LIFESTYLE
16.10.2019 u 13:43

Dubrovnik postaje filmski grad mladih - Roditelji, odaberite nešto za vaše dijete!

Svečano otvaranje osmog Dubrovnik Film Festivala i prva projekcija natjecateljskog programa je u četvrtak, 17. listopada u 19.30 u kinu Sloboda, no brojne su aktivnosti počele već u utorak, jutarnjim i prijepodnevnim projekcijama animiranih filmova za djecu koje od osam do četrnaest sati traju u kinu Sloboda, pod nazivom Djeca biraju - kategorija animirani film, a jednako je i u srijedu i četvrtak. U prostorijama Sveučilišta Dubrovnik u popodnevnom terminu traje radionica glume i govorništva koju vodi udruga Motion, a namijenjena je polaznicima starijim od petnaest godina. 


komentara  0

Večer je prvog dana završena projekcijom filma Dnevnik Diane Budisavljević, kada je utihnuo zvuk krckanja kokica, ne zato jer ih više nema, već zato što je film potresan, a lijep, slavi humanost i dobrotu i dubrovački su gledatelji s pravom zaslužili peticu u prepunom kinu Sloboda, kaže Jasminka Bijelić Ljubić, i razgovorom s redateljicom Danom Budisavljević.

U srijedu započinju još tri radionice, u Dvorani Visia Glazba i zvuk na blogu, You Tubeu, filmu… voditelja Nikole Jankovića, namijenjena djeci od osam godina naviše, igranog filma voditelja Hermana Douglasa za dvanaestogodišnjake i starije, u Art radionici Lazaret te animiranog filma koju s podnaslovom found objects u Učeničkom domu Paola di Rosa, također za dvanaestogodišnjake plus, vodi Wild Kids Animation Studio.

A u četvrtak im se u Dvorani Visia pridružuje i radionica fotografije „u đir s mobitelom“ koju za djecu od osam godina naviše vodi Goran Bisić. Uz višednevne radionice organizirane su i jednodnevne, poput osnova filmske i televizijske produkcije Jerka Bana, u petak u popodnevnim satima u dvorani Visia te u subotu u Luži optičke igračke kao uvod u medijsku pismenost Dubravka Tullia, na kojoj se očekuje sudjelovanje djece već od tri godine, a u vremenu od tri do pet popodne.
U petak je i nastavak natjecateljskog programa, s drugom i trećom projekcijom.

Idući na sva ta i druga događanja svakako ćemo bezbroj puta proći preko Straduna (ili Place), glavne ulice u staroj gradskoj jezgri i općenito u Dubrovniku, kako su je nazvali Mlečani, a na čijem je mjestu nekada bila močvara koja je razdvajala Ragusu od Dubrave i nasuta je u Devetom stoljeću pa je do Dvanaestog stanovništvo stvorilo jedinstveni grad.

Pruža se u smjeru istok-zapad, a nalazi između gradskih vrata od Pila i od Ploča, odnosno dviju fontana, Velike i Male Onofrijeve česme i dva zvonika, Gradskog i zvonika franjevačke crkve i samostana. Današnji izgled je dobio poslije katastrofalnog potresa 1667., kad je Statuom Dubrovačke republike određeno da sve zgrade u ulici moraju biti jednako građene, u prizemlju uvijek s trgovačko–poslovnim  prostorom s vratima na koljeno, ulazom u veliki magazin iz sporedne ulice, stambenim  prostorom na prvom katu, sobama na drugom, a kuhinjama u potkrovlju, kako bi se kod mogućeg požara spriječilo njegovo širenje i smanjila šteta.

Možda sve to treba i znati, ali sigurno je dovoljno i šetati kroza svu tu ljepotu!

Osmi DUFF - Filmski festival djece i mladih mediteranskih zemalja u natjecateljskom dijelu programa prikazuje 68 odabranih filmova u sedam kategorija te od 15. do 20. listopada 2019. okuplja djecu i mlade istih godina, ali iz različitih zemalja, sredina, drugačijeg socijalnog statusa i načina života. Zajedničko im je da kroz film, kao najjači medij, progovaraju o okruženju u kojem žive, o svojim i o problemima cijeloga društva, ali i lijepim stvarima koje ih nadahnjuju.

Šest dubrovačkih dana filmskoga užitka!


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube