VIJESTI
22.10.2019 u 12:19

Umro je Luka Korda, prvi načelnik Općine Konavle

Luka Korda, prvi načelnik Općine Konavle, koji je na izborima osvojio čak 6 uzastopnih mandata, jutros je preminuo u 80. godini života, nakon što mu je pozlilo. Luka Korda rođen je 12. listopada 1939. na Grudi od oca Antuna i majke Anice rođene Bakić iz Čilipa. Do Domovinskog rata radio je u Zračnoj luci Dubrovnik, a od 1993. na demokratskim izborima prvi put je izabran za načelnika Općine Konavle, koju je vodio sve do 2017., čak 24 godine.


komentara  0

Luka Korda odigrao je veliku ulogu u poratnoj obnovi Konavala u kojima su nakon oslobođenja mnoge kuće i ognjišta, kao i gospodarski pogoni zapaljeni i opljačkani. 

Obnova je išla polako i postupno, a tijekom njegovih šest mandata obnovljene su kuće, Zračna luka, hoteli u Cavtatu. Mnoštvo mladih vratilo se na svoja ognjišta. 

Načelnik Konavala, što novinari mogu potvrditi, nije se libio reći što misli, pa ni kad bi njegovi stavovi bili suprotni stavovima vladajućih, pa čak i nekih ministara iz Vlade, koji su s njim dijelili stranačku iskaznicu. Prema svojim oponentima Korda je bio oštar, ali uvijek s mišlju o boljitku Općine. 

Podsjetit ćemo kako je u njegovom posljednjem mandatu otvoren Dom za starije na Grudi, a voda je iz vodovodnih cijevi potekla i u konavoskim brdima. 

Tijekom dugog 24-godišnjeg mandata Luka Korda zajedno sa svojim suradnicima puno je napravio za Konavle.

Usprkos svemu s konavoske političke scene otišao je tek nakon što je na izborima 2017. izgubio titulu načelnika, a prethodno i istupio iz stranke, uvijek naglašavajući kako je HDZ bio i ostao njegova jedina stranka, a prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, uzor.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube