VIJESTI
18.10.2019 u 08:52

Jedna dubrovačka škola ozbiljno grabi prema Europi, zahvaljujući samozatajnoj profesorici i njenom timu

Hilarija Lozančić Benić nevoljko je pristala na razgovor. – Ma što ću Vam ja, nisam ja važna – bio je njezin odgovor. Količina i kvaliteta projekata koje je odradila i koje vodi uz sufinanciranje Europskih fondova za Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik (TUŠ), dovoljan su razlog da je "privedemo" za mikrofon. Iznosi što je škola dobila u posljednjih šest godina, digitalne platforme za učenje jezika, program za praćenje količine otpada u kuhinji, platforma na 16 jezika za učenje osnovne razine jezika potrebne u hotelima i restoranima..., razmjena učenika i stvaranje internacionalnih kuharica, svakako su rezultati hvale vrijedni. A projekt Centra kompetentnosti, na kojem zajedno s timom, ova nastavnica engleskog i hrvatskog jezika trenutno radi, trebao bi TUŠ i Dubrovnik lansirati visoko na karti najboljih kulinarskih središta. Što se sve radi Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, otkrila nam je u razgovoru.


komentara  0

Centar kompetentnosti najavljen je kao veliki projekt koji će biti, između ostalih smješten u Vili Čingriji. Vi ste dio tima koji priprema projekt. Kako to napreduje?

-Centar izvrsnosti teži izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu, najprije proširenje ponude na tržištu rada u konačnici kvalitetnijim kadrom. Svi naši nastavnici, koji su uključeni u projekt, proći će dodatne edukacije. Za kulinarski centar partner nam je vrlo mlad i poduzetan baskijski centar kompetentnosti. Osim visokog stupnja obrazovanja profesionalnog kadra za tržište, naš centar ponudit će razne radionice spravljanja jela, edukacije, proširiti gastronomsku ponudu.

Namijenjen je zaposlenima u turizmu i ugostiteljstvu, učenicima, entuzijastima, onima koji bi se željeli prekvalificirati, nezaposlenima.

Što se tiče jezika i vodičkih tečajeva, nova voditeljica obrazovanja odraslih, radi na reformi kojom će proširiti ponudu jezika, a izvrsna je prilika da se Škola za strane jezike poboljša i to prvenstveno kroz dodatnu naobrazbu nastavnika u inozemstvu.

Centar je budućnost, koja se priprema, no TUŠ je jako uspješan u pripremi i realizaciji Erasmus+ projekata, koje Hilarija Lozančić Benić priprema, prijavljuje i provodi. A kako je počelo?

- Moja je priča o uključenosti u rad na projektu počela 2013. Tad sam zamjenjivala kolegicu na bolovanju. Prvo sam preuzela projekt eCuisine u sklopu programa Leonardo da Vinci, koji je bio u završnoj fazi.

Rezultat tog projekta bila je izvrsna digitalna platforma s 50 nacionalnih jela iz Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije, Latvije i Austrije čije smo recepte i značajke preveli na partnerske jezike. Taj projekt je preteča  današnjeg naručivanja jela u restoranima preko tableta. Bili smo inovatori, a nositelji projekta, škola iz Austrije na kraju je taj proizvod i prodala jednom restoranu austrijske banke.

Rad na tom projektu u koji su bili uključeni nastavnici naše škole rezultirao je takozvanim „intelektualnim rezultatima“. Riječ je o materijalima za unaprjeđenje nastave jezika povezanim sa strukom.

Odradili smo i tri projekta Erasmus+ – suradnja u inovacijama i razmjena primjera dobre prakse. Riječ je o projektima, koji rezultiraju intelektualnim vlasništvom, a su puno zahtjevniji i za pripremiti i za dobiti financiranje od projekata Erasmus+ mobilnosti u kojima sudjeluju učenici. Znalci će znati zašto.

Moram se pohvaliti da je Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik dosada dobila i odradila tri takva zahtjevna projekta koji su svaki napose vrijedni od 200 do 280 000 eura. I to sve jedan za drugim u nizu. Kako jedan završi, a traju 2 godine, tako smo dobili, drugi, pa treći, a trenutno pripremamo za provedbu četvrtog projekta.

To Vi sve sami radite uz nastavu?

- Moj posao je rad u nastavi pola satnice, a drugi dio satnice odrađujem kao voditeljica smjene. No, moram istaknuti kako priprema europskih projekata, osobito ovih kompliciranijih, zahtijeva stalni angažman i izvan zadanog radnog vremena. Ne možete Vi kolegama partnerima iz inozemstva, kad vas nešto trebaju, reći da je vaše radno vrijeme završilo. To tako ne ide. Puno mog slobodnog vremena ulažem u projekte i nije mi žao jer su rezultati vidljivi i Škola napreduje.

S obzirom da sami pripremate i vodite projekte jeste li iz tih sredstava i dodatno plaćeni?

- Ne, jer projekti u sklopu Erasmus+ ne podrazumijevaju plaću za voditelja, a oni koji sudjeluju i stvaraju intelektualne rezultate također nisu baš adekvatno plaćeni, oko 320 kuna za osam sati intelektualnog rada, složit ćete se nije dovoljno. Tako da slobodno mogu reći da su svi ovi projekti rezultat entuzijazma.

Hilarija nam je ukratko opisala projekte koji su dosada odrađeni, ali i one koji su upravo u tijeku. Svima je zajednička odrednica kreativno učenje, širenje vidika i stvaranje međunarodne suradnje nastavnika i učenika.

- Uz spomenuti projekt koji je rezultirao platformom za naručivanje hrane putem tableta, razvili smo platformu za učenje stranih jezika za hotele, restorane, turističke agencije. U sklopu projekta  napravili smo na 12 jezika platformu za učenje osnovnih fraza u hotelu i restoranu, koja omogućava zaposlenicima samostalno učenje jezika. Platformu smo nadogradili s još tri jezika: švedskim, turskim i litavskim, a potom smo engleski jezik nadogradili na razinu C1.

Treći projekt je počeo 2018. Budući da je to bila godina kulturne baštine, radili smo projekt na temelju kulturne baštine i jezika, jer Hrvatska uključujući i Dubrovnik ima pozamašan popis nematerijalne baštine i kulturnih dobara. Iz svih tih priča stvorili smo module u kojima se kulturno dobro predstavlja u obliku tekstova i jezičnih zadataka 10 europskih jezika.

Projekt se bavi specifičnim ciljevima programa Erasmus + u području obrazovanja i osposobljavanja čime poboljšavamo razinu ključnih kompetencija i vještina 21. stoljeća, kao što su rješavanje problema, suradnja, kreativnost, kritičko razmišljanje, strategije učenja,  komunikacija, ICT vještine, s posebnim naglaskom na njihovu važnost za tržište rada i njihov doprinos kohezivnom društvu. Uz ostale odrasle polaznike, projekt je namijenjen ljudima s geografskim, socijalnim i ekonomskim preprekama, kulturološkim razlikama i potrebnim posebnim obrazovnim tretmanom. Ono je što je ključna točka ovog projekta je  promicati nastanak i podizati svijest o europskom području cjeloživotnog učenja.

A sudjeluju li i učenici u projektima?

- Naravno. Prvi takav projekt bio je ostvaren uz donaciju jedne dubrovačke hotelske kuće. Naši su učenici bili dva tjedna u Irskoj u pratnji profesora. Učenici su bili oduševljeni. Bio im je plaćen put i smještaj, a bilo je i nešto novca za džeparac. Učenici su u Irskoj učili, kuhali u restoranima s Michelinovom zvjezdicom što je bilo posebno iskustvo za učenike.

Nedavno se iz Italije vratilo šest naših učenika, koji su u sklopu mobilnosti boravili u južnoj Italiji u Molfetti i tamo učili kuhati talijanska jela bez glutena i laktoze. Bit ćemo domaćini dvjema grupama učenika iz Italije i Francuske u veljači 2020. a u travnju naši učenici idu u Francusku, u njihovu školu gdje će se projektni plan pripreme kuharice jela bez glutena prilagodbe namirnica ljudima koji ne podnose laktozu zaokružiti u jednu cjelovitu priču i bit će dostupna javnosti. 

U sklopu još jedne nadolazeće mobilnosti učenika čija je tema projekta održavanje kulturne baštine naši će učenici putovati u Rumunjsku, Mađarsku i Italiju. Cilj je kroz učenje običaja, povijesti i tradicije jačati i jezično znanje.

Osim nabrojenog TUŠ je domaćin mobilnostima učenika i pripravnika iz Slovenije i Litve. Škola kao domaćin se potrudi naći im radno mjesto za obavljanje prakse u hotelima, restoranima, organiziramo im smještaj i upoznamo ih s kulturnim događanjima Grada te organiziramo učenje hrvatskog jezika. Ove godine očekujemo 4 nastavnika i 10 pripravnika koji će provesti tri mjeseca u našem Gradu. U proljeće ove godine bili su dva snimatelja, dvije maserke, dvije slastičarke i dvije kozmetičarke. Iskustva su bila nemjerljiva s prvotnim očekivanjima koja su imali dolaskom u Grad.

Još jedno, meni iznimno, partnerstvo koje smo dobili je s organizacijom Slava Raškaj iz Zagreba, na provedbi projekta koji se zove Zero waste power,  gdje ćemo razviti digitalni sustav za praćenje iskorištenosti materijala u kuhinjama i hotelima. Cilj je dobiti podatke o sastavu otpada, kako bi se što više smanjila proizvodnja otpada te educiralo ljude koji rade u kuhinji, hotelima o tome. Kroz taj projekt razvit ćemo računalni program koji će upravo to raditi. Program je vrijedan 208 858 eura, a dio tog novca  bit će uložen i u rad naših nastavnika Škole, koji će sudjelovati na stvaranju programa i alata.

Dakle ukupno je to 8 projekata koje ste u šest godina dobili, neke završili, a neki su u tijeku. Uza sve to radite i u timu za pripremu projekta Centra kompetentnosti. Čini se da TUŠ napreduje velikim koracima. Kakva je situacija s drugim školama na našem području?

- Osobno smatram da samo radim odgovorno svoj posao, ponekad je to naporno, ali rezultati su visoke ocjene koje smo dobili nakon provedbe svih projekata i to me obvezuju me da nastavim. U našem dijelu RH, moram reći,  poprilično zaostajemo za razliku od škola u sjevernom dijelu Hrvatske koje već dugo rade na tim projektima i neprestano se bore za svoj dio kolača. Od Metkovića južnije jako slabo, tek novijih datuma nešto se počelo mijenjati. Neke škole su poradile na mobilnosti, ali ove malo kompliciranije projekte trenutno radimo samo mi.

Možda je problem i jedna nepravda. Projekti K2 uključuju intelektualni rad nastavnika, dakle prevođenje, programiranje... U Hrvatskoj je satnica za takav rad na Erasmus+ projektima 40 kuna po satu, dok u drugim članicama EU taj sat stoji i do 80 kuna. Svaki projekt radimo s partnerima iz drugih zemalja, koji su dvostruko bolje plaćeni od nas za isti posao, na istom projektu. 


Katarina FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube