VIJESTI
10.10.2019 u 11:20

Umirovljenici pozivaju na akciju - odgovorni radnici postaju žrtve onih koji jeftino kupuju glasove

Hrvatska stranka umirovljanika danas je pozvala sve umirovljeničke stranke, organizacije te sve građane da ih podrže u zahtjevu promjene zakona RH, a s ciljem uvođenja prava na obiteljske mirovine. Riječ je o pravu nasljeđivanja dijela mirovine bračnog druga. Kako je objasnio Cvijeto Cvjetković, predsjednik Županijskog odbora HSU-a DNŽ, bračni par koji dočeka punu radnu mirovinu, tijekom godina uplati oko 800 tisuća kuna u mirovinski sustav, a onda, kad jedan bračni partner premine, drugi ne može naslijediti dio mirovine bračnog druga, kao što je slučaj u većini zemalja EU. Također HSU se protivi isplati "nacionalnih mirovina" iz mirovinskog fonda, a koje Vlada želi uvesti za sve one koji nisu ostvarili mirovinu stažem i uplatama. Tvrde da je to jeftino kupovanje glasova na uštrb onih koji su radom ostvarili pravo na mirovinu.


komentara  0

"Obiteljske mirovine su uobičajeni standard. Trenutno prema našem zakonodavstvu bračni partner može umjesto svoje mirovine preuzeti do 70 posto iznosa mirovine preminulog partnera, ali ne postoji mogućnost da preživjeli partner nastavi dobivati vlastitu mirovinu i naslijedi dio, recimo 15 posto mirovine svog bračnog druga. U isto vrijeme dok takva mogućnost ne postoji Vlada najavljuje uvođenje "nacionalne mirovine", koja bi se isplaćivala svim starijim građanima, a koji nisu radom i uplatom doprinosa ostvarili pravo na mirovinu. Nismo mi protiv takve pomoći, ali se ona ne može isplaćivati iz mirovinskog fonda. Vlada treba naći proračunska sredstva za tu pomoć. Trenutno u Hrvatskoj ima 52 do 55 tisuća ljudi koji bi dobivali takvu mirovinu, a za mirovinski sustav koji trenutno puni tek 1,23 zaposlena, naprema jednom umirovljeniku to bi bilo dodatno opterećenje. Nije pravedno da se, bez obzira na radni staž i uplate, sredstva za pomoć osjetljivim skupinama isplaćuju iz mirovinskog fonda, kojeg desetljećima pune oni koji su pošteno odradili puni staž, a u isto vrijeme primaju mirovine s kojima ne mogu preživjeti", istaknuo je Cvjetković.

"Država koja se temelji na radu ne treba se bojati za svoju sudbinu. Osobno zalaganje i trud trebaju se cijeniti. Na žalost vidimo da naša Vlada ne cijeni rad, osobno zalaganje radnika i trud već odgovorni radnici postaju žrtve sustava, dok vladajući kupuju glasove najstarije i socijalno najosjetljivije skuppine građana", kazao je Cvjetković.

Pozvao je sve građane, umirovljenike i umirovljeničke organizacije da u sljedeće dvije godine na predsjedničkim i parlamentarnim izborima pripaze za koga će glasovati i odluče o mirovinama i vlastitoj budućnosti.

Kazao je kako se uvijek isplati boriti te nabrojio što je sve HSU tijekom godina uspjela postići političkim angažmanom. 

"Postigli smo povrat duga umirovljenicima, ukidanje povlaštenih mirovina, dodatnih 4 do 12 posto dodataka na mirovine, ukidanje penaliziranja mirovina ostvarsnih s 41 godinom radnog staža i 60 godina starosti. Isplati se boriti, ali to sami ne možemo, treba nam potpora građana. Očito je da naša Vlada ne cijeni rad ni radom zaslužene mirovine. To treba promijeniti", zaključio je Cvijeto Cvjetković.

Na konferenciji za medije na kojoj su uz njega sudjelovali dopredsjednik Pero Memed i predsjednik NO HSU DNŽ Vlaho Violić, izneseni su i podaci o mirovinama koje se trenutno isplaćuju iz mirovniskog fonda.

Odnos umirovljenika i zaposlenih u Hrvatskoj je trenutno 1:1,23 dok je 80-ih taj odnos bio 1:4. Tek 16 posto umirovljenika mirovinu je ostvarilo punim radnim stažem od 41 godinu, dok je taj omjer u zemljama EU 40 do 50 posto. Iz mirovniskog sustava mirovine se isplaćuju za čakl 175 000 umirovljenika koji su ih stekli na osnovu posebnih propisa, a ne radom. 

Bivši saborski zastupnici, članovi Vlade, ustavni suci...sa prosječno 33 godine radnog staža mjesečno dobivaju prosječno 9.850 kuna mirovine. 

Akademici, koji u ovoj skupini jedini ostvaruju puni radni staž dobivaju prosječno 8.800 kuna mjesečno.

14 posto povlaštenih mirovina čine i one braniteljske koje u prosjeklu iznose 5.850 kuna za 19 godina radnog staža kao i one pripadnika HVO-a, koje iznose prosječno 3.100 kuna za prosječno 7 godina radnog staža.

Nacionalne mirovine trebalo bi početi primati oko 50 000 osoba starije životne dobi, bez ikakvog staža, a u isto vrijeme čak 66 000 dobiva mirovinu u visini od 2.200 kuna, što je malo ispod granice siromaštva i nemaju pravo na obiteljsku mirovinu, kad ostanu bez bračnog druga.

Podaci dovoljno govore.  Hrvatska, koja službeno još broji oko 4 milijuna stanovnika trenutno ima 1,24 milijuna umirovljenika, 70 000 više nego lani. 

"Vlada gura radni vijek od 67 godina, kako bi  umirovljenici koji su unijeli dovoljno sredstava u fond što kraće živjeli. Onaj postulat "s fakulteta na posao", mogli bismo promijeniti "s posla na Boninovo", zaključio je Cvjetković.

 


K. FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube