KULTURA
04.10.2019 u 14:56

PREDSTAVLJANJE KNJIGE Bogat opus neobičnog glazbenika s periferije Grada

Ludomir Michał Rogowski bio je Poljak, a jedno vrijeme živio je i stvarao u Dubrovniku gdje je dirigirao, skladao, ali i pisao. Bio je jako blizak s Ivom Vojnovićem s kojim je prijateljevao do kraja svoga života i njemu u čast kao i njegovom bogatom opusu kojega je ostavio Dubrovčkom arhivu, izdana je knjiga „Rogowski o Dubrovniku, Dubrovčani o Rogowskom“ čija je autorica Urszula Dzierżawska - Bukowska.

 


komentara  0

Riječ je o drugom, proširenom izdanju knjige u suizdavaštvu Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a posvećenom skladatelju, dirigentu, piscu, „Poljaku po rođenju, južnjaku po uvjerenju”, Ludomiru Michału Rogowskom.

- Rogowski je impresionist, uvijek neriješeni akord na kraju, to je vjerojatno jer je vjerovao u prolaznost života te da se on nastavlja, Nije bila laka odluka ni danas, a kamo li tada ostati i živjeti u gradu1926. godine. Moji prijatelji koji su poznavali Rogowskoga su mi govorili kako je maestro uvijek imao svoju posebnu energiju kada bi prolazio ulicom - kazao je na predstavljanju knjige Denis Ajduković.

- Ovo je nadopunjeno poznavanje Rogowskoga, kao što je bio impresionist u glazbi takav je Rogowski bio i u književnosti. Sva djela svjedoče o tome kako jedan Poljak gleda na Dubrovnik i na Dubrovčane. Knjiga je rađena na zanimljiv i prrilagodljiv način - rekao je Vinicije Lupis.

U Poljskoj se počeo izdavati Rogowski, kako njegova glazbena djela tako i cd-ovi, a autorica knjige Rogowski o Dubrovniku, Dubrovčani o Rogowskom“ smatra kako je njezin najveći uspjeh u karijeri postignut.

- Moj blagi zadatak bio je pokazati tko je bio Rogowski, to je bio zadatak prve knjige koja je onda prerasla u jedan ciklus događaja u Poljskoj, a to smatram svojim najvećim uspjehom u diplomatskoj karijeri. Rogowski je iznad svoj političkih i drugih strujanja i njegov opus imati će vrijednost zauvijek te je najvažnije da takav opus bude živ i da te kompozicije možemo slušati - kazala je autorica knjige i umirovljena diplomatkinja Urszula Dzierżawska-Bukowska.

Inače, Ludomir Michał Rogowski je rođen u Lublinu, a studirao je u Varšavi, Leipzigu, Műnchenu i Parizu. Stekavši poziciju i priznanje u Poljskoj i u Europi, 1926. godine odlučio je napustiti dotadašnji život. Doselio se u Dubrovnik, gdje je umro 1954. godine. Sve do kraja života živio je usamljen u napuštenom samostanu, na periferiji Grada. Svoj bogat opus iz tog razdoblja ostavio je oporučno Dubrovačkom arhivu. Sudbinu njegovog života i stvaralaštva izražava izreka Sic transit gloria mundi. Odlučili smo spasiti od zaborava osobnost tog neobičnog čovjeka, Poljska - Dubrovčanina.“ – stoji u uvodu knjige.

Urszula Dzierżawska-Bukowska umirovljena je diplomatkinja. Na Varšavskom sveučilištu završila je studij slavistike i novinarstva. Njezino je glavno zanimanje „primijenjeno prevođenje“ – usmeno i pismeno, a najvažniji posao – promidžba poljske kulture u Hrvatskoj (kulturna diplomacija), izgradnja mostova između uzajamnog poznavanja i razumijevanja dvaju slavenskih naroda.Riječ je o drugom, proširenom izdanju knjige u suizdavaštvu Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a posvećenom skladatelju, dirigentu, piscu, „Poljaku po rođenju, južnjaku po uvjerenju”, Ludomiru Michału Rogowskom.


E. Jelić



Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net












Kolumne







 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube