LIFESTYLE
20.10.2019 u 13:31

U bijegu od rata u Dubrovniku, s legendarne "Slavije" hitno završila u riječkom rodilištu

U visokom stupnju trudnoće ukrcala se 19. listopada 1991. tada 24-godišnja Ružica Trojić na brod "Slaviju", obrisala je suze na rastanku sa svojom obitelji, mahnula i krenula na put kako njena prva beba ipak ne bi bila rođena u skloništu dubrovačke bolnice, pod granatama. Namjera joj je bila "dokopati" se, preko Zagreba, Njemačke gdje joj je živio dundo. Mislila je da ima vremena jer joj je prvi termin za porod bio tek za nekih petnaestak dana. No, stres kojega je doživjela usljed rastanka s najdražima, osobito suprugom Ninom koji je nosio odoru hrvatskog branitelja, nemirno more i jugo-pregled broda u Mljetskom kanalu napravili su svoje. Nakon cjelonoćnog povraćanja i ubrzanih trudova, odmah je s broda prebačena u riječku bolnicu gdje je predvečer rodila zdravu djevojčicu. Ivona Trojić danas slavi svoj 28. rođendan, radi u jednom frizerskom salonu u Gradu. Jedinica je svoje majke Ružice i oca Nina. 


komentara  0

Tada je i u novinama izašla vijest kako je "na adresu općine Rijeka stigao faks Ružice Trojić, izbjeglice iz Dubrovnika koja moli upis u matičnu knjigu rođenih svoje kćeri Ivone Trojić koja je 20. listopada igrom slučaja rođena u Rijeci. Ružica Trojić je brodom izbjegla iz Dubrovnika s namjerom da prinovu sačeka u Zagrebu ili u Njemačkoj, ali su je pregledanja broda i maltretiranja od strane vojske trudovi zatekli u riječkoj luci". 

Grad Rijeka je, nakon nekoliko godina dodijelio srebrenjak Grada Rijeke prvorođenoj bebi prognane majke u tamošnjem rodilištu, ali ga Ružica nikada nije preuzela.

Samozatajna kakva jest, kaže kako joj je bilo neugodno poći i preuzeti srebrenjak, iako je potom nekoliko puta prolazila kroz taj grad. 

I o tom vremenu Ružica nerado govori, trebalo joj je dosta vremena da nakupljenu traumu usljed svega, izbaci iz sebe. Spominje kako je sva sreća bila što su s njome na brodu bile dvije muževe rodice koje su bile uz nju, jer na brodu nije bilo ni liječnika niti medicinske sestre. Neizvjesnost putovanja brodom, nemirno more koje ih je valjalo, tuga i strah koji su ispunile njene posljednje dane trudnoće, briga za muža koji je ostao u ratu, napuštanje doma, a potom porod i put prema Zagrebu i Njemačkoj s malenom bebom, donijele su joj iskustvo koje, kaže, ne bi nikome poželjela.

Nakon četiri dana provedena u riječkom rodilištu krenula je prema Zagrebu, kako bi svojoj djevojčici izvadila putovnicu kako bi mogla napustiti zemlju. A onda opet, na put, s bebom koja je imala svega petnaestak dana, zrakoplovom za Koeln gdje joj je živio dundo. Tamo je ostala oko tri mjeseca i kaže da je više ništa nije moglo zadržati da se ne vrati doma.

Vratila se i Ivonu krstila u veljači u Crkvi sv. Mihajla. Tata Nino je svoju kćerkicu tada vidio prvi put. 

Bila je već velika beba - uz smješak će Ružica. Emocije se vrate, navru kroz uspomene kojih se prisjeća, oči zastakle. Sve je prošlo, sa sretnim završecima. Pa i ranjavanje njenog supruga na prvi rođendan njihove kćeri.

Ivona Trojić danas slavi svoj 28. rođendan, u njenom rodnom listu stoji grad Rijeka, nigdje ne piše kako je prva beba koju je rodila majka izbjegla iz Dubrovnika od ratnih granata. To je dio obiteljske povijesti koja se usmeno prenosi i prepričava.


L.CrnčevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube