VIJESTI
10.10.2019 u 12:32

Štrajk se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nastavlja i u petak, odaziv rekordan

Prosvjetni sindikati najavili su nastavak štrajka u svim osnovnim i srednjim školama do ispunjenja zahtjeva. Cirkularni štrajk znači da će tijekom 10 dana dva dana štrajkati škole u pojedinim županijama. Sutra je drugi dan štrajka i u četiri županije štrajk se nastavlja. Sutra će štrajkati škole u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.  


komentara  0

"Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novina u RH, nismo mi to izmislili, nismo tako kreativni, ali iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Vani znaju štrajkati javne službe na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu. Imat će time zorni prikaz građanskog odgoja", kazao je na konferenciji za novinare Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

"Jučer je pao sustav Carneta, danas je pao sustav Carneta, jer svi iz škola šalje izvješćča o štrajku, a i roditelji traže informacije. Mora se uložiti u informatički susatav, nitko ne reagira kada Carnet padne jer učitelji ne mogu upisivati ocjene na kraju školske godine. Možda će sada reagirati, kada roditelji neće moći dobiti informacije.

85 posto zaposlenih u srednjim školama, neću reći članova, je u štrajku. Dobivamo informacije iz srednjih škola da su gotovo svi u štrajku. Ne samo članovi sindikata", kazao je Mihalinec.

Na pitanja o mogućem raspadu Vlade zbog neslaganja HNS-a i HDZ-a oko plaća prosvjetara, Mihalinec je kazao kako profesori, nastavnici i učitelji ne mogu biti krivci nefunkcioniranja koalicije.

Sanja Šprem predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja na novinarsko pitanje je li ovaj štraj pomalo kaotično organiziran, kazala je kako je sve jako dobro unaprijed organizirano u slučaju da mirenje propadne te da u sindikatu dobivaju veliku podršku roditelja, ali i učenika.

"Jedini potres koji činimo je prema Vladi, koja treba organizirati prihvat djece, ali danas su škole prazne jer roditelji podržavaju našu borbu jer znaju da nastavnici ne mogu imati najniže plaće u sustavu javne uprave", kazala je.

"Vlada mora biti zabrinuta s obzirom na današnje podatke. 79,24 posto zaposlenih u osnovnih školama štrajka. U nekim županijama štrajka 99 posto zaposlenih. Ovaj odaziv pokazuje da su svi ujedinjeni u zahtjevima za rastom koeficijanata o složenosti poslova za sve zaposlenike", rekla je Šprem.

"Nije više pitanje materijalne potplaćenosti, ovo je pitanje borbe za vlastito dostojanstvo. Nastavimo hrabro dalje. Mi ćemo svaki dan u ovom štrajku pokazivati koliko je sustva važan. Danas želim zahvaliti svim roditeljima u RH, koji su upravo velikom ogromnom podrškom već od jučer krenuli davati podršku. Roditelji veliko vam hvala", zaključila je Šprem.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube