VIJESTI
15.10.2019 u 16:32

U sustavu pomoći žrtvama nasilja nedostaje ljudi - prevencija od najranije dobi je rješenje

Nedostatak stručnih ljudi, nedostatak vremena i finacijske potpore muči gotovo sve institucije i udruge civilnog društva, koje pružaju potporu žrtvama obiteljskog nasilja. Ipak situacija je puno bolja nego lani i stalno se radi na poboljšanju. Zaključak je to danas održanog okruglog stola Važnost međusektorske suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela. Slučaj višestrukog silovanja djevojčice u okolici Zadra te puštanje nasilnika na slobodu od strane suda, govori nam da u našem sustavu nešto ozbiljno ne funkcionira, a kakvo je stanje u Dubrovniku?


komentara  0

Na okruglom stolu istaknuto je kako je bitno nasilje prijaviti te da prijava može biti i anonimna.

"Ako sumnjamo da se u nekoj obitelji ili okružju nasilje događa, to treba prijaviti institucijama, koje će se dalje baviti istraživanjem. Dužnost građana nije da istražuju i sude, ali jest da prijave sumnju", istaknula je Anamarija Droždan Kranjčec iz Ženske sobe, Centra za seksualna prava iz Zagreba.

Prijava nasilja samo je prvi korak, slijedi ispitivanje žrtve, ali i nasilnika, potom postupak pružanja pomoći žrtvi, pa sudski postupak i psihološko osnaživanje žrtve. Usprkos malom broju ljudi, koji pokrivaju cijelu našu Županiju, kad je ozbiljna situacija svi se dodatno potrude, no reći da se bolje ne može, na to ne pristaju govornice okruglog stola. 

Marina Jerinić Njirić, psihoterapeut iz Odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, kazala je kako njihov mali tim od 4 osobe, od kojih je jedna psihijatrica, dva psihoterapeuta i jedna medicinska sestra te još jedna liječnica na Korčuli i liječnica školske medicine u Metkoviću, pokrivaju cijelu našu Županiju i direktno, bez uputnica rade sa žrtvama nasilja, ali i sa nasilnicima. Ona smatra kako je prevencija ključna u sprječavanju nasilja, počevši od dječjih vrtića i obitelji, pa dalje preko osnovnih i srednjih škola.

Pravnica dubrovačkog Centra za socijalnu skrb Svjetlana Karačić prisutnima je izložila protokole Centra kad se dobije prijava o nasilju u obitelji, nad ženama ili nad djecom. Kazala je kako Centar po prijavi radi žurni kontakt sa žrtvom i upozna je sa njezinim pravima te napravi plan sigurnosti, pravnih poteza, daje psihološku i financijsku pomoć. Također je iznijela i zanimljive podatke prijavljivanja nasilja u obitelji. Tako je dubrovačkom centru 2015. nasilje u obitelji prijavilo 136 osoba, 2018. 132, a ove godine do kraja rujna 102 osobe.

U raspravu se uključila i Ana Matana iz policije, koja je kazala kako je rad sa žrtvama nasilja jako osjetljiv. Osobito zato što policija ima kratak 24-satni rok za postupanje, a često žrtva svoj iskaz dan u policiji ne želi ponoviti pred Državnim odvjetništvom pa dolazi do odbijanja daljnjeg postupka. "Ipak, čini mi se da je u posljednjih pola godine nasilje u obitelji u blagom padu, barem prema službenim brojkama", kazala je Matana. 

Soscijalnih radnika također nedostaje, osobito u našoj županiji koja je "razvučena" te prepuna otoka. Tako da pomoć u malim udaljenim mjestima do žrtava teško stiže. 

Raspravu je vodila Anđela Buntić, voditeljica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Dubrovačko neretvanske županije, koji djeluje pri udruzi DEŠA Dubrovnik. 

Tijekom rasprave iskristaliziralo se nekoliko problema vezanih uz pomoć žrtvama nasilja. Specifičnost naše Županije je nepostojanje sigurne kuće za žrtve nasilja te udaljavanje od nasilnika na način da se žene i djeca sele u neku drugu županiju, kao i loša prometna povezanost i razvučenost županije i otoka koja onemogućava promtnu reakciju. 

Problem cijele Hrvatske je politička volja za rješavanjem problema pružanja podrške žrtvama, ali i prevencije nasilja.

"Kad se dogodi neki strašan slučaj, kao što je to bilo na Pagu, pa sad u Zadru, pa u Đakovu, onda se ad hoc, bez puno razmišljanja i analize nametnu neka instant rješenja i to čini još veću štetu, objasnila je Droždan Kranjčec iz Ženske sobe, dodavši kako nije sve tako crno, jer se iz godine u godinu čine i mogu vidjeti pomaci na bolje.


K. FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube