VIJESTI
15.10.2019 u 14:02

Usprkos obećanjima mira, JNA je na današnji dan ušla i okupirala Cavtat

Na današnji dan 1991. godine okupatorska JNA ušla je u Cavtat. Napadi na Konavle trajali su dakako još od prije, no usprkos 'obećanjima mira' agresor je 15. listopada 1991. godine ušao u srce općine Konavle, objavio je načelnik Općine Konavle, Božo Lasić, dodajući: Na današnji dan moramo se s posebnim pijetetom prisjetiti svih naših branitelja, svih civila, svih onih koji su prognani, istjerani i zatočeni u tom sumanutom ratnom pohodu. Taj dan tuga je bila neizmjerna. Danas, 28 godina kasnije pognimo glavu kratko u sjećanje, a potom je dignimo visoko u ponosu i slobodi.


komentara  0

Na današnji dan, u utorak 15. listopada 1991. godine, Bio je treći utorak u opsadi. Nakon razgovora u Močićima u blizini dubrovačkog aerodroma, predstavnika okupatora, predstavnika Skupštine općine Dubrovnik i promatrača misije EZ-a, usprkos obvezi povlačenja okupatora iz Hrvatske, okupatorske snage pod zapovjedništvom oficira bivše JNA prekršile su primirje i na današnji dan, 15. listopada 1991. godine okupirale Cavtat.

Okupator je pred očima promatrača Europske zajednice zaprijetio da će Cavtat biti sravnjen sa zemljom, ako se itko suprotstavi ulasku neprijateljskih vojnika u Cavtat. Članovi promatračke grupe Europske zajednice izjavili su da su zaprepašteni takvom demonstracijom sile jugo-armade.Istoga dana, kršeći primirje neprijateljska vojska je zaposjela Osojnik. Hrvatski branitelji nisu odgovorili na ovu provokaciju kako ne bi pred očima promatrača Europske zajednice prekršili primirje. Promatrači su osudili i ovaj zločinački potez oku­patora - rekao je predsjednik Kriznoga štaba mr. Željko Šikić u razgovoru s novinarima 16. listopada.

Iz minobacača i mitraljeza okupatorska vojska otvarala je vatru po Mokošici.Brod "Marina", nakon brojnh peripetija, zaustavljanja pa čak i pucnjave, konačno je toga dana stigao u grušku luku. Nova smjena promatračke komisije Europske zajednice u zgradi općine održala je konferenciju za tisak. Prema njihovoj izjavi, vojska uglavnom "ne poštuje dogovorene uvjete primirja". Pomicanje crte prekida vatre za oko 800 metara u dubinu našeg teritorija nazivali su zaštitnim mjerama protiv terorista. Ulazak u samo mjesto Cavtat, tj. njegovu okupaciju na očigled promatrača Europske zajednice, također su bezočno opravdavali preventivom protiv terorista koji bi se mogli iskrcati s mora. Promatrači su izjavili da su o svemu tome obavijestili svoje nadležne. (Gradoplov, Radio Dubrovnik)


dubrovniknet team/foto:ilustracijaFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube