VIJESTI
19.09.2019 u 12:38

Pristojba brodovima na kružnim putovanjima - po ticanju i do 40 tisuća kuna

Na narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koje će se održati u ponedjeljak 23. rujna, pred gradskim vijećnicima naći će se Odluka o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kad se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke. 


komentara  0

U materijalima koju su poslani vijećnicima stoji da je Zakonom o turističkoj pristojbi propisano da brod na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom turističkom prometu u unutarnjim vodama, kad se nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke, može plaćati turističku pristojbu. Odluku o naplaćivanju pristojbe te njenoj visini donosi općinsko ili gradsko vijeće.

Dubrovačka gradska uprava sukladno zakonskom ovlaštenju, odlučila se na uvođenje pristojbe, a ako gradski vijećnici prihvate ovako predloženu odluku, onda bi na snagu trebala stupiti 1. siječnja 2020.

Gradska uprava je u određivanju najvišeg iznosa pristojbe ograničena Pravilnikom o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe koju plaćaju brodovi na vezu u luci ili sidrištu. Grad Dubrovnik odlučio se za naplaćivanje maksimalnog iznosa pristojbe.

Kao kriteriji razreda po kojima je ustanovljen iznos pristojbe uzet je kriteriji kapaciteta putnika pojedinog broda. Tako će brodovi kapaciteta 50 do 200 putnika plaćati najmanji iznos dok će brodi koji mogu primiti 3001 i više putnika plaćati najveći iznose pristojbe.

U odluci je, a sukladno zakonu, jasno definirano da su sredstva uprihodovana ovim davanjem prihod proračuna općina i gradova i jedinica područne (regionalne) samouprave, iz čega proizlazi da će ovako uprihodovana sredstva raspodijeliti između Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, i to u omjeru 85 prema 15 posto, u korist Grada Dubrovnika.

Zakonom je definirana i namjene pristojbe, smije se koristiti isključivo za poboljšanje javne i turističke infrastrukture, kao i za projekte i programe održivog razvoja. 


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube