KULTURA
18.10.2019 u 19:15

ATRAKTIVNO OTKRIĆE: treba li novootkriveni pločnik od opeke iz 14. stoljeća ostati dostupan pogledima ljudi?

Nakon što budu gotovi radovi na sanaciji pločnika ispred Crkve sv. Vlaha, te dovršeni nalazi i izvješća arheologa, planiramo napraviti izložbu fotografija starog pločnika od opeka, te time zadržati pažnju javnosti na ovom segmentu naše povijesti i izgleda grada - kazala je Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, a na naš upit razmišlja li se o nekom načinu "pokrivanju" nalazišta prozirnim materijalom koji bi omogućio stalni pogled na atraktivno složen povijesni pločnik, odgovara kako bi bilo dobro razmišljati o takvoj inicijativu koju bi trebali podržati konzervatori i gradska uprava. Zona istraživanja je zasad zaštićena geotekstilom i na čitavo će područje biti vraćeno kameno popločenje.


komentara  0

O trenutnom stanju u zoni istraživanja izvjestio nas je arheolog Domagoj Kristović čija tvrtka Areho plan vodi radove.

- U tijeku je nastavak radova na sanaciji pločnika ispred Crkve sv. Vlaha, tijekom rujna istraženo je područje sjeverno i zapadno od Crkve i Orlandovog stupa. Prilikom radova, a nakon uklanjanja postojećeg pločnika, na relativnoj dubini iskopa od oko 20 cm, pronađen je stari pločnik od opeke, o čemu je javnost već informirana. Radi se od 31 kvadratnom polju koje je obrubljeno kamenom, a opeka je u većini polja položena na nož u tehnici riblje kosti (tj. opus spicatum).

U manjem dijelu polja opeka je položena na način da tvori kvadrate. Radi se o dosad najvećoj pronađenoj površini starog pločnika, ali njegov pronalazak je očekivan. Za vremenski okvir pronađenog starog pločnika oslanjamo se na odluku vlasti Dubrovačke Republike iz druge polovice 14. stoljeća, točnije, na odluku Senata o popločavanju ovog dijela grada iz 1360. godine. Taj je pločnik bio u uporabi do austrijske uprave, do prve polovice 19. stoljeća, kada se radi kameni pločnik. Tijekom tog perioda stari pločnik je u više navrata popravljan kada bi dotrajao od uporabe. Zona istraživanja je po završetku radova zaštićena geotekstilom te je vraćeno kameno popločenje. U tijeku je uklanjanje postojećeg pločnika istočno od Orlandovog stupa, te ćemo više informacija imati po završetku radova - kazao je Kristović za Dubrovniknet.hr.


foto: Nikša IvančevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube