KULTURA
05.10.2019 u 17:16

Na predstavljanje knjige Ivana Čumbelića Bamba došlo "pola Mljeta"

Dugo očekivana knjiga  „Mljet u srcu“ Ivana Čumbelića Bambe, poznatog mljetskog kroničara, pjesnika i bivšeg otočnog matičara, inače vrlo omiljenog među otočkim pukom predstavljena je jučer u Domu kulture Zabrježe. 


komentara  0

Uz donatorsku pomoć Mljećanina Nika Hazdovca, organizatorsku inicijativu Jany Hansal, stručnu pomoć doktora znanosti, našeg umirovljenog mljetskog kapetana Petra Čumbelića, Općine Mljet i mnogih drugih koji su nesebično pomagali, ovo je štivo zauvijek ostalo ukoričeno.

Dom kulture je bio pretjesan i premalen da bi primio sve one koji su željeli čuti Bambu i njegova razmišljanja. Odaziv je nadmašio sva očekivanja tako da je prodano preko 200 naslova ove knjige, što je zaista nevjerojatno, pogotovo ako se uzme u obzir da na otoku živi manje od tisuću ljudi. Vrijedne naše mljetske domaćice donijele su razne domaće delicije, dok je cijeli program bio praćen ugodnim glasovima naše otočne klape „Kurenat“. Velik dio sredstava dobivenih od prodaje knjige, autor je uplatio u dobrotvorne svrhe, točnije Ligi protiv raka  „Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet“.

Sama knjiga predstavlja jedan bezvremenski presjek života na otoku, sa porukama i poukama životnih mudrosti razasutih na 516 stranica koje je autor skupljao sa svog „facebook profila“ godinama. Autor nas kroz knjigu uvodi u svoj dobroćudni i blagonakloni svijet prepun toplih lirskih pjesama, filozofsko-moralnih tekstova, nekrologa umrlim Mljećanima, šaljivih zgoda i nezgoda iz osobnog života ali i iz života starog Mljeta, pomalo zaboravljenog i ostavljenog tek u maglovitim sjećanjima starijih otočan. Na samom kraju knjige nalazi se rječnik mljetskih riječi koje autor pokušava istrgnut od zaborava.

Evo što je o samoj knjizi i načinu kako je nastajala rekao njen autor Ivan Čumbelić Bamba:

„Hvala van i na pomoći u pisanju knjige jer san godinama za vašon trpezon i po vašjema kominima kupio bisere narodnoga duha i slago ih u memoriju, slušo priče, pjesme i ćakule. Svi smo se priko ovega libra našli na istomu emotivnomu valu, na valu jubavi prema rodnon grudi i najljepšemu otoku na svijetu. Stoga je ovo libro koliko moje toliko i vaše.“

Kroz svoje priče autor uvijek traži ono dobro u svakom čovjeku, ono što je ponekad sakriveno iza teškog života, neimaštine i raznih nedaća koje pogode čovjeka kroz život. I zaista to dobro, to plemenito i to humano, Ivan  nalazi u svakom čovjeku. On prepoznaje onu ljudsku stranu svakog pojedinca i daje mu u svojim nekrolozima posljednji ovozemaljski „zbogom“, na najlijepši mogući način.

Kroz svoje pjesme, priče i razmišljanja autor vas jednostavno potiče da doslovno gutate stranice, pri čemu ćete se često puta od srca nasmijati, ponekad i zaplakati, a nekad sami sebe propitivati, svoju prolaznost, svoj smisao, svoju pripadnost. Ova knjiga je zaista životna knjiga puna mudrosti i znanja, ali prije svega ona nas uči kako se zaista Mljet čuva u srcu.


Ivica Hajdić/foto:Nikola HazdovacFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube