KULTURA
10.10.2019 u 14:06

ZNANSTVENA KNJIŽNICA JOŠ DOSTUPNIJA Predstavljen digitalni repozitorij ZDUR

Znanstvena knjižnica predstavila je digitalni repozitorij ZDUR koji je korak prema boljoj dostupnosti koja je neophodna za doba gdje se jako puno stvari pretražuje na internetu. ZDUR je počeo s radom početkom 2019. a dostupan je preko mrežnih stranica Dubrovačkih knjižnica. Rezultat je višegodišnjih projekata digitalizacije i sadrži naslove iz više vrijednih zbirki starih knjiga, periodike, inkunabula i rukopisa Znanstvene knjižnice koje predstavljaju dubrovačku i hrvatsku kulturnu baštinu.


komentara  0

- Jako smo sretni što danas možemo predstaviti digitalni repozitorij, skračenog naziva ZDUR, koji je inače osmislila naša ravnateljica Jelena Bogdanović, a početna su slova Znanstvena Dubrovnik, Repozitorij, a i sama riječ zdur označava glasnika. On je rezultat višegodišnjeg rada na digitalizacijskim projektima u Znanstvenoj knjižnici. Knjižnice inače imaju ulogu čuvanja kulturne baštine, a upravo digitalizacija je najbolji načina kako očuvati građu, a istovremeno i javnosti učiniti dostupnom - kazala je voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž.

- Ovo će najviše pomoći ljudima koji trebaju i vole čitati stare novine, jer sada je moguće pretraživanje po punom tekstu. Što god tražili iz novina od prije 100 godina sada je to lakše, ne mora se doći u knjižnicu i listati uvezane novine - dodala je.

Za sada su na repozitoriju dostupna: dva naslova novina, to su Prava Crvena Hrvatska i Narodna svijest, zatim oko 80 naslova šaljivih, karnevalskih listova, šest inkunabula od toga je najpoznatija ona od Jurja Dragišića, jedan naslov iz 16. stoljeća i jedna knjiga Ruđera Boškovića. U tijeku je skeniranje kataložnih listića zbirki starih i rijetkih knjiga: Collegium Ragusinum, Antiqua i Pozze Katić.

Na repozitoriju je radilo troje djelatnika Dubrovačkih knjižnica i vanjski suradnik. Da biste pristupili ZDUR-u potrebno je prethodno pristupiri stranici Dubrovačkih knjižnica.


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube