KULTURA
20.10.2019 u 19:04

FOTO: Od danas možete sjesti uz Vlaha Bukovca na cavtatskoj rivi

Početak obilježavanja Dana Općine Konavle protekao je danas u znaku Vlaha Bukovca, a dvije su svečanosti u Cavtatu privukle brojne dužnosnike, goste, ali i domaće mještane koji se uvijek u velikom broju odazovu ovakvim događanjima. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je na rivi, ispred Crkve Gospe sniježne otkrila spomenik velikog cavtatskog slikara Vlaha Bukovca kojega je izradio kipar Petar Dolić, a potom su u Kući Bukovac ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić i ravnatelj Umjetničke galerije Tonko Smokvina potpisali sporazum kojim su i formalno pravno umjetnine Vlaha Bukovca postale vlasništvo ove konavoske kulturne ustanove. 


komentara  0

Ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen je u najjužniju hrvatsku općinu stigla i kao izaslanica predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, a današnjim su svečanostima, uz domaćina, načelnika Konavala Boža Lasića bili nazočni i dožupanica Žaklina Marević, te dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Nakon gotovo 100 godina od smrti, Bukovac se danas vratio doma, u svoj rodni Cavtat za kojim je uvijek čeznuo. Bukovac je volio Cavtat baš kao što je i Cavtat oduvijek volio i bio ponosan na svog velikog slikara - rečeno je na današnjoj svečanosti prije otkrivanja spomenika koji će svojom fizičkom nazočnošću u prostorima Cavtata pobuđivati interes za njegovim likom i djelom. 

Odlična suradnja Grada Dubrovnika i Općine Konavle potvrđena je i potpisivanjem Sporazuma kojim su i formalno pravno muzejske građa i umjetnina Vlaha Bukovca u Cavtatu, postale vlasništvom Muzeja i galerija Konavala, budući su dosad bile u vlasništvu dubrovačke Umjetničke galerije.

Sve se to postiglo suradnjom i sinergijom između Grada i Konavala, ali i uz veliku pomoć i potporu Ministarstva kulture koje je moralo dalo svoje odobrenje za takav čin.

Načelnik Lasić je gradonačelniku Frankoviću kao znak pažnje poklonio malu statuu Vlaha Bukovca, rad Petra Dolića, kojega je dubrovački gradonačelnik obećao smjestiti u Konavoski salon.

- Sjećam se da je gospar Čićo Obuljen u svom prvom posjetu nakon što smo preuzeli upravljanje Gradom rekao kako ured gradonačelnika ne može biti u salonu za primanje već ga treba vratiti u stari ured, te kako moramo vratiti i Konavoski salon koji je oduvijek bio u zgradi gradske uprave. Tako je i bilo - vratili smo ured gradonačelnika gdje je bio, te vratili Konavoski salon u kojega ćemo staviti ovaj kip - kazao je Franković.

Ministrica Obuljen Koržinek je u više navrata istaknula kako je lijepo vidjeti da se Konavle nakon rata jako trude zadržati i očuvati svoj identitet kroz kulturu i baštinu.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube