KULTURA
14.09.2019 u 21:56

FOTO: Gradonačelnik "zapeo" u virtualnom svijetu na izložbi o Orlandu

Iznimno vrijedna središnja godišnja izložba Dubrovačkih muzeja „Orlando – simbol slobode“ otvorena je u Kneževu dvoru. Riječ je o projektu kojim Dubrovački muzeji daju prilog obilježavanju "Orlandove godine", proglašene u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Dubrovniku. Nastavak je to središnjih godišnjih izložbeno-izdavačkih projekata ove ustanove, koji imaju za cilj brendiranje Dubrovnika na osnovu njegove kulturne i povijesne baštine.


komentara  0

Izložba je koncipirana u više tematskih cjelina koje se, među ostalim, bave povijesnim okvirom kraja 14. i početka 15. stoljeća Dubrovačke Republike u europskim političkim procesima te fenomenom Orlandove pojave u Dubrovniku, njegovim graditeljima i umjetničkim dosezima u kontekstu onodobnog dubrovačkoga kiparstva, a predočavaju i motiv Orlanda u europskoj, hrvatskoj i dubrovačkoj književnoj i glazbenoj baštini.

- U sklopu izložbe će se prezentirati 70 predmeta, bilo kao originali, bilo kao preslici, a građa se uglavnom odnosi na arhivsku i knjižnu građu, kao i na djela likovne umjetnosti. Najveći dio prezentirane građe je posuđen iz Državnog arhiva u Dubrovniku, također Dubrovačkih knjižnica, potom iz Samostana Male braće te privatnih vlasnika -  kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

- Govorimo o Orlandu, a Orlando se ne vidi i ne zna se što će biti s njim, što napraviti, to je ključni problem. Kako ga vratiti u srce Grada i osloboditi ga tih 600 godina opterećenja i bolesti. Moramo apelirati i na Držića kojega bi trebalo dignuti na jedan pijedestal da ga ne može svaki stranac trljati za nos, na taj način kao što Orlando stoji već 600 godina na određenoj visini kao sukus Grada, te da i ovaj otpadnik doživi svoj momenat - rekao je akademik Igor Fisković.

Još jedna karakteristika ovog izložbeno-izdavačkog projekta svakako je ona multimedijalna koja prikazuje scene na šest dubrovačkih lokacija. Posjetitelji će tako, pomoći naočala virtualne stvarnosti, doživjeti lokacije po Gradu kao da su doista tamo, a istovremeno, zahvaljujući video projekciji na zidu, posjetitelji koji trenutno ne budu imali naočale moći će vidjeti dio onoga što one prikazuju.

- U ovoj godini u kojoj obilježavamo 600 godina Orlanda, Orlanda koji je bilježio ratove, koji je bio svjedok i mnogih suza, smijeha, raznih vojska i država, sve je to svjedočio naš Orlando. Za zapitati je se, jesmo li dovoljno brinuli o Orlandu, da nismo ne bi on danas bilježio 600 obljetnicu, jesmo li mogli bolje, jesmo i to jesmo, ali pred nama je vrijeme i siguran sam da će biti bolje što se tiče toga - rekao je na otvorenju izložbe gradonačelnik Mato Franković koji je još dodao kako će se sudbina Orlanda znati kada Hrvatski restauratorski zavod obavi svoj posao, a prema njegovim riječima kroz mjesec dana bi trebala biti gotova analiza nakon koje će se znati što i kako dalje. 

Pojedine teme obradili su akademik Igor Fisković, dr.sc. Zdenka Janeković Römmer, dr. sc. Ilija Mitić, dr. sc. Vinicije B. Lupis, dr. sc. Morana Čale, dr. sc. Ennio Stipčević te Ingrid Pavličević. Voditeljica projekta, urednica kataloga i koordinatorica je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, koja je ujedno i kustosica izložbe zajedno s voditeljicom Kulturno-povijesnog muzeja Marinom Filipović.

Besplatna vodstva za građanstvo - svakog petka u 17 sati, počevši od 20. rujna. U suradnji sa školama bit će organiziran niz edukativnih radionica tijekom cjelokupnog trajanja izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 4. siječnja 2020. godine.


Elizabeta JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube