KULTURA
03.11.2019 u 08:05

U LAZARETIMA: nova "Lerova" premijera - Captum fuit!

Captum fuit! Odluka je pala ili ti ga predstava o Orlandu, nova je Lerova premijera kojom nastavlja obilježavanje 600. godine od postavljanja Orlandovog stupa. Djelo je to kojeg autorski zajedno potpisuju Marko Mijatović i Ivan Penović. Predstava će se premijerno održati 3. studenog s početkom u 19 i 30 dok je prva slijedeća izvedba predviđena 4. studenog s početkom u 19 i 30.


komentara  0

Captum fuit! je dramaturški kolaž, sačinjen od originalnih dramskih situacija između kojih se prema kraju koristi sve više poezije i citata, pomalo zaboravljenih dubrovačkih autora: Milana Milišića, Mara Šehovića i Slavena Tolja. 

U početku stvaranja projekt je zamišljen kao presjek povijesnih događanja koja su obilježila Orlandov stup, da bi iz prikupljenog materijala nastala TV emisija otvorene forme koju pripremaju zainteresirani sugrađani.

Konkretno u ovom slučaju riječ je o dvojici delikvenata kojima je, u zamjenu za zatvorsku kaznu, priprema i vođenje emisije ponuđena kao jedina opcija rada za opće dobro. Što se dalje dogodilo, saznajte ove nedjelje u Teatru Lero (Lazareti VIII) s početkom u 19:30.

Redatelj je Marko Mijatović, dramaturg Ivan Penović, oblikovatelj svjetla Antonio Ljubojević, oblikovatelj zvuka Maroje Kurajica, scenografijom se bavio Mato Brnjić, a ilustracijama Sandra Sekulić. U predstavi igraju Mislav Stanković, Teo Barišić, Dario Gverović, Melko Dragojević i Marko Stojanović. Naracije i glasove u off-u snimili su Nikola Baće i Žarko Dragojević, dok je restaurator Đivo Dražić za potrebe predstave dao eksluzivni intervju. 
Predstava je ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika kao dio programa “2019. Orlandova godina”.

Iz programske knjižice:

- Kako je izostalo donošenje bitnih odluka za očuvanje povijesne cjeline živom, tako su izostale i promišljene odluke o očuvanju našeg gotovo najvrijednijeg simbola ondašnje Republike. Odluke. Bitne, promišljene, kratkoročne ili dugoročne - izostale su onda. Izostaju i danas. Lutamo li bezglavo ili naprosto nismo spremni preuzeti odgovornosti? (...) O pravom Orlandu, onom kamenom, koji je još uvijek, nadamo se, na istom mjestu - još uvijek odlučujemo sami mi. Na sreću ili na žalost. Hoćemo li ga zadržati ili maknuti, o tome tek trebamo odlučiti, piše Marko Mijatović

- U komičkom tonu, iz perspektive mladih koji se ne zamaraju godinama i imenima iz prošlosti predstava se zapravo više fokusira na današnji odnos prema ostavštini nego što stavlja fokus na izlaganje onoga što već svi donekle o Orlandu znamo. Posebno inspirirana događajima vezanim uz kip, te njegovim sve lošijim stanjem, predstava pokušava uklopiti misli raznih dubrovačkih autora, povijesnih spisa te originalnih komičkih dramskih situacija, pokušavajući tako prilagoditi se dinamici i narativima kakve ovaj grad u svojoj vrevi već sam nameće, zapisao je Ivan Penović.

 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube