VIJESTI
18.10.2019 u 12:43

Betonski zid u luci donosi sigurnost i odnosi svjetlost

Luka Dubrovnik ne ispunjavanja sigurnosne uvjete - zaključak je to inspektora Europske komisije i dva predstavnika Obalne straže SAD-a, zbog kojega će na potezu od autobusnog kolodvora do postaje pomorske policije biti izgrađen dvometarski betonski zid na kojega će se nastavljati žičana ograda. Konkretno, kako nam je kazao David Radas, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučkoj upravi naloženo je da sanira zid, odnosno ogradu na području luke koja je po nalazu inspektora dotrajala i neadekvatna. Zid koji će im niknuti ispred kuća u kojima žive izazvao je ogorčenje kod tamošnjih stanovnika.


komentara  2

- Inspekcijski nadzor Luke Dubrovnik proveli su u razdoblju od 18. do 22. lipnja inspektori Europske komisije, uz pratnju dva predstavnika Obalne straže SAD-a, u statusu promatrača, sukladno ugovoru Obalne straže SAD-a i EU Komisije, a što je kako nam je kazao David Radas, uobičajena praksa prilikom posjeta drugim zemljama članicama.

Svrha samog posjeta bila je provjera udovoljavanja zahtjeva odredbi iz Uredbe EK-724/04, o sigurnosnoj zaštiti brodova i luka te Direktive 2005/65 EU o jačanju sigurnosne zaštite luke.

Inspektori su izvršili nadzor u Luci Dubrovnik temeljem Uredbe 2016/462 EU, koja propisuje obvezu EU Komisije za posjećivanjem zemalja članica, u svrhu sigurnosne zašite brodova i luka.

Navedene uredbe i obavljeni inspekcijski nadzori znače da je naložena sanacija postojećeg zida na lučkom operativnom području, za koji je utvrđeno da je infrastrukturno dotrajao. Ocijenjen je neadekvatnim po pitanju sigurnosne  zaštite. Temeljem nalaza Lučkoj upravni Dubrovnik naloženo je da otkloni primjedbe te provede odgovarajući postupak.

Kako doznajemo od ogorčenih stanovnika Kantafiga, vlasnika objekata koji granične s Lukom Dubrovnik i koji su dosad od luke bili odvojeni samo ogradom, ispred ulaznih vrata uskoro bi trebali dobiti betonski zid visine dva metra na kojeg će se nastavljati zaštitna ograda. Novi zid trebao bi zamijeniti cijelu dužinu sadašnje plave metalne ograde, od autobusnog kolodvora, točnije od skretanja za kolodvor s glavne ceste, do postaje pomorske policije.

- Ispred većine naših stambenih objekata izgradit će se taj zid, koji će nam zakloniti svu dnevnu svjetlost koju smo do sada imali. Ostat ćemo u svojevrsnom tunelu, stješnjeni između zida i naših kuća. Nećemo ni moći vidjeti kakvo je vani vrijeme, osim ako ne stanemo u taj procijep i ne pogledamo okomito put nema.

Zidom će se zakloniti i čitav pogled na ovo gradske naselje s morske strane, kao i direktan pogled na luku s ceste. Izgradnja zida započet će sredinom listopada, a završetak radova očekuje se početkom ožujka 2020. 

Sigurnost je ključna, pogotovo za luku koja je prometna poput dubrovačke, no pitamo se postoji li drugačije, kompromisno rješenje, kojim bi se udovoljilo sigurnosnim zahtjevima s jedne strane, te pravu na danje svjetlo vlasnika stambenih objekta koji graniče s lučkim područje? Ovo pitanje postavili smo i resornom ministarstvu, no konkretan odgovor je izostao.


L. PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube