SPORT
11.10.2019 u 14:48

NKNA Libertas
Ivica Cumeljan: Sam ću sebe kazneno prijaviti, izvor sukoba je ambicija roditelja

Nakon što je majka desetgodišnjeg igrača Nogometnog kluba nogometne akademije Željana Matić prije nekoliko dana u objavi na društvenoj mreži Facebook, optužila upravu kluba da njenom sinu nisu htjeli dati istupnicu iz kluba te da su za to tražili 10 tisuća kuna, a kako je njen sin bio verbalno zlostavljan, članovi uprave ovog kluba su na danas održanoj konferenciji za medije oštro demantirali sve navode nazivajući ih notornim lažima, a najavili su poduzimanje pravnih koraka kako bi očisti ugled kluba. Sportski direktor NKNA Libertas Ivica Cumeljan smatra da je izvor sukoba zahtjev oca dječaka, Boža Miletića da dječak bude projekt kluba te da bude iznad drugih igrača, što je on kategorično odbio. 


komentara  2

Novinarima koji su se okupili na konferenciji za medije koje se održala jutros u Hotelu Lero, naprijed se obratio član uprave, Mario Konjuh, otac uspješne dubrovačke sportašice Ane Konjuh, koji je na samom početku svog izlaganja kazao je objava obitelji Miletić puna neistina i laži.

- Ova objava s društvenih mreža je poslana na mnoge adrese, nisu je dobila još jedino Trump, Putin i Papa. Kako otac kojem su obje kćeri tenisačice, našao sam se u mnogo sličnih situacija i točno znam kako se u sportu ne treba ponašati, pogotovo kad su sportaši djeca. 10-godišnji dječak je zapravo jedina svijetla točka ove priče. Osobno ne poznat roditelje, susreli smo se svega dva puta, na dva sastanka na kojima sam sudjelovao kao posrednik između njih i kluba u pokušaju rasvjetljavanja ove situacije. Nisam bio arbitar, kako su oni objavili, već su oni zamolili zajedničkog prijatelja da saslušam njihovu stranu priče i da im pokušam pomoći, na što sam kao čovjek i roditelj pristao i odmah organizirao sastanak.To je prva laž koja se iz njihovog priopćenja može iščitati. Druga je laž, da sam na sastanak došao kako bi ih uvjerio da oni sami ne znaju što je dobro za njihovog dijete. Uvijek sam radio u interesu roditelja i djece. Nakon što smo se upoznali rekao sam im da stojim iza njih i da ću braniti njih i njihovo dijete. Rekao sam i da moraju poštivati pravila kluba u kojim su jasno istaknuta njihova prava ali i obaveze. Legitimno je da roditelji imaju ambicije, no to ne znači da mogu raditi protivno pravilima kluba. Upravo zbog kršenja pravila kluba, kazao sam im da moramo nastalu situaciju riješiti na odgovarajući način. Petnaestak danas smo vodili razgovore, no nije bilo puno uspjeha.

- Kao roditelj uspješnih tenisačica, mogu reći da mi je jasno da roditelji imaju određene ambicije. Moj je san bio da Ana nastupi na Wimbledonu, a njihov je da njihov sin igra u Ligi prvaka, Manchesteru, nekom od velikih klubova. Moj se san ispunio, želio bi da se i njihova želja ispuni jer bi to bio njihov, ali i naš ponos. Ne mogu shvatiti zašto se ovo dogodilo i što je ponukalo roditelje na ovo monstruozno obraćanje javnosti. Istina je potpuno drugačija. U upravu klubu sam došao prije sedam mjeseci, ni ja ni ostali članovi uprave, nemamo nikakve koristi od ovoga. Nemamo svoje igrače, ne dobivamo novac, nemamo potpisane ugovora s kojekakvim agentima, isključiv nam je interes dobrobit djece – kazao je Konjuh, a potom je naveo cijelu kronologiju ovog slučaja.

Prema navodima kluba ključan datum je 19. kolovoza 2019., kad je otac malodobnog dječaka, Božo Miletić, inače član skupštine, prekinuo trening uletjevši na teren, čime je prekršio niz pravila navedenih u statusu NKNA Libertas.

- Vikao je, derao se, a tome su svjedočila brojna djeca koja su bila na treningu, njihovi roditelji, treneri. Intervencijom sportskog direktora Ivice Cumeljana stvar se primirila i Miletić se ispričao. Nakon toga pokušavali smo razgovarali s roditeljima, jer oni očigledno nisu bili zadovoljni ponašanjem prema njihovom djetetu. Bespredmetno je uopće razgovarati o tome da nismo htjeli ispisnicu i da su se za to tražili novci.

Konjuh je dječak član kluba posljednjih pet godina, da se s njim intenzivno radilo, da je kapetan U10 momčadi te jedan od ponajboljih strijelaca u svojoj dobnoj skupini, a prepoznat je kao veliki potencijal no da će daljnje razvijanje njegovih vještina zahtijevati jako puno rada.

Idući datum koje je naveden je 10. rujna kad je sportski direktor Ivica Cumeljan cijelu situaciju prijavio stegovnom sudu, a 12. rujna su se roditelji očitovali te putem e-maila zatražili ispisnicu. Stegovni sud je 13. rujna zatražio očitovanje roditelja što su oni i pismenim putem učinili 18. rujna, a na osnovu dotad provedenog postupka stegovni sud 23. rujna donosi mjeru isključenja roditelja iz kluba te izriče ukor igraču, što je najblaža stegovna mjera.Roditelji su i dalje tražili ispisnicu te se hitno saziva uprava kluba, koja jedina može odobriti taj zahtjev, a Ivica Cumeljan se izuzima od odlučivanja. Konačno uprava 26. rujna donosi odluku kojom se potvrđuje odluka stegovnog suda, na koju su se roditelji žalili, no nisu ni jednu od spornih situacija prema navodima uprave objasnili; niti upad na teren, niti zašto i kako je 10-godišnji dječak trenirao s drugim klubom i nastupio za drugi klub u prijateljskoj utakmici, a djetetu je odobren ispis iz kluba s datumom 6. listopada.

- Istog dana, znači 26. rujna, kad je odobren ispis, roditelje je o tome usmeno obavijestio njihov prijatelj, inače član uprave, a službeni dopis im je poslan poštom. Pitam se zašto su onda roditelji, iako su znali da će dječak, 6. listopada dobiti ispisnicu, 2. listopada preko društvenih mreža obavili što su objavili? Zašto se laže i obmanjuje javnost? – upitao se Konjuh te dodao da postoji i druga strana priče.

- Cijelo vrijeme se govori da se igrač ne osjeća više dobro u klubu, da ga se vrijeđa, da se on hoće ispisati, s druge strane nakon dvadesetak dana uvjeravanja, trener Emanuel Miović i Ivica Cumeljan pitali su dječaka ispred njegovog oca, za koga želi igrati, za svoj stari ili novi klub. Dječak je bez razmišljao odgovorio da želi ostati gdje jest.  Na nogometnom turniru na Ohridu, osvojili smo treće mjesto. Dječak u pitanju podigao je pehar i otrčao u zagrljaj svog trenera i poljubio ga. Toliko o tome da ga je trener maltretirao. Zar je moguće da vam netko pet godina i dva mjeseca trenira dijete, da ga omalovažava, maltretira, vrijeđa i da vi to vidite samo zadnjih tjedan dana i da vi to cijelo vrijeme puštate?

Naveo je Konjuh i detalje o odnosu obitelji Miletić prema Cumeljanu prije ovog incidenta. Naime, na svojem profilu na društvenim mrežama ponosno su isticali sliku sportskog direktora kluba te su na svaku godišnjici njegovog rada s njihovim sinom pisali objave kojim su mu se zahvaljivali i pisali mu hvalospjeve, a zatim je kazao da su se službeno obratili i novom dječakovom klubu Župi dubrovačkoj u čijem dopisu priznaju da je dječak sad njihov član, da je nastupio na njihovoj službenoj utakmici, no da se službeno ograđuju od podrške mami Miletić, a kako stoji u njenoj objavi na društvenoj mreži.

- Roditelji su htjeli svojih pet minuta slave, to su i dobili. Činjenica i istine su potpuno drugačije. Mi ćemo obraniti čast i ugled kluba, ali i svoja imena – zaključio je Konjuh.

Novinarima se zatim obratio, prozvani sportski direktor kluba, Ivica Cumeljan, koji je i osnivač NKNA Libertas.

- U svojih 45 godina sportske karijere, od kojih sam trideset godina bio igrač, a posljednjih 15 godina djelujem kao trener sa završenim Kineziološkim fakultetom, a vlasnik sam i profesionalne licence, u potpunosti sam se posvetio radu s mladim igračima, prvenstveno kako bi ih maknuli s ulice i kako bi od njih stvorili prvo mladiće, a potom i ljude s karakterom. Nakon što je ova priča izašla u javnost mnogi su me kontaktirali i pitala jesam li šokiran. Nisam bio, jer sam znao s kim imam posla. Ma kako god bolna bila, istina je samo jedna. Četiri su situacije u ovoj priči. Imamo malodobnog dječaka, prekrasno dijete koje je u klub došlo s četiri i po godine. Roditelje su me zamolili da radim individualno s njim. Zahvaljujući upornosti i predanom radu postignut je značajan napredak. Logično je da su se stvorili apetiti i bolesne ambicije roditelja. Preko svog djeteta ispoljavaju neke svoje frustracije. Već vide da je dijete za Hajduk, za Real. Nogometna akademija Libertas održava godišnje skupštine, transparentno vodi sve svoje poslove. Jedina je s ovih prostora koja ima poslovnu suradnju s Hajdukom. Nisu nas izabrali jer imamo veze, jer smo dobri s HNS-om, već jer u nenormalnim uvjetima postiže uspjehe. 90 posto naše djece dolazi iz Mokošice, no mi smo zbog političkih igrica istjerani iz grada, nemamo niti jedan termin na igralištima u gradu. Istjerani smo u Župu, gdje smo zahvaljujući Općini, Ministarstvu branitelja, dubrovačkog biskupiji, dobili termine u Kuparima. Mi smo dubrovački klub, koji održava treninge u Župi. Sve smo nedaće i probleme prebrodili. Znali smo da nas samo radi i pedagoška edukacija mogu dovesti do rezultata – kazao je Cumeljan te se obrušio na neke od dubrovačkih medija koji su objavili Facebook objavu obitelji Miletić bez da su kontaktirali NKAN Libertas ili druge relevantne institucije.

Cumeljan je potom kazao da je osobno svjedočio upadu oca dječaka Boža Miletića na nogometno igralište i prekidanju treninga.

- Otac je bio nezadovoljan jer mu sin trenira s 2008. godištem te je zato prekinuo trening, a izvrijeđao je oba trenera. Zamolio sam ga izađe iz terena i objasnio mu da se tako ne može ponašati. To se dogodilo ispred pedeset dječaka i njihovih roditelja. Na to mi je kazao da ga ne zanimaju drugi igrači koje je nazvao bezveznjacima niti treneri već samo njegov sin i njegov status u klubu. Verbalno smo se sukobili, bilo je povišenih tonova, ali na tome je sve stalo. Kazao sam mu da o svemu možemo razgovarati, no da za sve postoji način – rekao je sportski direktor te dao da su do sad izdali preko sto istupnica, a njihovi bivši igrači igraju u brojnih hrvatskim klubovima.

- Otac je tražio da malodobni igrač bude iznad kluba i da postane projekt kluba. Više puta sam mu, pred svjedocima,rekao da niti jedan igrač, a sve dok sam ja sportski direktor neće biti iznad kluba, trenera, akademije i ostalih suigrača. Kome god se ovaj sistem rada ne sviđa, može potražiti sreću i drugi klub u kojem će imati ovakve uvjeta.  Upravo je to oca i naljutilo – direktor je potom kazao da je stegovni pravilnik kluba donesen 1. ožujka 2010. u kojem stoji da registrirani igrač koji posjeduje iskaznicu da je član NKNA Libertas ima svoje obaveze i prava te da je sam igrač dužan dolaziti na treninge, nastupati na utakmicama, poštivati kodeks kluba, a da su roditelji maloljetnika članovi skupštine kluba sve dok dječak ne napuni 16 godine.

- Čekali smo 15 dana, da vidimo hoće li roditelji doći sebi. Nakon što su roditelji obećali da će dijete dolaziti na trening, te da će se otac ispričati za upad na teren, odlučili smo da nećemo, a imajući u vidu dobrobit djeteta  pokrenuti stegovni postupak. Nakon što smo saznali da je nastupio za drugi klub, pokrenuli smo postupak. I tad smo ponovno kontaktirali roditelje, apostrofirajući da su sami krivi za situaciju u koju su doveli svog sina, poduzeli smo korake. Kod nas trenutno trenira 120 dječaka, zamislite da se svi roditelji ovako ponašaju. Pravila moraju postojati. Nakon što je otac obaviješten o izbacivanju iz skupštine kluba, ponovno se oglasio pamfletom u kojem je popljuvao cijelu upravu. Podsjećam, roditelji su tražili da dijete ekspresno počne raditi za četiri godine stariju dobnu skupinu. To je kao da vaše dijete nakon završetka osnovne škole, odmah upiše fakultet.  Dječaku nisu bila potrebna pomoć niti ucjene, on je jedno prekrasno dijete koje je vlastitim radom i ponašanjem zaslužio povlastice u klubu. Zna se kako se radi – zaključio je Cumeljan i dodao kako se u posljednjih nekoliko dana otkad  je priča obitelji Miletić pojavila u medijima niti jedno dijete nije upisalo u klub.

Na kraju izlaganja novinarima se obratio i odvjetnik NKNA Libertas, Maro Konjuh, koji je pojasnio pravne aspekte slučaja i daljnje korake koji će se poduzeti.

- Objava Željane Miletić, sadrži cijeli niz neistina kojima su ostvarena kaznena dijela protiv časti i ugleda, te kaznena djela sramoćenja i kleveta. Ta djela su počinjena protiv NKNA Libertas te osoba navedenih u tekstu. Klub i spomenute osobe će pokrenuti odgovarajuće kaznene postupke. Najteža optužba unutar ove priče odnosi se na navedenih 10 tisuća kuna, koju su roditelji navodno trebali platiti kako bi dobili ispisnicu. Radi se o kaznenom dijelu iznude, za koje mi kao privatne osobe nismo ovlašteni pokrenuti odgovarajući postupak, već je to u nadležnosti DORH-a. Jedino što možemo napraviti je da sami protiv sebe pokrenemo kazneno prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog dijela, a kako bi nadležne institucije provjerile cijelu priču. Zahtjev za istupnicu nikad nije poslan u odgovarajućem obliku, odnosno nikad nije službeno zaprimljen. Klub je sve učio maksimalno transparentno – kazao je odvjetnik, na što je Cumeljan potvrdio da će sam protiv sebe podići kaznenu prijavu kako bi očistio svoje ime i ime kluba. 


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube