VIJESTI
18.09.2019 u 21:28

Dubrovački policajci za radnog vremena sudjelovali u procesiji, oni koji su na misu zakasnili, morali to objasniti nadređenima

Zvuči kao vic, ali je tužna istina o, barem po Ustavu, sekularnoj Republici Hrvatskoj: po želji policijskog kapelana skupina policajaca iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u nedjelju je u radnom vremenu bila na misi u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, „u prigodi obilježavanja blagdana Uzvišenja sv. Križa“, donosi Index.hr.


komentara  1

No antisekularnom ludilu tu nije kraj. Četvorica policajaca zbog posla kasnila su na misu, pa je Matko Klarić, načelnik Postaje granične policije Gruda, „zatražio usmeno obrazloženje razloga kašnjenja te je utvrđeno da su razlog kašnjenju bile radne obveze, što je u potpunosti opravdano“, naveli su Indexu u mailu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. 

Ni ovdje ne prestaje ludilo. Dok su četvorica policajaca iz Postaje Gruda klečali, krstili se i mrmljali na misi, u policijskoj postaji su bile četiri uhapšene osobe. Prema Indexovim izvorima, čuvao ih je jedan policajac, ali iz PU dubrovačko-neretvanske vele da je brojka netočna jer je kvartet uhićenih čuvalo „pet policijskih službenika, što je sasvim dostatno“.

"Obavještavamo Vas da je, temeljem zamolbe kapelana Policijske kapelanije sv. Vlaho, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska 11. rujna uputila obavijest svim rukovoditeljima o održavanju sv. mise 15. rujna u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju u prigodi obilježavanja blagdana Uzvišenja Sv. Križa. U obavijesti je navedeno da na misi mogu sudjelovati svi zainteresirani policijski službenici i djelatnici Policijske uprave. Želja policijskog kapelana bila je i da, tijekom mise, križ nose četvorica uniformiranih policijskih službenika“, stoji u odgovoru PU Dubrovačko-neretvanske, bez pobližeg objašnjenja kapelanove želje i instituta „kapelanove želje“ u policijskom radnom vremenu.

„Obzirom da se franjevački samostan sv. Vlaha u Pridvorju nalazi u teritorijalnoj nadležnosti Postaje granične policije Gruda kontaktirana je navedena Policijska postaja sa zamolbom da se jave zainteresirani policijski službenici koji, u skladu sa svojim radnim obvezama, vjerskim uvjerenjima i osobnim interesom žele prisustvovati sv. misi i nositi križ.

Osim spomenutih policijskih službenika, na sv. misi sudjelovala je i policijska klapa sv. Mihovila, što je čest slučaj kod slavljenja ovako velikih crkvenih blagdana koji se organiziraju u sklopu policijskih kapelanija", navodi se u odgovoru.

Prema informacijama kojima raspolaže Index načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević naredio je već spomenutom Klariću, načelniku Postaje Gruda, da na misu pošalje osmoricu policajaca. Od onih koji su zakasnili, Pavličević, ponavljamo, prema Indexovu izvoru, tražio je pisano očitovanje. Zbog kašnjenja na misu. U radnom vremenu

„Četvorica prijavljenih policijskih službenika su zbog radnih obveza kasnili na misu te su stoga križ nosila druga četvorica policijskih službenika iz drugih ustrojstvenih jedinica koji su prisustvovali svetoj misi također u okviru radnog vremena i u službenoj policijskoj uniformi, a temeljem njihovog osobnog interesa. Netočna je informacija da je načelnik Pavličević tražio očitovanja policijskih službenika zbog kašnjenja na misu, međutim“, ovaj dio, ponavljamo, vrijedi svakog slova, „načelnik Postaje granične policije Gruda je zatražio usmeno obrazloženje razloga kašnjenja, te je utvrđeno da su razlog kašnjenju bile radne obveze, što je u potpunosti opravdano. Netočan je navod kako se tražila nazočnost osam policijskih službenika, ali je točno kako je u to vrijeme u Postaji granične policije Gruda bilo četvero uhićenih osoba, a nad kojima je nadzor obavljalo pet policijskih službenika što je sasvim dostatno. Obzirom da je stanje sigurnosti na području Postaje granične policije Gruda navedenog dana dozvoljavalo prisustvovanje navedenih policijskih službenika sv. misi, držimo da nema ništa sporno zbog njihovog sudjelovanja dijelu sv. mise, tim više što je isto bilo na dobrovoljnoj osnovi“, stoji u odgovoru PU dubrovačko-neretvanske.

Mail o ovome Index je poslao i vrhu policije te Ministarstva unutarnjih poslova, ali nisu se udostojili odgovoriti. 

Cijeli članak možete pročitati ovdje

 

 

 


dubrovniknet team/ Izvor:Index.hrFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube