VIJESTI
18.10.2019 u 15:04

POTVRDILA MINISTRICA Sigurna kuća do kraja godine, centar za socijalnu skrb dobiva detektor metala

Jutros se u Plači Ranjina održao sastanak ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesne Bedeković i predstavnika socijalnih i udruga na području Dubrovačko- neretvanske županije među kojima i Centara za socijalnu skrb, Centara Josipovac i Doma Maslina. Ministrica je po završetku potvrdila da će na području županije do kraja godine otvorili sigurna kuća, da će se tragičnog slučaja koji se dogodilo u Đakovo prije par mjeseci status službene osobne dodijeliti svima zaposlenima u sustava socijalne skrbi te će se u dubrovački centar kroz par dana graditi ulazni detektor metala. 


komentara  0

Na današnjeg sastanku razgovaralo se o poboljšanju kvalitete sustava socijalne skrbi na području naše županije, a u kontekstu podizanje kvalitete sustava na području Hrvatske. Imajući to na umu resorno je ministarstvo osmislilo paket od pet mjera. 

- Važno je imati dobro ustrojen i optimalan sustav socijalne skrbi koji će biti usmjeren na dobrobit i kvalitetu usluge koju primaju naši krajnji korisnici, odnosno naši građani koji su u potrebi te oni koji koriste bio kakav oblik socijalne usluge. Tragični događaji u centru za socijalnu skrb u Đakovu, potaknuli su na dublje promišljanje potrebe uvođenja sigurnosnih mjera. Jedino socijalni radnik koji se osjeća sigurno može kvalitetno raditi svoj posao i pružati najbolju uslugu korisnicima.

Prva mjera navedenog paketa odnosi se na uvođenje fizičke tehničke zaštite u sve centre za socijalnu skrb i njihove podružnice na razini cijele Hrvatske.

- Rok ti aktivnosti bio je 30. rujna. Mi danas, a u to sam se uvjerila na području vaše županije, a i Hrvatske imamo najmanje jedan od tri oblika fizičke, tehničke zaštite, a to su ili zaštitari s proširenim ovlastima, ili fizički ili ručni detektor. Dubrovački centar već ima zaštitarsku službu, a za koji dan čeka se ugradnja prolaznog detektora, a isti će se ugraditi i u Opuzenu i u Metkoviću – kazala je ministrica te dodala da se sljedeća mjera odnosi na davanja statusa službene osobe .

- U tijeku su Izmjene i dopune Kaznenog zakona u čije je odredbe unesena formulacija po kojoj svi socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu dobivaju status službene osobe. Odnosi se to i na psihologe, pedagoge, rehabilitatore, socijalne pedagoge, pravnike. Sukladno Kaznenom zakonu svaki napad na socijalnog radnika tretirat će se kao kazneno djelo, a sukladno tome će se procesuirati i sankcionirati. U tom kontekstu važno je naglasiti da će i socijalni radnici i stručni radnici, biti procesuirani prema odredbama Kaznenog zakona, ako tijekom svog postupanja počine kazneno djelo. Smatram da time povećavamo odgovornost ljudi zaposlenih u ovom sustavu prema krajnjim korisnicima.

Bedeković se dotakla i mjera usmjerenih prema prevenciji svakog oblika rizičnog ponašanja koje se odnose se na sustavno usavršavanje socijalnih radnika i stručnih radnika u ustavu, kroz pet modula, a neke od tema su: uspješno rukovođenje, upravljanje stresnim situacija kao i kriznim, nošenje sa stresom, sindrom sagorijevanja, problematika supervizije, rad s nedobrovoljnim korisnicima, timski rad te učenje vještina koje su zaposlenima potrebne kako bi se uspješno nosili sa situacijama s kojima se susreću, a koje su sve izazovnije.

- Trenutno radimo veliku analizu sustava, pogotovo kadrovskih potreba centara za socijalnu skrb i njihovim podružnica. Na snazi je još uvijek mjera zabrane zapošljavanja, koja određuje da se dva zaposlenika trebaju otpustiti da bi se jedan zaposlio. No, unatoč tome dio financijskih sredstava ministarstvo usmjerava u dodatno zapošljavanja i promptno reagiramo na kad nam se ukaže nedostatak kadra – rekla je ministrica te dodala da je situacija po ovom pitanju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zadovoljavajuća.

- Potrebno je popuniti nekolicini radnih mjesta u centru na Korčuli. Danas smo dobili informaciju, da postoji nedostatak medicinskih sestara na području deset županija koje smo do sada obišli i lagani nedostatak socijalnih radnika, na čemu ćemo u budućnosti morati poraditi.

Bedeković je potom potvrdila da će naš području naše županije do kraja godine s radom započeti Sigurna kuća.

- Intenzivno radimo na rješavanju tog pitanja. Ova županije je jedna od šest preostalih koja na svom području nema Sigurnu kuću. Suradnja sa županijom je intenzivna. Službe ministarstva su upravo danas obišle objekt predviđena za ovu namjenu. Mogu potvrditi da će Dubrovačko-neretvanska županije će do kraja godine imati sigurnu kuću.
Iako demografske mjere nisu bile tema današnjeg sastanak ministrica Bedeković kazala je kako su mjere koja je poduzela Dubrovačko – neretvanska županije, kompatibilne s mjerama koje je poduzelo njeno ministarstvo.

- Danas smo razgovarali i o problematici Obiteljskog centra. U dogledno vrijeme ćemo pokušati pronaći rješenje kako bismo i za ovaj centar osigurali prostorne kapacitete i ojačali ga.

Župan Dobroslavić osvrnuo se na održani sastanak i ponovio kako će se pitanje Sigurne kuće riješiti do kraja godine, no ni htio javno iznositi podatke o potrebnim financijskim sredstvima.

- Važno nam je da i da se formira Obiteljski centar. Radi prostornih zahtjeva to nije jednostavan zadatak, no nadamo se kako ćemo ubrzo imati riješeno i ovo pitanje.

Ministricu smo danas i upoznali s dva projekta koja smo prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, a koje spadaju u sferu socijalne politike. Jedan projekt se tiče poboljšanja Sigurne kuće, a drugi se odnosi na Centar za rane intervencije u Metkoviću. Nadam se  da će oba projekta proći jer su oba izuzetno važna – kazalo je Dobroslavić te dodao da vjeruje da su svi svjesni važnosti Sigurne kuće.

- Žrtve obiteljskog nasilja treba zaštiti. Financijski ćemo sudjelovati u projektu, a očekujmo i pomoć ministarstva. Vrata Sigurne kuće će biti otvorena svima koji budu imali potrebu za njoj, bilo da su naši žitelji, bilo da dolaze iz neke druge županije. Dovoljna nam je samo jedna takva kuća, jer na sreću na području naše županije nismo imali prevelike potrebe za takvom uslugom – zaključio je Dobroslavić.


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube