VIJESTI
04.10.2019 u 16:04

PREGLED TJEDNA Pregršt novih projekata, grade se nova parkirališna mjesta u Mokošici, rekonstruira se vrtić u Zatonu

U Gradu Dubrovniku se iz tjedna u tjedan pokreću novi projekti. Tako će se skalinima povezati ulice Brinino i od Izvor u Mokošici, a na darovanom zemljištu u Zatonu uredit će se sportsko-rekreativna zona. Gradonačelnik Franković ovoga je tjedna primio ZET-ove vozače koji su vozili autobuse Libertasa. Prije par dana počelo je izrađivanje UPU-a Koločep. Još jedan projekt započeo je ovog tjedna u Zatonu, radi se o proširenju vrtića. Jedno od glavnih događanja proteklog tjedna bilo je otvaranje izložbe Dubrovnik, A Scarred Citiy: stradanje i obnova Dubrovnika 1991 -2000. Izgradnja novih prijekopotrebnih parkirališnih mjesta započela je u Mokošici. Održano je i predavanje o kompostiranju. Najavljena je i ponovna javna rasprava o Prijedlogu IV izmjena i dopuna, PPU-a, i GUP-a Grada Dubrovnika, potpisan je i ugovor o sufinanciranju podizne rampe za zgradu HZZ-a te je predstavljn novi projekt u sklopu Respect the City.

 


komentara  1

Skalinima će se povezati ulice Brnino i Od izvora u Mokošici

Pokrenuti su radovi na izgradnji skala u naselju Nova Mokošica koje će povezivati ulicu Brnino s ulicom Od izvora, a na predjelu kod zgrada POS-a 1.

Izgradnjom skala osigurat će se nova i adekvatna pješačka komunikacija svim stanovnicima ovog područja. Oni, naime, trenutno koriste nizbrdicu s velikim uzdužnim nagibom. Ista je nesigurna za kretanje, posebno prilikom loših meteoroloških uvjeta, a velike probleme predstavlja i stanovnicima starije životne dobi, odnosno osobama smanjene pokretljivosti. 

Ukupna vrijednost radova koji su započeli 25. rujna, a bit će završeni do 1. studenog, iznosi 391.000,00 kuna.  

POTPISAN UGOVOR Na darovanom zemljištu u Zatonu uredit će se sportsko-rekreativna zona

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković s Ministarstvom državne imovine zaključio je Ugovor o darovanju zemljišta u Zatonu za potrebe uređenja nove rekreacijske zone.

Na ustupljenom zemljištu oznake zk.č.br. 688/1 površine 872 metara kvadratnih, a sukladno ranijim najavama, planirana je izgradnja sportsko-rekreacijske zone.

Podsjetimo, radi se o zemljištu koje su mještani prethodno koristili kao parkiralište, a bilo je predmet prodaje Ministarstva državne imovine. Nakon što je Grad Dubrovnik još na proljeće iskazao interes za izgradnju sportsko-rekreacijskog igrališta na predmetnoj čestici, Ministarstvo je prihvatilo zahtjev Grada kao opravdan te se nekretninu obvezalo darovati Gradu, a postupak je finaliziran zaključenjem Ugovora o darovanju.

Navedeni prostor planira se privesti novoj svrsi u 2020. godini.

Napomena: Fotografija je ilustrativna.

Gradonačelnik Franković primio ZET-ove vozače

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas u gradskoj vijećnici dvanaest vozača zagrebačkog prijevoznika ZET koji su od 1. kolovoza privremeno radili u JGP Libertas kao ispomoć tijekom sezone.

Zbog odsutnosti većeg broja vozača, u ljetnoj sezoni je došlo do problema u radu javnog gradskog prijevoza, zbog čega čega su neke gradske linije ukinute vikendom i blagdanima. Zbog toga je gradonačelnik Franković s Gradom Dubrovnikom i ZET-om dogovorio privremeni prelazak njihovih vozača u Dubrovnik na razdoblje od dva mjeseca, nakon čega je vozni red normaliziran.

- Zahvaljujem Vam što ste se odazvali našem pozivu, bili ste nam prijeko potrebni i bez vas ne bismo uspjeli. Odlično ste naučili naše ulice, a dobio sam i brojne pohvale od naših građana na vaš račun. – rekao je gradonačelnik Franković. Najavio je i mogućnost nastavka ove suradnje, s obzirom na to da Libertas od sljedeće sezone preuzima shuttle prijevoz gostiju s kruzera niskopodnim autobusima od gruške luke do stare gradske jezgre i obratno.

Vozači su zahvalili gradonačelniku Frankoviću i direktoru JGP Libertas Anti Vojvodiću, izrazivši zadovoljstvo iskustvom rada u Gradu Dubrovniku, ali i smještajem u dormitoriju obnovljenog Državnog arhiva u Dubrovniku i hranom koja im je bila osigurana u Hotelu Gruž.

Obavijest o početku izrade Urbanističkog plana uređenja „Koločep“

Na temelju članka 88. st. 1. Zakona o prostornom uređenju ("Narodne novine", broj 153/13, 65/17, 114/18 i 39/19, dalje u tekstu: Zakon), Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika obavještava javnost da se pristupilo izradi Urbanističkog plana uređenja „Koločep“ o čemu je donesena Odluka o izradi te je ista objavljena u Službenom glasniku Grada Dubrovnika (broj 11/2019) od 24. rujna 2019. godine.

O prijedlogu navedenog Plana provest će se javna rasprava, a datum, mjesto i vrijeme održavanja bit će objavljeni u sredstvima javnog priopćavanja sukladno Zakonu.

Informacije o tijeku izrade Plana mogu se dobiti u Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika na telefon 020/351-811 i na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika.

Kreće proširenje vrtića u Zatonu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predstavnik tvrtke Lapad graditelj d.o.o. Damir Blažević potpisali su ugovor o izvođenju radova adaptacije dječjeg vrtića Zaton. Time će se dobiti još jedna vrtićka grupa s pripadajućima sanitarijama i garderobom. Ugovor je ukupno vrijedan 960.901,17 kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine.

''Poznato je kako je već prethodno uređen jedan objekt u Zatonu koji je priveden svrsi s namjenom dječjeg vrtića. Međutim, s obzirom na broj djece koja gravitiraju tom području, taj vrtić je postao premali. Stoga smo se odlučili napraviti još jednu vrtićku grupu i time poboljšati kapacitete, ali i uvjete za djecu koja će boraviti u dječjem vrtiću Zaton'', rekao je gradonačelnik Mato Franković u prigodi potpisivanja ugovora.

U dječjem vrtiću u Zatonu Malom trenutačno su smještene dvije odgojno obrazovne skupine – jedna vrtićka i jedna jaslička. Adaptacijom dijela prizemlja postojećeg objekta, a prema projektu koji je izradila je tvrtka Crta d.o.o. za arhitektonske i inženjerske djelatnosti, formira se prostor za još jednu odgojno obrazovnu skupinu s pripadajućim sanitarijama te se uređuje prostor potreban za garderobe i sanitarije zaposlenog osoblja. Unutar povećanog ulaznog prostora uredit će se zajednička garderoba za sve odgojne skupine, a najvažnije, zahvaljujući ovoj investiciji, broj djece u odgojnim skupinama uskladit će se s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.

''Ono što je ova gradska uprava postavila za cilj od samog početka jest postići pedagoške standarde u našim predškolskim ustanovama i u potpunosti ispuniti sve uvjete za naše najmlađe sugrađane. Zato smo u ovih godinu dana i napravili 13 novih vrtićkih grupa i nastavljamo dalje. U idućoj godini nas čeka velika investicija izgradnje potpuno novog vrtića u Mokošici, odnosno rušenje postojećeg i izgradnja potpuno novog. Tu nećemo stati, ispred nas je veliki projekt vrtića u Gružu kojeg planiramo realizirati nakon što kupimo zgradu od HEP-a koja je sada izvan namjene. Nastavljamo naravno prema Komolcu, što je također jedan od projekata koji je iznimno bitan za Grad Dubrovnik, a s time bi se onda vjerujem gotovo u potpunosti zadovoljile potrebe svih predškolskih ustanova i postigli pedagoški standardi koji su nužno potrebni predškolskom odgoju'', najavio je također gradonačelnik Franković.

Kazao je i kako je nakon provedene javne nabave za posao adaptacije vrtića u Zatonu izabrana tvrtka Lapad graditelj d.o.o iz Dubrovnika, koja je kvalitetno izvela i radove na vrtiću Palčica.

''Trenutačno smo u završnoj fazi na vrtiću Ciciban te s današnjim danom ponosno objavljujem da poslove na energetskoj obnovi ovog vrtića završavamo mjesec i pol dana prije roka. Po potpisu ovog ugovora za nekih deset do petnaest dana trebali bismo početi radovima na vrtiću Zaton, a rok je 60 kalendarskih dana od uvođenja u posao'', pojasnio je Damir Blažević iz tvrtke Lapad graditelj d.o.o.

Gradonačelnik je na kraju izrazio uvjerenje kako će 2022. godina biti godina u kojoj će Grad Dubrovnik moći reći da ponosno nosi ime 'Grad prijatelj djeteta' i da je ispunio sve one standarde koje djeca zaslužuju, odnosno standarde o pedagoškim uvjetima u vrtićima i jednosmjenskoj nastavi u školama te za naredno razdoblje najavio nove radove na rekonstrukciji i gradnji gradskih vrtića i škola.

 U Lazaretima otvorena izložba o stradanju i obnovi Dubrovnika

Izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ otvorena je u utorak navečer u drugoj lađi obnovljenog kompleksa Lazareti, u sklopu programa obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik. Otvaranju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik pokroviteljice izložbe predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, izaslanica predsjednika Vlade ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ratni zapovjednici obrane Dubrovnika, predstavnici udruga poginulih branitelja, djeca poginulih branitelja i brojni drugi uzvanici.

U postavu izložbe autora Julijane Antić Brautović, Mata Brautovića i Gorana Cvjetinovića korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera, Damira Fabijanića i drugih. Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove grada, izložba „Dubrovnik, a Scarred City“ bavi se i političkim okolnostima početka Domovinskog rata.

Gradonačelnik Franković je rekao da Grad duguje duboku zahvalnost braniteljima, čijom je hrabrošću obranjen grad koji je bio okupiran s kopna, mora i zraka. Istaknuo je i važnost UNESCO-vih promatrača, Bruna Carneza i  Colina Kaisera, koji su tada sve bilježili i slali poruke upozorenja u svijet.

- Rat je danas iza nas i Dubrovnik je grad koji se u potpunosti obnovio. Ova izložba nije vraćanje u prošlost kako će možda neki protumačiti. Ona predstavlja priču grada koji se izdiže iz pepela kao Fenix i koji hrabro kreće naprijed. Ona će biti ovdje stalno postavljena kako bi svijetu pričala priču o gradu i strahotama koje je podnio, a sve s ciljem kako se to nikad više ne bi ponovilo. Ona je povijesni pečat na ratna razaranja i obnovu grada te dočarava jasno tko je bio agresor, a tko žrtva. I danas u ovim trenucima pojedinci žele izmijeniti povijest, a ja im poručujem s ovog mjesta, iz grada slobode - istina je samo jedna i nju nikad ne možete izmijeniti. – rekao je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.

Izložbu su otvorili djeca, roditelji, udovice poginulih branitelja, predstavnici civilnih stradalnika u Domovinskom ratu, dubrovački branitelji: Magdalena Aerlić, Antun Matana, Lucija Obad, Niko Vuković, Marin Soče, Marija Obad, Pero Kristić, Stijepo Matković, Stjepan Gudelj, Marija Lukšić, Ane Bokun, Zvonko Koštro, Petar Mirošević, Dubravko Čikor, Niko Grljević, Ričard Milun, Zlatko Bagoje, Robert Anđušić, Nikša Ucović i Dragan Klepo.

Povodom 40. obljetnice uvrštenja dubrovačke povijesne jezgre na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine (1979.) i 20. obljetnice njenog uklanjanja s liste ugrožene svjetske baštine (1998.) ova multimedijalna izložba predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja od strane Jugoslavenske narodne armije te njegova brza i impresivna obnova.

Izložba je od 17. do 28. prosinca 2018. uspješno realizirana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a nakon toga i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u SAD-u u Washingtonu gdje je izazvala veliki interes diplomatske javnosti. U Lazaretima će za građane i širu javnost biti otvorena do 15. veljače 2020., s radnim vremenom od ponedjeljka do petka od 10 do 19 sati te subotom od 10 do 14 sati, uz besplatan ulazak.

Započela izgradnja novog parkirališta u Mokošici, 59 mjesta u Ulici Marina Kneževića

Radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Marina Kneževića u naselju Nova Mokošica započeli su u srijedu, 2. listopada. 

Radovi se izvode na dijelu kod spoja s Ulicom Između dolaca. Ukupno je predviđena izgradnja 59 parkirališnih mjesta od čega su tri parkirališna mjesta predviđena za osobe smanjene pokretljivosti.

Izvođač radova na izgradnji parkirališta je tvrtka Texogradnja d.o.o., dok  stručni nadzor nad gradnjom provodi tvrtka Canosa inženjering d.o.o.

Ukupno predviđeno vrijeme trajanja radova je 100 radnih dana, a vrijednost investicije iznosi 2.856.287 kuna.

Podsjetimo, u lipnju su završeni radovi na uređenju parkinga u ulici Od izvora, gdje je označeno ukupno 31 parkirališno mjesto za automobile, 5 parkirališnih mjesta za motocikle te jedno za osobe s invaliditetom. Na području južno od zgrada HRVI, odnosno sjeverno od O.Š. Mokošica, u tijeku su radovi na izgradnji parkirališta kapaciteta 72 parkirna mjesta, a slijedi i izgradnja parkirališta sa 65 mjesta u ulici Između dolaca, što ukupno čini više od 200 novih parkirališnih mjesta u Novoj Mokošici. 

Financiranje Opće bolnice Dubrovnik, reakcija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je danas otvoreno pismo pismo potaknuto posljednjim neistinitim izjavama dijela čelnih ljudi hrvatskog zdravstva; ravnatelja HZZO-a i direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu, a na temu financiranja dubrovačke Opće bolnice.

Tim izjavama, koje ni najmanje nisu bazirane na činjenicama, nanesena je šteta Gradu Dubrovniku koji, iako nije obvezan, brojnim donacijama pomaže Opću bolnicu Dubrovnik, ali i druge javne ustanove u zdravstvu na svom području.

Dopis je na znanje upućen i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, a glasi:

"U Gradu Dubrovniku neugodno smo iznenađeni posljednjim medijskim istupima ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Luciana Vukelića i direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu, dr. Dražena Jurkovića, kojima su kao tvrdnje izrekli neistine vezane uz financiranje Opće bolnice Dubrovnik iz proračuna Grada Dubrovnika.

U novinskom napisu „Rijeka pomaže bolnici, a Dubrovnik ni lipe“, objavljenom u Novom listu dana, 2. listopada 2019., ravnatelj HZZO-a, gospodin Lucian Vukelić izjavio je sljedeću neistinu: „Ali županije trebaju shvatiti kako funkcionira zdravstvo u Hrvatskoj. Gradovi Rijeka i Dubrovnik imaju sličan proračun, Dubrovnik ima bitno manje stanovnika od Rijeke, a za svoju bolnicu, za razliku od Rijeke, ne izdvaja ništa.“

Na sličnom tragu je i dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu, koji je u intervjuu za Glas Istre istog dana, 2. listopada, izjavio: „Bogatije županije, a uzmimo primjer Rijeke, obraćaju veću pozornost na funkcioniranje sustava i kroz dodatna sredstva daju novce. Nitko to lokalnim upravama ne brani, a neke se i premalo uključuju. Svaki župan može dati dodatna sredstva i financirati bolnicu ili dom zdravlja i neke sredine to rade. Imate i primjer Dubrovnika, gdje je bolnica objektivno u problemima, ali je nedopustivo da Grad Dubrovnik ne sudjeluje u financiranju te bolnice. Ne može se dubrovačka bolnica jednako financirati kao ona u Gospiću, jer se samo od kruzera ili obilaska zidina godišnje zarade milijuni. A stav je da ne postoji obaveza financirati zdravstvene ustanove, a one imaju obaveze liječiti turiste. To naprosto nije u redu.“

Dopustite da izrazimo svoju iznenađenost, čak zaprepaštenost, činjenicom kako gospoda Vukelić i Jurković, kao dio čelnih ljudi koji upravljaju hrvatskim zdravstvenim sustavom nisu do kraja upoznati s događanjima u zdravstvu na području Republike Hrvatske te u javnost distribuiranju ovakve tvrdnje koje su suštinski potpuno netočne. Naime, iako ga zakon na to ne obvezuje, jer su osnivači bolnica županije, Grad Dubrovnik je iz svog lokalnog proračuna samo u posljednje dvije godine za potrebe Opće bolnice Dubrovnik izdvojio gotovo 7 milijuna kuna javnog novca, a do kraja ove godine planiramo izdvojiti još 2 milijuna kuna, što zorno prikazuje koliko su gospoda Vukelić i Jurković pogriješili u svojim istupima.

Posebno nas iznenađuje istup gospodina Vukelića koji, ničim izazvan, spominje Grad Dubrovnik, iako bi trebao biti svjestan kako je svojom odlukom prije dvije godine ukinuo punkt hitne medicinske pomoći na elafitskim otocima, ocijenivši ga nepotrebnim. Svjesni važnosti dubrovačkih Elafita, ova gradska uprava odlučila se u potpunosti financirati navedenu uslugu te smo u posljednje dvije godine samo za ovu svrhu izdvojili ukupno 840 tisuća kuna, a sve kako bi zdravstvena skrb na našim elafitskim otocima ostala na nivou kakav stanovnici ovih otoka, građani Grada Dubrovnika, zaslužuju.

Grad Dubrovnik i Opća bolnica Dubrovnik surađuje na projektu izgradnje i opremanja senzoričkog parka u Dubrovniku, dok se jedna od posljednjih novčanih donacija prema Bolnici odnosi na 2.1 milijun kuna vrijednu obnovu bolničkog informatičkog sustava. Prošle godine je donacijom gradske Javne ustanove Rezervat Lokrum te drugih donatora nabavljen novi, suvremeni digitalni mamograf. Nadalje, poznato je kako je, zbog kretanja tržišta nekretnina, pitanje stanovanja jedan od većih problema u Gradu Dubrovniku. Stoga je Grad Dubrovnik odlučio bez naknade ustupiti dva stana u svom vlasništvu Općoj bolnici Dubrovnik.

No, Opća bolnica nije jedina zdravstvena ustanova na području grada koju Grad Dubrovnik financijski potpomaže. Spomenut ćemo financiranje nabavki specijaliziranih vozila za Hitnu medicinsku pomoć Dubrovnik i Dom zdravlja, za što je ukupno izdvojeno preko 700 tisuća kuna. Za potrebe Doma zdravlja Grad Dubrovnik je nabavio tri analizatora krvi za djecu. Osim toga, već dugi niz godina Grad Dubrovnik financira ljetnu ambulantu u povijesnoj jezgri i ambulantu na otoku Koločepu, za što na godišnjoj razini osigurava više od pola milijuna kuna. Grad je Domu Zdravlja dodijelio i vrijedan prostor u Dubrovniku za potrebe pedijatrijske ambulante i ambulante za logopeda. U adaptaciju prostora uloženo je više od milijun kuna te je u postupku nabava potrebne zdravstvene i druge opreme, sve financirano iz proračuna Grada Dubrovnika. Obzirom da u ovom trenutku Dom zdravlja nije u mogućnosti financirati liječnicu i medicinsku sestru u pedijatrijskoj ambulanti Mokošica, Grad Dubrovnik je za navedenu uslugu izdvojio sredstva u iznosu od 400 tisuća kuna. I kao posljednje, ali ne manje značajno, Grad Dubrovnik u potpunosti financira fizioterapeuta u Općoj bolnici Dubrovnik za djecu s poteškoćama u razvoju, za što se iz proračuna izdvaja 180 tisuća kuna.

Iz svega gore navedenog vidljivo je kako su plasiranjem neistina u javni prostor gospoda Vukelić i Jurković, iz samo njima poznatih razloga, obmanuli javnost, i to u jeku „javne rasprave“ o stanju u hrvatskom zdravstvu, a koje je opterećeno brojnim problemima. 

Iako to nije zakonski dužan, Grad Dubrovnik će nastaviti financijskim donacijama pomagati Opću bolnicu Dubrovnik i druge ustanove u zdravstvu jer želi svojim građanima osigurati najbolju moguću kvalitetu zdravstvene usluge. Zbog toga smo osjetili potrebu javno reagirati na ovaj način jer se uzastopnim istupima ovakve prirode nanosi šteta Gradu Dubrovniku, i to od strane onih koji bi trebali poznavati činjenice. 

S poštovanjem,                                                                                                                                              

Gradonačelnik

Mato Franković"

REDU Održano predavanje o kompostiranju

U sklopu projekta “ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika" u hotelu Hilton Imperial održano je predavanje “Kompostiranje" stručne suradnice u Zavodu za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, magistre inženjerke agronomije Ivana Paladin Soče.

Predavačica je objasnila što je kompostiranje, koji je cilj kompostiranja i kako izgleda taj proces u svrhu odgovornog gospodarenja otpadom odnosno kako ga smanjiti, a kao dobar primjer naveden je vrtić Pčelica u Mokošici. Istaknula je kako kompostiranje označava biološku razgradnju biootpada: otpad iz vrtova i parkova koji je biorazgradiv, hrana, kuhinjski otpad i slično uz prisustvo zraka pri čemu nastaje humus. To je proces biološke razgradnje organskog dijela otpada.

- Cilj kompostiranja je oživjeti tlo jer u živom tlu raste i živa biljka. Jedan od najvažnijih učinaka upotrebe komposta je promicanje same biologije tla. U tlu žive organizmi, među kojima i oni mali, koje možemo vidjeti jedino mikroskopom. Ti organizmi imaju širok raspon funkcija i imaju bitnu ulogu u određivanju funkcioniranja sustava tla, a to funkcioniranje ovisi o količini organske tvari koju unosimo u tlo pomoću komposta. Jedna od najvažnijih uloga je to što je ona izvor energije za mikroorganizme i bez te organske tvari u tlu ni mikroorganizmi ne mogu živjeti. Unošenjem komposta, mi unosimo u tlo te tako poboljšavamo plodnost tla, a time i bolju kvalitetu plodova koji se ubiru. - naglasila je Paladin Soče.

Projekt “ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika" ukupno je vrijedan 1.386.980,00 kuna, od čega Europska unija putem Kohezijskog fonda, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sufinancira 1.178.933,00 kuna. Projekt predviđa niz aktivnosti koje će doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta i izgradnji svijesti građana grada Dubrovnika o važnosti gospodarenja komunalnog otpada.

Ponovna javna rasprava o Prijedlogu IV. Izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika, u četvrtak, 10 listopada

Javna izlaganja o Prijedlozima Planova održat će se u četvrtak, 10. listopada 2019. u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, i to izlaganja o:

- o Prijedlogu IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika u 10:00 sati

- o Prijedlogu IV. Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana uređenja Grada Dubrovnika u 11:00 sati

Mišljenja, prijedlozi i primjedbe na izmijenjene Prijedloge Planova sudionici u javnoj raspravi mogu dati postavljanjem pitanja tijekom javnog izlaganja o predloženim rješenjima, na koja usmeno odgovaraju osobe koje vode javno izlaganje, davanjem prijedloga i primjedbi  u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja, te davanjem svojih prijedloga i primjedbi u pisanom obliku dostave na adresu: Grad Dubrovnik, Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Pred Dvorom 1, Dubrovnik, od 7. do zaključno 16. listopada 2019. godine.

Sukladno članku 104. Zakona o prostornom uređenju nova mišljenja, prijedlozi i primjedbe na izmijenjeni Prijedlog Plana mogu se podnositi samo u vezi s dijelovima Prijedloga Plana koji su u odnosu na prvi Prijedlog izmijenjeni.

Predmetne izmjene i dopune odnose se isključivo na:

1. planiranje ribarske luke na lokaciji „Shell“ u okviru luke otvorene za javni promet u Sustjepanu,

2. planiranje lokacije reciklažnog dvorišta na predjelu Kaćigruda u Orašcu,

3. osiguravanje planskih preduvjeta za pristupnu cestu Tehničko-tehnološkom bloku Osojnik,

4. osiguravanje planskih preduvjeta za izgradnju nove pristupne ceste stambenom naselju na Nuncijati radi poboljšanja infrastukturnih rješenja na području Nuncijate i radi stvaranja preduvjeta za realizaciju stambenog naselja za branitelje na Nuncijati te

5. osiguravanje planskih preduvjeta za rekonstrukciju ceste - Ulice kardinala Stepinca radi kvalitetnog rješavanja prometa tog gradskog područja.

Prijedlozi i primjedbe moraju biti čitko napisane te moraju sadržavati ime i prezime, adresu i potpis podnositelja. Prijedlozi i primjedbe koji nisu dostavljeni u roku i nisu čitko napisani, ne moraju se uzeti u obzir u pripremi Izvješća o javnoj raspravi.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti u Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Pred Dvorom 1, Dubrovnik, na telefon +385 (0)20 351 811 ili e-mail: urbanizam@dubrovnik.hr

Javni uvid trajat će 10 dana, od 7. do zaključno 16. listopada 2019. godine svaki radni dan od 09.00 do 15.00 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, Dubrovnik, na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika te u informacijskom sustavu prostornog uređenja.

Grad sufinancira podiznu rampu za zgradu HZZ-a

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar potpisali su ugovor o donaciji za sufinanciranje nabave ugradnje vertikalno podizne rampe, radi osiguranja pristupa osobama s invaliditetom i osobama otežane pokretljivosti upravnoj zgradi Područnog ureda HZZ-a Dubrovnik. Vrijednost potpisanog ugovora je 124.975,00 kuna.

''Više smo puta isticali kako je osobama s invaliditetom bitno osigurati neometan pristup zgradama javnog karaktera. Ova će zgrada sada to dobiti i vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti sa svima onima koji nemaju riješeno pitanje pristupa isti osigurati'', rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Upravo su osobe s invaliditetom jedna od ciljnih skupina s kojima radi HZZ, a nakon ugradnje ove rampe, što je predviđeno za 15-ak dana, bit će im olakšan i pristup samoj zgradi Zavoda.

''Ovom se prilikom zahvaljujem Gradu Dubrovniku, na čelu s gradonačelnikom Frankovićem, što su prepoznali potrebu za izgradnjom pristupne rampe. Važno je istaknuti da HZZ na području Dubrovačko-neretvanske županije provodi niz aktivnosti, a jedna od ciljnih skupina koje želimo uključiti su i osobe s invaliditetom i možemo reći kako smo tijekom ove godine zaposlili 74 osobe s invaliditetom s područja DNŽ'', kazao je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.

Iznio je također i podatke o stopi nezaposlenosti u Gradu Dubrovniku, koja iznosi tek 3,4 posto, te najavio kako će se od iduće godine raditi na sustavu rješavanja radnih dozvola.

Vodovod i ugostitelji pokreću projekt „Do not flush“

„Do not flush“ naziv je projekta Vodovoda Dubrovnik kojim se želi informirati posjetitelje u ugostiteljskim objektima na području povijesne jezgre na važnost očuvanja tamošnjeg povijesnog kanalizacijskog sustava. Projekt je pokrenut u okviru inicijative „Poštujmo Grad“, a provode ga zajednički dubrovački ugostitelji i Vodovod.

„Cilj nam je educirati posjetitelje te je u tu svrhu izrađena posebna naljepnica koju će ugostitelji staviti na vrata svojih sanitarnih čvorova. Na njoj se, uz upozorenje, nalazi i QR kod koji posjetitelje vodi na novu podstranicu na Internet stranicama Vodovoda na kojoj mogu pronaći informacije o povijesnoj kanalizaciji, ali i vidjeti kratki edukativni video koji pokazuje kako je očišćeni dio sustava izgledao donedavno, a kako izgleda sada“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić, koji je danas u prostorijama Vodovoda zamjenici gradonačelnika Jelki Tepšić te predstavnicima Ceha ugostitelja i Udruge ugostitelja Dubrovnik prezentirao izgled naljepnice te edukativni video uradak.

„Grad Dubrovnik ulaže velike napore kako bi projekt „Poštujmo Grad“ zaživio u svim segmentima gdje je to potrebno. Tako se i ovaj dio projekta izrodio iz promišljanja na temu zaštite kanalizacijskog sustava povijesne jezgre te razgovora s predstavnicima ugostitelja i čelnih ljudi Vodovoda“ – izjavila je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, Jelka Tepšić koja se ovom prigodom zahvalila Upravi Vodovoda i ugostiteljima „što su ovu inicijativu spremno prihvatili i u kratkom je roku realizirali“.

Predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Nikolina Farčić, istaknula je kako je ovaj projekt nastavak suradnje ugostitelja i Vodovoda te da su ugostitelji spremni podržati sve dobre inicijative.

„Spremni smo na suradnju u bilo kojem vidu kako bi pomogli očuvanju povijesnog kanalizacijskog sustava. Ovo je tek još jedan korak u tom smjeru, a nastavit ćemo razgovarati i dalje na temu mastolovaca za koje i mi ugostitelji smatramo da su nužni u današnjim uvjetima“ – rekla je Farčić.

Potporu projektu izrazio je i predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić koji je najavio kako će se o problematici mastolovaca, ali i svim drugim možebitnim poboljšanjima razgovarati na skorašnjem već tradicionalnom sastanku ugostitelja i predstavnika gradske uprave povodom kraja glavnog dijela turističke sezone."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube