KULTURA
13.09.2019 u 12:50

IZNIMNO VRIJEDNA I ZANIMLJIVA IZLOŽBA Nemojte propustiti besplatna vodstva za građanstvo

Središnja godišnja izložba Dubrovačkih muzeja "Orlando - simbol slobode" bit će otvorena u Kneževu dvoru 14. rujna u 20 sati. Riječ je o projektu kojim Dubrovački muzeji daju prilog obilježavanjau "Orlandove godine" proglašene u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Dubrovniku. Nastavak je to središnjih godišnjih izložbeno - izdavačkih projekata ove ustanove, koji imaju za cilj brendiranje Dubrovnika na osnovu njegove kulturne i povijesne baštine. 


komentara  0

- Izložba i prateći projekt posvećeni su nedvojbeno najpozantijemu kasnosrednjovjekovnom javnom spomeniku profanog sadržaja na hravtskoj obali, a s ciljem podizanja razine svijesti o njegovoj ulozi u povijesti i sadašnjosti Dubrovnika, te posebice upućujući na Orlandovu višestruku simboliku, uporabnu vrijednost i motive nastanka - kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać na današnjoj konferenciji za medije.

Projekt ima za cilj podići razinu svijesti o višeznačnosti Orlandova stupa kroz sveobuhvatno sagledavanje njegove važnosti u kulturnoj i povijesnoj baštini Dubrovnika i Hrvatske, kao sastavnice europske baštinske cjelovitosti.

Izložba je koncipirana u više tematskih cjelina koje se, među ostalim, bave povijesnim okvirom kraja 14. i početka 15. stoljeća Dubrovačke Republike u europskim političkim procesima te fenomen Orlandove pojave u Dubrovniku, njegovim graditeljima i umejtničkim dosezima u kontekstu onodobnog dubrovačkog kiparstva, a predočavaju i motiv Orlanda u europskoj, hrvatskoj i dubrovačkoj književnoj i glazbenoj baštini. 

Pojedine teme obradili su akademik Igor Fisković, dr.sc. Zdenka Janeković Rommer, dr. sc. Ilija Mitić, dr.sc. Vinicije B. Lupis, dr. sc. Morana Čale, dr. sc. Ennio Stipčević te Ingrid Pavličević. Voditeljica projekta, urednica kataloga i koordinatorica je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, koja je ujedno i kustosica izložbe zajedno s voditeljicom Kulturno - povijesnog muzeja Marinom Filipović.

Postav izložbe potpisuje studio Rašić+Vrabec, dok je za multimediju zaslužna tvrtka Novena.

Izložbu prati reprezentativni katalog na preko 300 stranica i prigodni strip "Intervju s Orlandom", kao i široka promotivno - edukativna kampanja usmjerena prema najširoj publici te poseban set muzejskih suvenira inspiriranih Orlandom. U sklopui izložbe bit će organizirana i besplatna vodstva za građanstvo. 

Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i uz potporu Ministarstva kulture. 

Besplatna vodstva za građanstvo - svakog petka u 17 sati, počevši od 20. rujna. U suradnji sa školama bit će organiziran niz edukativnih radionica tijekom cjelokupnog trajanja izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 4. siječnja 2020. godine.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube