KULTURA
26.10.2019 u 16:14

Deset književnih naslova koji su formirali mladog pisca Denisa Ćosića

Kao piscu, teško mi je odabrati samo deset najdražih knjiga. Često razmišljam o tome kako svaka knjiga koju pročitam ostavi značajan utisak na mene, neovisno o kvaliteti napisanoga. Izabrati mali broj naslova među tim sitnim nijansama razlike nije zahvalan posao. Odlučio sam se fokusirati na knjige koje su me formirale kao pisca, a prije svega kao osobu koja trenutno jesam. 

Napisao: Denis Ćosić


komentara  0

 Walt Whitman: Vlati trave – S obzirom da mi je primaran način izražavanja poezija, odlučio sam u ovaj popis uvrstiti barem jednu zbirku pjesama. Whitman prije gotovo dva stoljeća iznosi ideje slobode i demokracije koju suvremeni čovjek danas njeguje i živi, a pod navalama rastućeg fašizma te ideje moraju se sve snažnije zastupati i braniti. Nezaobilazna zbirka poezije za svakoga tko želi uroniti u ljepotu slobodnjaštva.

Albert Camus: Stranac – Knjiga koju svake godine čitam iznova. Tijekom ljetnih praznika. Na aerodromu. Prije spavanja. Dio je obavezne lektire i pomaže u prevladavanju klasičnih adolescentskih kriza ako se čita s razumijevanjem.

Aldous Huxley: Vrata percepcije/ Raj i pakao – Knjiga koja mi je olakšala razumijevanje alternativnih stanja svijesti, potaknula me na promišljanje o vlastitom percipiranju svijeta i dala mi odgovor na to zašto se bend The Doors odlučio imenovati prema njoj.

Carlos Castaneda: Učenja Don Juana – Zapravo je riječ o kompletu od 12 knjiga koje se bave drvenim šamanističkim učenjima Indijanaca. Castanedu su pokušali osporiti, nazivajući njegova djela fikcijom. Njegova minuciozno razrađena filozofija življenja pomogla mi je prebroditi neke od najtežih životnih situacija i ponudila mi odgovore za svakodnevicu.

Terrence McKenna: Food of the Gods – Jedan od, prema mom skromnom mišljenju, najkvalitetnijih filozofa u svijetu. Njegove knjige nažalost nisu prevođene na hrvatski jezik. Knjiga se bavi tematikom droga, onim ilegalnim i dozvoljenim, a iznosi i neke kontroverzne teze o nastanku svijesti kod ljudi. Pisano izrazito originalno i promišljeno.

W. S. Burroughs: Goli ručak – Uz Ginsberga, moj najdraži predstavnik Beat pokreta. Na temeljima njegovog stvaralaštva nastala je i moja prva zbirka pjesama. Ovaj roman, koji pruža halucinatorno i gotovo shizofreno iskustvo, pokazuje svu vizionarsku i proročku moć njegovog autora.

Henry Miller: Rakova obratnica – Roman koji sam danima čitao tijekom tramvajskih vožnji. Svojim začudnostima, vulgarizmima, opscenostima, upakiran u specifičan humor i filozofski svjetonazor, ovo je roman koji zaslužuje biti pročitan i pažljivo preslikan na sadašnjost.

Herta Müller: Ljuljačka daha – Potresan roman o Nijemcima u radnim logorima Sovjetskog Saveza nakon Drugog svjetskog rata. Ispisan očaravajućim poetskim stilom, stvorio je u meni mazohističku težnju za proživljavanjem iskustva glavnog lika. Ujedno, ne znam kakva književnost može nadmašiti poetiku ove autorice.

Milan Kundera: Nepodnošljiva lakoća postojanja – Roman koji mi je jasnije protumačio što je to ljubav. Točka.

Andre Aciman: Zovi me svojim imenom – Nevjerojatno ispisan proustovski roman kojemu treba pristupiti bez predrasuda. Još jedan roman koji me naučio ljubavi.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube