VIJESTI
22.09.2019 u 11:01

"KRPANJE" KADRA Dubrovačka bolnica na sudu zbog ispomoći liječnika

Nedostatak liječnika u Općoj bolnici Dubrovnik i nije neka novost. Međutim, što bi se dogodilo kada ne bi dolazili u ispomoć liječnici iz drugih bolnica, a zbog čega se dubrovačka bolnica našla pred Prekršajnim sudom u Dubrovniku? Hrvatska liječnička komora upozorava na to da je ovo još jedna u nizu nelogičnosti koje se pojavljuju u sustavu, a posljedica je njegove neorganiziranosti i lošeg upravljanja jer nije riječ o izoliranom slučaju.


komentara  0

Kako je uređen hrvatski zdravstveni sustav, dovoljno govori apsurdna činjenica da naše bolnice ne bi mogle raditi svaki dan kad bi se držale slova zakona. Apsurdna situacija vidi se na primjeru Opće bolnice Dubrovnik. Kako bi pokrili manjak liječnika, preko ugovora o djelu angažiraju liječnike iz drugih bolnica, plaćaju im i put i smještaj, a ti doktori rade vikendom ili na svoje slobodne dane. Iako bez ove ispomoći dubrovačka bolnica ne bi mogla raditi 24 sata sedam dana u tjednu, zbog nje su kažnjeni jer takav oblik rada je nepravilnost.

“Od ustanove se ponovno zahtijeva da ne sklapaju ugovore o djelu za provođenje zdravstvene zaštite, niti da ih sklapa s vlastitim radnicima”, piše u zaključku kontrole Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojim traže otklanjanje nepravilnosti na koje su nailazili i u prethodnim kontrolama. Istodobno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje upozorava da se poslovi zdravstvene zaštite trebaju ugovarati s drugim bolnicama sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji. Spominje se 35 ugovora tijekom 2016. i 2017. godine na ginekologiji, pedijatriji, anesteziji, kardiokirurgiji, ortopediji, RTG-u, neurokirurgiji i oftalmologiji, a uz opomenu jer se ta praksa ponavlja, predlaže se bolnici smanjiti mjesečni limit, a bolnicu je lani prijavila i inspekcija rada.

Stvar je u tome da će liječnici doći raditi ako im se to isplati. Ugovor o suradnji dviju bolnica propisuje manju satnicu, nekih 60, 70 kuna i zbog nje liječnici iz Rijeke ne bi potezali vikendom u Dubrovnik, posebno ne uz trošak puta i smještaja. Dobiti ih mogu jedino ugovorima o djelu.

Bez 89 specijalista koji im povremeno dolaze, kaže, dubrovačka bolnica ne bi uopće mogla funkcionirati. – Ne bismo mogli organizirati dežurstva i bio bi upitan opstanak pojedinih odjela, primjerice Odjel za pedijatriju i Odjel za ginekologiju, Odjel za ortopediju i traumatologiju, a posljedično bi stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije i svih korisnika koji koriste usluge naše ustanove ostali uskraćeni za pružanje zdravstvene zaštite, što je protivno načelima sveobuhvatnosti, kontinuiranosti i dostupnosti zdravstvene zaštite propisanih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti – izjavio je dr. Bekić potvrdivši da je u tijeku postupak pred Prekršajnim sudom u Dubrovniku zbog angažiranja liječnika temeljem ugovora o djelu, piše Večernji.hr.

Više možete pročitati OVDJE!


izvor: Večernji.hrFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube