VIJESTI
20.09.2019 u 13:22

DOGAĐA SE NAJGORE: nema termina za pregled ni za one koji možda imaju rak

U dubrovačkoj Općoj bolnici nema slobodnih termina za kolonoskopiju za 39 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, kojima je tijekom testiranja u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva pronađena krv u stolici, što je jedna od indikacija raka debelog crijeva. "Opća bolnica Dubrovnik ima samo dva liječnika gastroenterologa (starih 63 i 58 godina) koji obavljaju preglede kolonoskopije. Isti dežuraju u prosjeku najmanje desetak puta mjesečno (skupno) i obavljaju poslove specijalista internista i subspecijalista gastroenterologa. Otegotna okolnost je ovaj puta bio i kvar endoskopa te aparature za polipektomiju", kazao je za Index ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić.


komentara  0

Index je naime, dobio mail koji je županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva iz Dubrovačko-neretvanske županije poslala obiteljskim liječnicima na području županije.

"Drage kolegice i kolege, trenutno 39 osoba s pozitivnim hemokult testom čekaju termin za kolonoskopiju u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u OB Dubrovnik. Budući da OB Dubrovnik nije osigurala termine pregleda, do daljnjega će se osobe s pozitivnim nalazom testa javljati vama za daljnji postupak", napisala je Županijska koordinatorica.

Nakon toga su je obiteljski liječnici zamolili da im pomogne savjetom kako bi oni mogli pomoći tim pacijentima da što prije obave iznimno važnu kolonoskopiju.

Više pročitajte ovdje.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube