VIJESTI
17.09.2019 u 16:44

VIDEO/FOTO: Hrvatska časnica zaštite okoliša demonstrirala nam je kako se zbrinjava otpad na kruzeru Mein Schiff 6

Dubrovački novinari danas su imali jedinstvenu priliku obilaska broda za kružna putovanja Mein Schiff 6. Obilazak je organiziran kako bi se javnost upoznala s mjerama i brodskim sustavima namijenjenim sprijačavanju onečišćenja i štetnih utjecaja ovih plovećih hotela na okoliš. Prva časnica zadužena za zaštitu okoliša Splićanka Ivana Zore, uvela nas je u utrobu broda, pokazala nam pogon za sortiranje otpada, a zatim nam odgovorila na sva pitanja. " Iako će 1. siječnja 2020. na snagu stupa uredba po kojoj će svi kruzeri morati prijeći na gorivo koje sadrži 0.5 posto sumpora, mi se već danas možemo pohvaliti korištenjem goriva koje sadrži sve 0.1 posto ovog kemijskog spoja" kazala nam je Zore. 


komentara  0

Novinare je sa stavovima i politikom CLIA-a, krovne udruge koja predstavlja 50 najvećih cruise kompanija upoznala Maria Deligianni.

"30 milijuna putnika je tijekom 2019. bila na nekom od krstarenja, što znači da na ovu vrstu turizma otpada svega 2 posto. CLIA zagovora odogovno ponašanje kako prema okolišu, tako i prema destinaciji. Kontinuirano ulažemo u implementaciju najnovijih tehnologija, prilagođavamo se i poštujemo sve zakonske direktivne, ali i samo uvodimo dodatne mjere zaštite okoliša. Već od 1. siječnja 2020. svi brodovi će morati prijeći na gorivo s udjelom sumpora od svega 0.5 posto. Osim toga sve se više kompanija prilikom novogradnje odustaje od klasičnih goriva, te prelaze na alternativna poput LNG-a, ugrađuju se scrubberi, a industrija se obvezala uložiti dodatnih 22 milijarde dolara kako bi pridonijela boljoj zaštiti okoliša" kazala je predstavnice CILA-a te dodala kako je cilj do 2030, smanjiti emisiju ugljikova dioksida za 40 posto, te pomladiti svjetsku flotu.

Podsjetila je Deligianni i na Memorandum o suradnji kojeg su ovog ljeta potpisale CILA-a i Grad Dubrovnika, a kojim se udruga cruise kompanija obezala poticati održiv razvoj dubrovačkog turizma.

"Financirat ćemo studija koja će nam dati odgovore koje točno aspekte dubrovačkog turizma treba poboljšati kako bi se postigla održivost, koja je srce svega onoga što radimo. Zaštita okoliša i briga za destinaciju su u srži svega to radimo" zaključila je.

"Iako na brodove na kružnim putovanjima otpada svega 1 posto svjetske flote, ovi su brodovi i najvidljiviji, stoga su često na meti neopravdanih kritika. Ovo tržište jako brzo raste, postoji prostor za daljnju ekspanziju, ali prosječni građanin ne zna koliko brodarske kompanije ulažu u razvoj "zelenih tehnologija" i da su zapravo jedna od vodećih pokretača inovacija u brodarstvu" kazala je uvodno prisutnim novinarima Godja Sonnichsen, predstavnica TUI-a.

TUI je jedna od najmlađih cruise kompanija na svijetu, prilagođena u potpunosti njemačkom tržištu, a u proteklom godini čak 2.3 milijuna Nijemaca otišlo je na krstarenje.

"Upravo zbog razloga što smo jedna od najmlađih kompanija na svijetu, imamo i ponajbolju flotu, odnosno najzeleniju flotu brodova na svijetu. U naše su brodove ugrađene najnovije tehnologije, a konstantno radimo na uvođenju novih mjera.  Na svim našim brodovima pronaći ćete časnike zadužene za zaštitu okoliša, a isto tako imamo poseban odjela na kopnu koji je zadužen upravo za to područje" izjavila je predstavnica TUI-a te je svoj izjave potkrijepila brojevima.

Tako su tijekom 2018. TUI-jevi brodovi trošili 17.58 kilograma goriva po putniku dnevno, znatno manje nego brodovi drugih kompanija. U proteklom razdoblju razina za 5.07 posto smanjila se razina ugljikova dioksida, koji se ispušta s brodova ove kompanije, a ukupna potrošnja goriva je manja od 30 do 40 posto kad se usporede brodovi istog kapaciteta drugih kompanija.

"Na šest od sedam naših brodova ugrađeni su scrubberi i katalitički konverteri, čime se za 95 posto smanjila emisija sumpora, za 79 posto se smanjila emisija dušikova oksida, a u okoliš se ispušta i 60 posto manje čestica. Otpad se klasificira u šest kategorija, a u 2017. dnevno se po putniku na brodu proizvodilo 7.29 litara otpada, a 35 posto ukopne količine otpada se reciklira. Tako uvodimo i mjere kako bi se smanjile količine otpada od hrane. Uvesti ćemo manje tanjure na švedskim stolovima kako bi smanjili porcije i time količinu hrane koja se baci, a zabranit ćemo i plastiku za jednokratnu uporabu" zaključila je Sonnichsen. 

Nakon odslušane teorije dubrovački novinari imali su priliku obići brod, razgledati mnogobrojne restorane, sadržaje namijenjene relaksaciji, te palubu, a zatim se i na licu mjesta uvjeriti što se sve, gdje i na koji način poduzima kako bi ovi ploveći hoteli što manje utjecali na okoliš. Postrojenjem za zbrinjavanje otpada, u kojem se nalaze inceneratori, strojevi za prešanje otpada, prostori za sakupljanje i odvajanje raznih vrsta otpada provela nas je Splićanka Ivana Zore, prva časnica zaslužena za zaštitu okoliša.

 

"S našim sustavima muljanje nije moguće. Svi parametri se pomno mjere, sustavi se bilježe, a inspekcije su stalne. Bilo tko u bilo kojem trenutku može doći ovdje u strojarnicu, spojiti usb na bilo koji od naših računala i skinuti podatke, po kojima se jasno vidi što se i kako se radilo. Izuzetno sam ponosna što već sad koristimo gorivo koje u sebi sadrži svega 0.1 posto sumpora, tako da u principu ne moramo niti imati niti koristiti scrubbere, ali raspolažemo i njima. Sve smeće se odvaja i sortira, te se zatim krutog otpad iskrcava u luci. Upravo smo danas iskrcali 30 kubika krutog otpada, od čega je 20 kubika namijenjeno daljnjoj reciklaži."

 

No, Ivana Zore nije jedina hrvatska časnica broda Mein Schiff 6. Dio posade ovoga broda čini i zamjenica kapetana zadužena za posadu Gabrijela Malbašić.

 


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube