LIFESTYLE
15.10.2019 u 07:59

Stvari nisu onakve kakvima se čine - Ne budi panj!

Ako napravimo nešto neuobičajeno, nešto što inače ne bi napravili, svijet bi mogao izgledati sasvim drugačije nego prije. Tako barem razmišlja Murakami, potiče i nas na promišljanje, malog modernog čovjeka zapetog u svakodnevici, u sjajnom oklopu od sala, dok ukočenog vrata bulji u ekran, pa ne vidi izlaz, ni indigo plavu kapiju čeone chakre. Zvukove mu je pomutio šum Čipi čipsa od paprike, ne čuje pčele, cvrčke i čiope.

Napisala: Iva Pozniak


komentara  0

Kad govorimo o izvan osjetilnoj percepciji, svakako valja spomenuti američkog botaničara J. B. Rhinea, začetnika parapsihologije, čiji pokusi pokazuju da su prostor i vrijeme u odnosu na dušu "elastični".

Zalijepimo se tako ponekad glavom za misao, kao žvakaća guma u ustima djevojčice, kad nestane okusa, ostane navika i zvuk vlastitog mljackanja koji nas umiruje, daje prividnu kontrolu trenutka. Sve dok nam se nešto "extraordinary" ne dogodi, nešto "svemirski", prema nekom većem planu, dogodi se magija.

Da ne ostane samo kontroverza koju upotrebljavaju vještice, "sinkronicitet" je prvi upotrijebio i pojasnio švicarski psihijatar Carl Gustav Jung (utemeljitelj analitičke psihologije) kao pojavu istodobnog pojavljivanje dva smislena, ali ne uzročno povezana događaja, koja imaju isto ili slično značenje.

Prostorna orijentacija životinja također može ukazati na "psihičku uvjetovanost prostora i vremena", kao npr. jegulje koje putuju isključivo u Sargaško more (pored svih mora na svijetu, romantično vole samo jedno more).

Jung također tvrdi da se prostor i vrijeme sastoje ni od čega, već su samo "opredmećeni pojmovi rođeni iz sposobnosti uočavanja razlika sposobnosti svjesnog uma", dok "izvjesna sila koja mijenja stvari, boravi u duši i podvrgava druge stvari sebi, posebno kad je ponesena prekomjernim osjećajima, ljubavlju ili mržnjom". Sukladnoj toj tezi, bilo koja prekomjerna strast magično veže stvari i mijenja ih kako želi! Tu onda imamo "čuvstvenost ljudske duše" kao glavni uzrok i pokretač svim stvarima. 

Čovjek nije svjestan koliku moć ima, svaki pojedinac, koliku moć ljubav ima. Zato su važne građanske inicijative, građanski aktivizam, zato je važno da se pokrenemo i ne okrećemo glavu linijom lakšeg otpora. Bez obzira na "ukočen vrat".

Kada ste zadnji put napravili neku stvar po prvi put? Čini mi se da je Murakami uistinu u pravu. Ako kolektivna svijest sinkronizirano, sa svom strašću i ljubavlju napravi nešto izvanredno, npr. u jedan vikend posadimo tisuću stabala, ili čak bilijun stabala i 313 sadnica lavande, možda nam se dogodi neka druga zbilja u kojoj rode imaju zelene kljunove, a pri parenju, sa svakim klepetom njihovih mentol krila, naraste novo drvo. Nekad je dovoljno i jedno "drvo".

Napravi nešto po prvi put, aktiviraj se, tko zna koja nova zbilja te čeka. I zato, posadi drvo, ne budi panj!

Različitost je važna! Ne budi panj!

Ne budi panj! Pročitaj odličnu priču naše Ive Pozniak!

Ne budi panj! Ostavi trag!

ETO NAS: Zasadi Drvo - Ne budi panj! 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube