VIJESTI
15.10.2019 u 17:55

HT KAŽNJEN S 28,1 MILIJUN KUNA HAKOM-u nisu prijavili maloprodajne cijene

Hrvatski telekom (HT) pravomoćnom presudom je kažnjen i mora platiti kaznu od 28,1 milijun kuna. Najveća je to kazna do sada izrečena nekom telekomunikacijskom operateru u Hrvatskoj, donosi Novac.hr.


komentara  0

Kako su potvrdili iz HAKOM-a  HT je optužen da nije domaćem regulatoru HAKOM-u dostavio maloprodajne cijene, u razdoblju od 2015. i 2016. godine, po kojima su prodavali svoje usluge. One su se uglavnom ticale paketa s ugovornom obvezom na 24 mjeseca. Zaključak je presude Visokog prekršajnog suda u Zagrebu da je HT prodavao svoje usluge po nižim cijenama i tako privlačio nove korisnike. Budući da je riječ o teleoperatoru od značajne snage na hrvatskom tržištu, HT je svojim postupcima ugrozio fer tržišno natjecanje. Sud je odluku donio na temelju dokumenta desetak privatnih korisnika kojima su prodane razne usluge i paketi usluga, a da te cijene nisu dostavljene regulatoru.

Iz HT-a su odgovorili da su presudu tek zaprimili i da analiziraju daljne pravne korake.

- U svakom slučaju, smatramo kako visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. Hrvatski Telekom inače kontinuirano mijenja tarife i, u skladu s tim, uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom, navode u svojem odgovoru.

Ipak, Visoki prekršajni sud u Zagrebu smatra da je takva praksa HT-a osobito teška povreda Zakona o elektroničkoj komunikaciji, a predviđena kazna u tom slučaju iznosi od 1 do 10 posto godišnjeg bruto prihoda. Budući da je ukupni prihod HT-a za 2016. godinu bio 6,1 milijardu kuna, sud je mogao HT-u odrezati kaznu od 60 do 600 milijuna kuna. Međutim, Općinski prekršajni sud, koji je donio prvu nepravomoćnu presudu, odredio je pola minimalne kazne, odnosno 0,5 posto jer je uzeo kao olakotnu okolnost to što HT prije nije bio kažnjavan. Visoki prekršajni sud je to potvrdio.

Cijeli članak pročitajte ovdje


dubrovniknet team/ Novac.hrFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube