VIJESTI
18.09.2019 u 20:05

Ne budi panj! Ostavi trag!

ZASADI DRVO - NE BUDI PANJ! Ovaj zabavni moto ukratko opisuje kolektivnu sadnju drveća koja nam slijedi  u Hrvatskoj 25., 26. i 27. listopada. Inicijativu je pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar, a vrlo brzo su joj se priključili mnogi volonteri iz cijele Hrvatske, pa tako i Dubrovnika. Svjedoci smo velikih ekoloških katastrofa po cijelom svijetu. Od požara na Arktiku, potom Sibir,  Amazona i cijela centralna Afrika i Madagaskar... A to je samo mali dio onog što je čovjek svojim djelovanjem, nebrigom, ignoriranjem i trčanjem za profitom dosad napravio Zemlji - jedinom mjestu gdje živimo.

 


komentara  0

U Dubrovniku redovito svjedočimo uništavanju stabala i zelenih površina, najčešće u korist loše realiziranih i nedovršenih turističkih sadržaja kao što je megalomanska loše "izrežirana" plaža u Uvali. Zgrade niču kao gljive poslije kiše, a gljivama je ostalo još jako malo mjesta. Prodajom zemljišta Vile Rašice, samo je pitanje vremena kada ćemo načeti taj jedan od zadnjih komadića zelenila u Gradu... Situacija je takva da mislim da nitko ne bi bio posebno šokiran da uskoro na Lokrumu započnu graditi urbane vile ... Potkornjaci su pokosili Marijan u Splitu, mi smo dobro prošli, ali ne zato jer smo se sustavno brinuli i čuvali šumu, nego smo eto imali sreće. Gradac? Treba li uopće komentirat taj nemar? O zapuštenim rogačima koji prijete po Lapadu smo isto čitali ovo ljeto ... Dakle suma sumarum, možemo bolje, moramo bolje i moramo savjesnije. 

U facebook grupi Dubrovačko-neretvanska Dani kolektivne sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj zasad je 888 članova. Budući da se radi o građanskoj inicijativi, koja nema budžet za marketing i pr kampanju, na ovaj način želimo vam skrenuti pažnju i pozvati vas da budete komadić ovog lijepog mozaika i promjene odnosa prema okolišu.

"Željeli bismo privući pozornost pojedinaca u pokušaju osvješćivanja da svaka individua može zasaditi drvo bez tuđe pomoći. To zasigurno neće spasiti svijet, ali mi možemo lokalno i namjerno djelovati kao što znamo i sebično uzimati. Vratimo Zemlji njeno“, izjavila je ranije za ekovijesnik.hr Mateja Angelina Kramar.

Čini se da u našoj županiji ipak postoje ljudi koji će se uhvatit ovog posla, u facebook grupi lako možete stupiti u kontak sa koordinatorima za Konavle, Župu dubrovačku, Ploče, Metković, Korčulu, Pelješac ...  Volonteri se nadaju i očekuju da će se i Dubrovačko primorje i ostali također malo više angažirati u akciji.

Ono što veseli da se inicijativi pridružuju škole, vrtići, domovi, udruge, instituti, privatne firme ... Sudjelovati može baš svatko, akcija je isključivo građanska, nema nikakvih političkih konotacija, iako su neki gradonačelnici i načelnici prepoznali značaj inicijative i podržali je, pa će i Mato Franković sjesti za stol s volonterima i sudjelovati u organizaciji akcije.

Sadnja na javnim površinama i sve vezano uz sadnju na javnim površinama provodi se isključivo u suradnji i uz odobrenje jedinica lokalne samouprave. Inicijativa je isključivo građanska i nije svojim djelovanjem vezana niti za jednu političku stranku te ne služi za promociju istih. Također, inicijativa ni na kojoj razini djelovanja ne prima financijske donacije. Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Ukoliko još uvijek niste prepoznali zašto je ova priča važna iz inicijative su se potrudili i skoro "nacrtali" sve dobrobiti koje dobijamo od drveća. Osim kisika bez kojeg nema života...

- pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljenim područjima ( tzv. toplinskih otoka)
- pročišćavaju zrak i procesom fotosinteze proizvode kisik
- "spremaju" ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena
- pomažu nam štedjeti energiju za rashlađivanje domova i poslovnih prostora tijekom ljetnih mjeseci
- smanjuju količinu slivnih voda i sprječavaju eroziju tla tijekom obilnih padalina
- smanjuju isparavanje vode sa travnatih površina i ujedno doprinose većoj vlažnosti zraka
- smanjuju količinu buke
- smanjuju brzinu vjetra
- pružaju zaštitu od UV-B zraka
- privlače brojne ptice, važne kukce i druge divlje životinje, što doprinosi povećanju bioraznolikosti
- doprinose ljepoti urbanih krajolika i pružaju ugodniji izgled naseljenim područjima tijekom cijele godine
- pružaju ugodna mjesta za igru i druženje svim generacijama
- smanjuju stres, doprinose smanjenju krvnog tlaka, utječu na bolji rad mozga, potiču nas na fizičku aktivnost i druženje
- povezuju zajednicu kroz akcije sadnje i brige za posađene sadnice
- povećavaju povezanost djece i odraslih sa prirodom koji ih okružuje
- uče nas nesebičnosti kada sadimo i brinemo se za stabla koja ostavljamo u naslijeđe onima koji dolaze iza nas.

Koliko ovakve akcije djeluju na ljudsko raspoloženje, osobni rast i razvoj, zadovoljstvo koje proizlazi iz stvaranja nečega svojim rukama ...  To su samo lijepe nus pojave koje će osjetiti svi koji se na bilo koji način uključe.

Dičimo se povijesti naše Republike, od diplomacije, pomorstva, svega nasljeđenoga u čemu uživamo i mi danas. Naravno da je Republika u kojoj nije bilo onečišćenja zraka zbog kruzera, niti su stoljetna stabla nestajala pod buldožerima u par sati,  bila osjetljivija i imala je jasne zakone i kazne za one koji bi posijekli drvo:

"Ako bi tko posjekao drvo bez pristanka gospodara (vlasnika) toga drva, neka se kazni s dvanaest perpera; polovica te kazne neka pripadne Općini, a druga polovica gospodaru (vlasniku) drva, ako gospodar (vlasnik) zbog toga podnese tužbu. Ako pak gospodin knez povede istragu po svojoj dužnosti, bez gospodareve (vlasnikove) pritužbe, neka sva navedena globa pripadne Općini."

Sličnih priča iz povijesti, anegdota, savijeta, ali i sve moguće upute kako sudjelovati u Danima kolektivne sadnje drveća u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pogledajte ovdje i ovdje

Nije loše još jednom ponovit za kraj ZASADI DRVO - NE BUDI PANJ!


Igor MlinarićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube