VIJESTI
17.09.2019 u 08:00

NACIONALNI PLAN Brodovi na električni pogon, otoci bez otpada...

Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog prometa do 2030. godine, predstavljen je u završnoj verziji na konferenciji u Splitu, na kojoj je istaknuto da će se na temelju tog plana povlačiti sredstva iz fondova Europske unije.


komentara  0

 "U dokumentu govorimo o pedeset pomorskih linija koje su specifične, te o 15 velikih i 40-ak manjih otoka," kazao je profesor Damir Zec, te dodao: U sljedećem razdoblju imat ćemo nova, alternativna goriva te ćemo morati razvijati brodove na električni pogon, a morat ćemo mijenjati luke koje bi bile osposobljene za nove tehnologije u pomorskom prometu."

Po njegovim riječima, od 2020. godine imat ćemo problem otpada na otocima, jer se po Nacionalnom planu zbrinjavanja otpada on neće smjeti odlagati na otocima, nego će ga trebati prevoziti na kopno.

Zec je također upozorio kako se Hrvatska suočava i s velikim problemom u pomorskom prometu poznatim kao sezonalnost.

"Mi imamo najveću sezonalnost u Europi - broj putnika je tijekom dva ljetna mjeseca daleko veći nego u preostalih deset mjeseci, a to sustav obalnog linijskog prometa čini neracionalnim," rekao je.

Također je kazao kako je naš prijevoz u pomorskom prometu "iznimno jeftin" u usporedbi s drugim pomorskim zemljama.

"Nacionalni plan bit će podloga za korištenje sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i to za izgradnju luka, povezivanje otoka s kopnom i međusobno povezivanje otoka te izgradnju brodova," rekao je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, prenosi tportal.


izvor: tportalFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube