LIFESTYLE
09.10.2019 u 14:38

VRIJEME JE ZA GOOD FOOD Nikad dulji i bogatiji program, od radionica preko Dubrovačke trpeze, do gala i filmske večeri

Gastronomska manifestacija Good Food Festival, održava se i ove godine, a i to od 14. do 20. listopada.Tijekom sedam festivalskih dana održat će se 14 radionica, gala večera u hotelu Rixos Libertas, večera uz film u restoranu Kantenari te neizostavna Dubrovčaka trpeza, manifestacija humanitarnog karaktera, čiji će prihod biti namijenjen udruzi Lukijernica i Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije. 


komentara  0

- Kako je svima već dobro poznato Good Food festivalska priča započela je prije šest godina. Ovom manifestacijom smo nastojali još dodatno proširiti ponudu i produžiti sezonu. Događanja smo smjestili na sam kraj sezonskog rasporeda letova, a danas smo u situaciji da se organiziraju charter letovi posebno za ovaj termin. Grad je pun do kraja listopada. Trajanje festivala smo produžili na sedam dana, u skladu sa zahtjevima naših sugrađana i gostiju – kazala je uvodno direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Romana Vlašić.

Tijekom ovogodišnjeg Good Food festivala koji će se odvijati od 14. do 20. listopada održat će se 14 različitih radionica, koje je Vlašić ukratko predstavila, s podsjetila je okupljene i na Tjedan dubrovačkih restorana u kojem će se sugrađanima svojim jelima po popularnim cijenama predstaviti 34 restorana te sedam pastičerija, a tradicionalna gala večera održati se u hotelu Rixos Libertas.

Vlašić je istaknula kako je festival već izazvao veliku pozornost stranih medija.

- Tako će i ova godine, desetak stranih novinara popratiti naša događanja, a među kojima i novinari Forbes Taravella, poljskog Voguea, BBC.

Okupljenima je radionice Udruge Deša predstavila Ana Cvjetković.

- Deša će u festivalu sudjelovati sa svojim gastro radionicama u našem novom domu u Lazaretima. Kroz projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika samo obnovili prostore, tako da morate doći vidjeti našu novu kuhinju u kojoj ćemo održavati sve radionice, a moći ćemo primiti veći broj posjetitelja. Nama će to biti i vatreno krštenje. Prezentirat ćemo izradu torte od skorupa, domaćeg štrudela od jabuka s markatunjama i primorskog krokanta. Radionice će se održavati od 10 do 12 sati uz prethodnu najavu na broj telefona 311- 625. U slučaju potrebe dodat ćemo i nove termine.

U sklopu festivala radionicu „Mirisi i okusi dubrovačke naranče“ održat će Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić Šarić.

- Prezentirat ćemo tortu od naranče i mjendula, a ja ću govoriti o povijesti i tradiciji dubrovačke naranče. Znamo da se naranča prvi put u Dubrovniku spominje u 13. stoljeću, a i sam Lokrum je dobio naziv po agrumima. Čut ćete i priču koja govori o običajima sadnje stabala naranče po rođenju dijetama. Naime za prvorođeno dijete sadilo se pet stabala, a za svako iduće po tri. To je možda idealna prilika da potakne sve one koji ovog mjeseca planirati saditi stabla da posade ona koja će davati plod – kazala je Ničetić.

Dario Ševelj, pobliže je prezentirao dio festivala koji će se kroz tri dana događati u prostorima Dubrovačke pivovare.

- Napravili smo manji festival unutar festivala. Naš program traje tri dana, a njegova je posebnost food truck, odnosno prikolica u kojoj će Mojmir Žuvela, vlasnik BarBaQ branda, specijaliziranog za izradu BBQ smokera i jela s roštilja, pripremati svoje specijalitete. Radi se o street foodu, ali na novi način. Uz ta jela mi ćemo sparivati neko od sedam vrsta piva u našoj ponudi, a svaku večer smo organizirali i živu glazbu. Pobrinuli smo se da za svakoga bude ponešto. Najest ćemo se, dobro ćemo se zabaviti i popiti koju pivicu.

Večeru uz film, koja se održati, 17. listopada u restoranu Kantenari, predstavila je Anđela Jelić.

- Ovo je događaj za istinske hedoniste. Večer će započeti slijepim kušanjem dva crna vina, od kojih će gosti izabrati jedno u kojem će uživati tijekom cijele večeri. Zatim slijedi projekcija filma „Stranputica“, a potom slijedi večera od tri slijeda. Restoran će za ovu priliku biti posebno opremljen fotelja, filmskih platnom i manjim ekranima, kako bi se svi mogli što ugodnije smjestiti u uživati u filmu. Na samom kraju večeri gosti će moći uživati u sjajnoj glazbi Maje Grgić.

Posljednjeg dana festivala, 20. listopada u hotelu Rixos Libertas održat će se gala večera, koju je ukratko predstavila Duška Garić.

- Nastavljamo ovu lijepu tradiciju. I ove godine naš chef Ozgur Donertas, osmislio je poseban meni od pet sljedova, inspiriran aromatičnim biljem dubrovačkog kraja, uparen s različitim koktelima. Dođite i uživajte, radujemo se vašem dolasku.

Posljednjeg danas festivala održat će se svima već dobro poznata Dubrovačka trpeza, humanitarna manifestacija na kojoj sudjeluju brojni dubrovački ugostitelji.

- Ovaj projekt započeo je prije jedanaest godina s ciljem doprinošenja turističkoj ponudi i produženja sezone. Nakon što sam se danas upoznao sa svim događanjima ovogodišnje manifestacije moram primijetiti da mi se čini da je za ovako bogati program tjedan dana premalo. Imam osjećaj da se trpeza sad organizirati u sredini sezone – kazao je Lukša Šimunović, ispred Turističke i ugostiteljske škole.

Pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, Marko Miljanić otkrio je više o Dubrovačkog trpezi.

- Ovom prilikom pozivam sve ugostitelje koji sudjeluju u tjednu restorana, da tu ponudu i te cijene zadrže i preko cijele zime, nastavno na poziv i odluku gradonačelnika o besplatnom korištenju javne površine unutar povijesne jezgre tijekom zimskih mjeseci. Zasad ćemo tom odluku pokriti samo to područje, no ako se ideja u praksi pokaže dobrom, razmislit ćemo u prestanku naplate javne površine na drugim lokacija u gradu. Svi ste upoznati s Dubrovačkom trpezom, ovom prilikom pozivam sve naše ugostitelje da se uključe, s obzirom na to da ova manifestacija ima humanitarni karakter. Prikupljeni novac će sve ove godine ravnomjernu podijeliti udruzi Lukjernici i Društvu multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije.  Pozivam i sve one ugostitelje koji neće sudjelovati na manifestacija i tako pripomoći ovim udrugama da u svoje ime uplate humanitarni prilog direktno ovim udrugama.

Cijelokupni program Good Food Festivala 2019. možete pogledati ovdje


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube