VIJESTI
11.09.2019 u 13:13

DRAMATIČNO U VIJEĆNICI: povišeni tonovi, opomene, oporba napustila sjednicu

Od 32-oje vijećnika nazočnih na Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije njih 21 je glasalo za odbijanje prava prvokupa 2/5 Vile Rašice, čime je zapravo zaključena 11. sjednica od 8. srpnja kada je prekinuta upravo na ovoj točki dnevnog reda. Sat vremena trajala je rasprava, te izmjenjivanje replika između vijećnika, da bi ostalo nejasno je li predsjednica Skupštine, Vilma Kosović doista zatražila i dobila dodatne materijale koje nije dostavila ostalim vijećnicima a koji su trebali prisnažiti odluku da se ne kupuje 2/5 Vile Rašice. Njena zaključna rečenica je bila da je to tražila osobno, te da su isto trebali postupiti i vijećnici. Nakon ovoga je oporba napustila Vijećnicu. 


komentara  2

Sjednica je nastavljena u 12 sati kada se prva za riječ javila predsjednica Vilma Kosović, davši kratko objašnjenje kako se nakon prošle sjednice u dijelu medija javila teza da ona i župan pogoduju investitorima i ponuditeljima za otkup 2/5 Vile Rašice, što nije istina. Nabrojala je i brojne adrese na kojima je zatražila mišljenje o otklupu 2/5 nekretnine te zaključila kako ona osobno i DDS, stranka kojoj pripada, smatraju da ne treba ići u otkup tog dijela suvlasništva. Također je istaknula i kako je primjećen niz nepravilnosti oko cijelog slučaja, budući ni državi ni Županiji ni Gradu nitko nije u prethodnom vremenu dostavio ponudu za prvokup 3/5 Vile Rašice koja je završila u privatnim rukama. Smatra da je na takav način izigran zakon.

Vijećnik Maro Kristić (MOST) se držao svojih stavova izrečenih i na prijašnjoj sjednici kako treba otkupiti tih 2/5 Vile Rašice kako bi se kontroliralo ponašanje i planovi izgradnje privatnih investitora u tom zasad zaštićenom zelenom pojasu.

Posebno emotivan je bio istup SDP-ove vijećnice Kristine Čurčije koja je prvotno zamjerila predsjednici da nije donijela prikupljene materijale i podijelila svim vijećnicima na klupe, jer je očito materijal za prethodnu sjednicu kada se prvi put o ovome raspravljalo bio nedostatan i manjkav, te da je razočarana s propustima o kojima se govori. Kada je u nastavku sjednice Kosović rekla kako su i ostali vijećnici mogli zatražili dopunske informacije od nadležnih tijela, kao što je učinila ona, prozvavši ih za neodgovoran rad i nezainteresiranost, Čurčija je ponovno izašla za govornicu te je tada dobila - opomenu. Zbog povišenog tona, rekla je predsjednica. A Čurčija je najviše reagirala na izjavu kojom je Kosović isticala kako "smo mi u DDS-u" zaključili da ne treba ići u prvokup. Čurčija je istaknula kako ona sigurno dopise nije slala kao članica DDS-a, već predsjednica Županijske skupštine te da je njena dužnost bila dostaviti sve materijale svim vijećnicima. Pitala je predsjednicu bi li ona trebala biti vidovita i znati što je sve predsjednica od materijala zatražila i dobila. Rekla joj je i kako je njena dužnost bila te materijale ne samo dostaviti vijećnicima već ih stavila na službene stranice Županije kako bi bili dostupni široj javnosti. 

- Ne možete nam nakon dva mjeseca reći kako stvari ne štimaju, nego nam dostaviti i dati dobivene materijale - uzrujano je kazala Čurčija.

Kristić je predsjednici rekao kako nema pravo izricati opomenu zbog povišenih tonova, "jer su valjda u Vijećnici dozvoljene emocije", te je postavio pitanje je li uopće predsjednica Kosović poslala upite nadležnim službama i postoji li uopće ikakav dopunski materijal.

Na to pitanje Vilma Kosović nije dala više nikakav dogovor nego je prijedlog stavila na glasovanje.

Tijekom rasprave oglasio se Stipe gabrić jambo, istom retorikom kao i prošli put, rekavši kako se on čuo "sa svojim prijateljima i kako je sve ponuđeno, kako su oni sami nazvali vlasnike 2/5 Vile rašice i odlučili se na kupnju, te kako bi trebalo prekidati raspravu o tome i glasovati što prije, jer neki od nas imamo i drugog posla".

Župan Nikola Dobroslavić je bio kategoričan da je posve besmisleno kupovati 2/5 neke nekretnine, kako županija nije ni dosad imala praksu koristiti pravo prvokupa pa kako to neće napraviti ni sada. Rekao je i kako je rok za očitpovanje prava prvokupa prošao, te je da je uopće upitno treba li glasovati o tome. I HDZ-ovac Teo Andrić je svojim izlaskom za govornicu zatražio da se prijedlog što prije stavi na glasovanje jer se o tome može pričati na isti način četiri sata, ali je dodao i kako njemu nije baš posve jasno o čemu kristić priča i kako mu se čini da je to njegovo prepucavanje na nekakvoj privatnoj razini.

Marko Mujan je rekao kako će biti suzdržan ali i kako će se zalagati da se Petka očuva i ne proda, te kako mu se ne sviđa način na koji je čitava ova procedura provedena. Trebalo je upregnuti, kazao je sve razine vlasti da se ovakve nekretnine sačuvaju. Spomenuo je i kako ovakvo stanje odgovara stihu iz pjesme ja sam siromašan, aludirajući kako Županija nema novac za otkup ovakvih nekretnina. 

Kristić je na kraju cijelu raspravu i točku nazvao čistom farsom te se upitao hoće li Županija na isti način ostati nedjelotvorna kada se počne prodavati cijeli pojas Petke iznad Hotela maestral a što bi se moglo dogoditi kroz godinu dana.

Budući je predsjednica Vilma Kosović pri kraju sjednice odlučila posve ignorirati traženja vijećnika da im se dostavi materijal kojega je dobila od službi koje je spomenula, te je stavila prijedlog na glasanje, oporba je napustila vijećnicu. Kupnja 2/5 Vile Rašice je odbijena većinom glasova, za tako sročen zaključak glasovao je 21 vijećnik.


L.C.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube