POLITIKA
13.09.2019 u 10:14

MARO KRISTIĆ O REZERVATU LOKRUM: "Kad se Muju jede pita, ne pita koliko košta!"

Grad Dubrovnik je svojedobno pokazao interes za kupnju zgrade ex Lučke kapetanije na Gruškoj obali za 17 milijuna kuna, u čije urede je trebala useliti Uprava Rezervata Lokrum. Usljed propitkivanja tko je procijenio vrijednost te nekretnine, ideja je od tada "gurnuta" pod tapit. "Atlantska plovidba" je županiji poslala ponudu za prodaju lijepe nekretnine za minimalno 560 tisuća eura. Vijećnik Maro Kristić predlaže Gradu da razmisli o kupnji te, četiri puta jeftinije nekretnine za urede Lokruma... Poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.


komentara  0

Početkom ovog ljeta uz blagoslov gradske uprave Javna ustanova Rezervat Lokrum imala je namjeru upustiti se u kupnju zgrade ex lučke kapetanije na Gruškoj obali. Svoje stare, zaista neuvjetne prostore na Pločama namjeravali su zamijeniti novima, u spomenutoj zgradi, koju je trebalo kupiti i obnoviti za gotovo 17 milijuna kuna. Iako nam se nije svidjela ideja o seljenju uprave i zaposlenika Lokruma iz Grada u Gruž materijali o davanju suglasnosti na kupnju i adaptaciju zgrade su već bili na klupama gradskih vijećnika i sve je bilo stvar formalnosti, jer naravno, ne kupuje se zgrada privatnim nego javnim novcem pa je s njim puno lakše baratati. Koga briga, Lokrum je ionako zlatna koka, a uprava Lokruma se rukovodila onom bosanskom pošalicom " Kad se Muju jede pita, ne pita koliko košta".

Na našu intervenciju, kada smo iskazali sumnju u vrijednost nekretnine i činjenicu da Rezervat Lokrum kao potencijalni kupac uopće nije angažirao vještaka koji bi procijenio tržišnu vrijednost nekretnine, nego samo pribavio mišljenje jedne agencije za prodaju nekretnina o prosječnoj vrijednosti nekretnina na tom području, gradonačelnik, kada je vidio da tu nešto  smrdi,  ne želeći riskirati novi " okrajak", povukao je točku s dnevnog reda uz obrazloženje da se u međuvremenu promijenio zakon te da gradsko povjerenstvo treba amenovati procjenu.

Ni izviješće o radu ove javne ustanove, niti predmet u kojem smo trebali odlučivati o kupnji ove nekretnine do danas nisu došli na dnevni red, iako je dio sponzoriranih medija rukama i nogama gurao priču o potrebi i važnosti kupnje ove nekretnine. Ni Lokrum , a ni nitko od privatnih poduzetnika, koji kada im se "jede pita" itekako dobro ispitaju koliko košta, još uvijek nisu kupili ovu nekretninu. Pitamo se kada će gradsko povjerenstvo završiti svoj posao te koristimo priliku ukazati, kako se preko puta ove zgrade, također na vrhunskoj lokaciji  Gradu Dubrovniku po pravu prvokupa nudi zgrada u vlasništvu Atlantske plovidbe (nekada je u njoj poslovala agencija Atlant i OTP banka) , koja je nešto malo manje površine, ali u znatno boljem stanju od zgrade ex lučke kapetanije.

Cijena te zgrade je nešto više od 4 milijuna kuna, dakle četiri puta manja od cijene za koju je Lokrum namjeravao kupiti zgradu ex lučke kapetanije. Ukoliko zgrada Atlantske plovidbe ne odgovara ukusima uprave Lokruma i u njoj nije moguće ostvariti i ugostiteljske ambicije (navodno je u prizemlju zgrade postojala ideja o otvaranju restorana), očekujemo da će gradsko povjerenstvo, ukoliko još uvijek postoji namjera kupnje zgrade ex lučke kapetanije uzeti u obzir njeno stvarno stanje i realnu tržišnu vrijednost, umanjenu za provizije svih onih koji su se trebali ugraditi u cijenu njene kupnje, kako bi izbjegli probleme s institucijama, a javni novac poslužio svojoj svrsi.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube