon što su ukinute pošte u Trstenom i Orašcu, ostala je samo jedna pošta u Zatonu, problem je što dostave pošte kasne u najgorim slučajevima i do 20 dana. Moram reći ni za jednu Županijsku skupštinu nisam primio poziv na vrijeme i da nije mail-a ne bih znao da se održava Skupština. Računi kasne i moraju se plaćati kamate. Da nema interneta ne bismo bili informirani. Nešto se malo promijenilo, ali nedostatno. Sve ovo što sam nabrojio nije urodilo plodom da bi zadovoljio ljude koji tamo žive. Župane, molim da se nešto poduzme i da nas obavijestite što se od strane županije može učiniti.

Župan Nikola Dobroslavić: Naravno da ne mogu odgovoriti na ovo pitanje, pitanje ćemo uputiti Hrvatskoj pošti pa ćemo vas o tome obavijestiti.

Mihovil Družijanić (HDZ): Najavili ste nedavno projekt Centra za ranu intervenciju u Dolini Neretve, mene zanima o čemu je tu riječ i kome je centar namijenjen? Dokle je došao projekt navodnjavanja Doline Neretve?

Župan Nikola Dobroslavić: Centar za ranu intervenciju je hvalevrijedna inicijativa. Radi se o terapijama za pomoć najmlađima koji imaju određene poteškoće i smetnje i ovakvim centrom dobili bismo jedno mjesto u Dolini Neretve na kojem bi se pružale takve usluge što je važno za naše sugrađane da ne bi morali putovati daleko, da bi dobili takvu uslugu. Radi se o najmlađima do sedam godina. U Metkoviću imamo aktivnu udrugu Prijatelj koja već radi brojne aktivnosti i odličan je partner u realizaciji ovoga projekta. Što se tiče navodnjavanja ova Županija ima veliki projekt navodnjavanja koji je vrijedan preko 500 milijuna kuna, on obuhvaća branu na Neretvi i obranu cijele doline, dobio je potporu Vlade što nam je vjetar u leđa. Projekt provode Hrvatske vode.

Matko Radonić (HSLS): Nedavne je u Ministarstvu državne imovine održan sastanak, što je dogovoreno na njemu?

Župan Nikola Dobroslavić: Bile su pozvane sve županije, kako najbolje raspolagati državnom imovinom posebno u korist jedinica lokalne samouprave, rezultat toga sastanaka bi značio da će se i dalje prenositi dio nekretnina za projekte za koji se podrazumijeva takvo darovanje, utvrditi će se registar takve imovine, on već postoji, ali nije jasno u kojem su statusu te nekretnine. Krećemo se u dobrom smjeru, imali smo nekoliko prijenosa tih nekretnina, nedavno smo imali finale dugotrajnog postupka da se Općini Konavle daruje zemljište za izgradnju škole. Inzistirati ćemo da se to nastavi i dalje.

Marko Mujan (MOST): Ni nakon dugih propitkivanja nisam dobio odgovore oko tragedije u HE Plat. 300 tisuća kuna je HEP samo dao obiteljima tragično stradalih radnika, zanimljivo da odgovorne osobe iz pritvora odlaze na svoja stara radna mjesta. Obećali ste Župane da ćete uputiti pitanje odogvornima, kada će se utvrditi odgovornost oko ove tragedije, što ste poduzeli po ovome pitanju?

Župan Nikola Dobroslavić: Može biti Županija odgovorna za bilo što, ali neće valjda i za ovo. Odgovor moramo dobiti od HEP-a, stajalište županije je da se što prije razjasni što se dogodilo kod te tragedije u siječnju, drugo da se osigura što prije nastavak rada Hidroelektrane i da se dosita utvrdi postoji li nečija odgovornost. Sve ono što treba učiniti učinit ćemo.

Mujan je kazao kako mu je župan već obećao da će uputiti pitanja HEP-u te da bi on trebao dobiti odogvoore, a ovime su završila viječnićka pitanja.


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube