POLITIKA
26.09.2019 u 13:01

Kristić: traju svakodnevna onečišćenja mora na Dančama, pronađite krivca!

Tijekom ove turističke sezone zabilježen je rekordan broj onečišćenja mora koja su uzrokovala zabranu kupanja. Gotovo da nije bilo kupališta ni plaže na kojima barem jedan put nije bilo zabranjeno kupanje. Taj podatak trebao bi biti alarm gradskoj i županijskoj upravi da u zajedničkoj suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo te ostalim nadležnim institucijama poduzmu sve radnje kako bi otkrili i najstrože sankcionirali počinitelje - stoji u priopćenju Mara Kristića. 


komentara  0

Brojna onečišćenja i reakcije nadležnih jasno pokazuju koliko smo kao zajednica loše organizirani i nespremni brzo i učinkovito djelovati u ovakvim situacijama. More je naš osnovni resurs i temelj razvoja turizma i opstanka zajednice i dužni smo uložiti najveće napore da ga zaštitimo od svih vrsta onečišćenja, posebno kada je ono uzrokovano neodgovornim ponašanjem fizičkih ili pravnih osoba. Stoga nije dovoljno uložiti dodatna sredstva i češće uzrokovati kakvoću mora za kupanje, nego je potrebno razviti i dodatno ojačati cijeli sustav kontrole, nadzora i intervencija u ovakvim slučajevima.

Zabrinjavajuće je primjerice da ni najstariji kupači kultnog dubrovačkog kupališta Danče ne pamte ovako velika i ovoliko česta onečišćenja mora koja su ih toliko uznemirila da su organizirali i potpisali peticiju kojom su tražili od gradske uprave da utvrdi uzroke te da kazni počinitelje, ukoliko je uzrok onečišćenja ljudski faktor. Iz reakcije gradonačelnika koji je ovu pojavu pripisao lošoj i zastarjeloj gradskoj komunalnoj infrastrukturi ( koja je sigurno jedan od najvećih, ali ne i jedini uzročnik onečišćenja) i najavio ulaganja kroz projekt anglomeracije koji je na dugom štapu te financijsku pomoć za češće uzorkovanje mora, jasno je kako nedovoljno ozbiljno doživljavamo ovakve incidente i kako živimo na način da molimo Svevišnjeg da se nešto ne dogodi, a da baš jako malo toga poduzimamo kako bismo bili u stanju sami spriječiti ovakve pojave. Na žalost živimo u vremenu u kojem i među onima koji najizravnije ovise o moru poput brodara i hotelijera postoje oni koji neodgovorno postupaju i ispuštaju fekalije i otpad u more.

Primjerice, onečišćenje na Dančama se događa još uvijek, svakodnevno, uvijek u istim satima i moguće je s lakoćom utvrditi njegovo podrijetlo i otkriti počinitelja pa je nevjerojatno da to do sada nije učinjeno te da o rezultatima nije obaviještena javnost. Teško je povjerovati da nadležni iz nekog razloga ne žele otkriti uzrok onečišćenja pa ovim putem apeliramo da poduzmu sve radnje kako bi se žurno otkrio uzrok i sankcionirao eventualni počinitelj te da o svemu obavijeste javnost - stoji u priopćenju gradskog vijećnika Mara Kristića.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube