POLITIKA
03.10.2019 u 07:46

SASLUŠANJE Dubravke Šuice - hoće li je pitati o podrijetlu imovine?

Točno u 18:30 pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta počet će saslušanje Dubravke Šuice, kojoj članovi Odbora mogu postaviti najviše 25 pitanja uz dodatna potpitanja. Procjenjuje se da će ovaj proces trajati oko tri sata, a nakon toga predsjednik i koordinatori odbora Europskog parlamenta iz svake od političkih skupina glasovat će iza zatvorenih vrata. Da bi Šuica postala potpredsjednica Komisije zadužena za demokraciju i demografiju, potrebna joj je potpora dvotrećinske većine koordinatora. U suprotnom procedura ide dalje i od nje će se tražiti dodatna objašnjenja. Saslušanje će se moći pratiti uživo ovdje.


komentara  1

Na saslušanju će biti i tri gostujuća odbora no njihovi članovi neće imati pravo postavljati pitanja.

Šuica će na početku saslušanja imati 15 minuta za uvodno izlaganje, a nakon toga kreću pitanja. Potom će  Šuica dati završni osvrt.

Ako nema dvotrećinske većine, moguća su dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa. U tom slučaju potrebna je obična većina članova odbora.

Nakon što dovrše svoju ocjenu njezina nastupa oni unutar 24 sata čelnicima parlamentarnih odbora koordinatori šalju povjerljivo pismo s preporukama. Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. listopada će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke konferenciji predsjednika Europskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi zastupničkih klubova. Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove kandidate. To bi se trebalo dogoditi 17. listopada.

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li netko od članova Odbora Europskog parlamenta postaviti neko od pitanja, koja im je poslao GONG, a vezana uz Šuicinu imovinu. 

Šest pitanja GONG-a:

"Kako misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kada se hrvatska vlada guši u korupcijskim skandalima? Kako će braniti vladavinu prava, a bila je protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenja vladavine prava? Kako će se boriti za ravnopravnost, a bila je protiv dvaju rezolucija o rodnoj ravnopravnosti (Estrela report and Zuber report)? Kako je uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji?"


K.F.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube