VIJESTI
10.10.2019 u 15:02

Đivo Dražićo o stanju na pločnicima - neki ne prežu od kukavičkog nasilničkog malograđanstva

Naš sugrađanin Đivo Dražić poslao nam je jedan osvrt na stanje na dubrovačkim pločnicima, točnije na onom kroz Zagrebačku ulicu. Naime, Đivo koji u ovoj ulici i živi, godinama fotografira vozila koja se nepropisno parkiraju na pločnik i ugrožavaju sigurnost pješaka. Pohvalio je novu gradsku vlast, ali i ispričao incident s jednim sugrađaninom koji je nepropisno parkirao, te tvrdi, i fizički ga napao. Njegov osvrt prenosimo u cijelosti.


komentara  0

"Ne znam kako vi ali ja već pune dvije godine svjedočim onome što mi je do tada na dubrovačkim cestama izgledalo gotovo nemogućim a to je relativno visok stupanj građanske kulture i primjeren odnosu prema zonama namijenjenim pješacima. Naime od ljeta 2015. godine ne mogavši se miriti sa nesposobnošću tadašnjeg gradonačelnika i odgovornih komunalnih službi, koji puta duhovito a koji puta revoltirano,  putem medija nastojao sam ukazivati na ozbiljan problem manjkave građanske svijesti po pitanju sigurnog i nesmetanog prolaza pješaka nogostupom. Kako ste i sami mogli svjedočiti nogostup je u to vrijeme općeg nemara uredno bivao zonom koju su ljudi nižeg građanskog evolucijskog stupnja  uredno koristili za parkirati svoja vozila.

Ne ulazeći previše u opću nesposobnost tadašnjeg gradskog vodstva kao i onog prethodnog, zadržat ću se samo na konstataciji da se ustvari svatko od odgovornih ponašao u skladu s osnovnim građanskim vrijednostima i evolucijskim dostignućima užeg, u pravilu obiteljskog, okruženja u kojem su se i formirali kao osobe.  Kako za njih, svakoga od nas, isto vrijedi i za današnje gradsko vodstvo. Ipak za razliku od prethodnika ovog se ne sramim, nije niti da mu se divim ali ga istinski cijenim i načelno podržavam posebno radi ustrajnosti i dosljednost primjerenog provođenja odluke koja se tiče nesmetanog kretanja pješaka dubrovačkim nogostupima.

Mnogima će moguće ovaj segment građanskog života zvučati benigno ali sjetite se samo, pogotovo vi s dječjim ili invalidskim kolicima, kako je bilo kretati pojedinim zonama, primjerice Zagrebačka ulica, kojoj je nogostup uredno gotovo cjelodnevno bivao blokiran što od taksi vozila, sto od kamiona dostavne službe, pojedinaca koji bi svratili na pokoje pićence u jedan od dva ugostiteljska objekta samo u toj ulici. Ili pak zone oko povijesne jezgre pogotovo uskog pojasa nogostupa na kantunu Revelina, prilaza ulici Između vrta podno ulice od Posata ili onoj uz zgradu bivšeg DM-a, a koji su pak uredno bivali uzurpirani ne savjesno parkiranim motociklima. Sve to navedeno uglavnom nije više tako.

Ispravite me ako griješim, ali držim da ima velike veze sa  sviješću i osobnim građanskim i kulturološkim vrijednostima današnjeg gradonačelnika. Da se ne bi krivo razumjeli i fokus usmjerili u krivom smjeru ipak najveću zaslugu i moju osobnu zahvalu pobiru djelatnici primjerno predane službe prometnog redarstava kao i djelatnici prometne policije.

Kako stvaran život nije bajka i nije sve idealno i dalje će te naići na pojedince koji unatoč svemu i dalje inzistiraju na svojoj bahatosti. Srećom za takve danas postoje rješenja a što je uz kontakt broj prometnog redarstva, u prosjeku djeluju u manje od 20 min., i mobilna web aplikacija MUP-a pomoću koje se u tri koraka može prijaviti ikakav sporan događaj, vrijeme djelovanja još mi nije poznato.

Mada mi je izvorna namjera bila osobno se zahvaliti svima onima koji doprinose većoj sigurnosti pješaka i stvaranju jedne puno ljepše i uglednije slike o stanju ovog višeslojno obezvrijeđenog grada moram se spomenut ono malo preostalih  nesavjesnih motorista koji u doba većih gužvi i dalje nalaze shodnim probijati se nogostupom među pješacima, ne rijetko djecom na povratku iz škole. Ne zaostaju niti mahom pridošli Uber i slični  prijevoznici koji i dalje drže da je nogostup baš njima namijenjen za bezočna parkiranja.

Ipak posebno mjesto moram posvetiti primjeru rijetko bahate i bezobzirne osobe koja ne preže niti od kukavičkog nasilničkog malograđanstva fizički nasrćući na one koji dokumentiraju njihovo bezobzirno parkiranje po nogostupu. Konkretno se radi o vlasniku vozila koji kao gotovo redovit gost ugostiteljskog objekta na Ilijinoj glavici vozilo ostavlja na nogostupu.  Naravno i on sam kao i svatko od nas  ponaša se u skladu s osnovnim građanskim vrijednostima i evolucijskim dostignućima užeg, u pravilu obiteljskog, okruženja u kojemu se formirao kao osoba.

Čeljadi nazbilj stojte mi dobro

Ekipi prometnih redara i policajaca HVALA"
Đivo Dražić


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube