VIJESTI
04.11.2019 u 17:13

Međunarodni dan laboratorijske medicine - brza dijagnostika ima svoje prednosti, ali i mane

Suvremena tehnologija donijela je mnoge promjene u medicini, a osobito kad je riječ o dijagnostici. Uređaji koji mogu brzo i uz minimalnu količinu (kapljicu) krvi dati dati rezultate i uputiti na dijagnozu postali s lako dostupni. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji malo se koriste, no budućnost kuca na vrata. O prednostima i nedostatcima ovih uređaja, u Općoj bolnici Dubrovnik danas je govorila Ivana Barišić Lapić, spec. med. biokemije i lab. medicine iz KBC-a Zagreb, a povodom obilježavanja  Međunarodnog dana laboratorijske medicine.


komentara  0

Provođenje analiza krvi i mokraće putem ovakvih uređaja, službeno se zove "pretraga uz pacijenta". Koristi se i na bolničkim odjelima u operacijskoj sali, ali i u primarnoj medicini. 

Prednosti ovih pretraga su, istaknula je Baršić Lapić, male dimenzije uređaja, brzi rezultati, u roku od nekoliko minuta.

"Liječnicima, osobito neurolozima mogu biti od velike koristi, kod sumnje na moždani udar, kada minute, a nekad i sekunde mogu biti presudne za davanje terapije", kazala je.

No postavlja se pitanje kolika je stvarna potreba uvođenja ovih pretraga, kao i kako smanjiti rizik netočnih rezultata, što se zna dogoditi.

Uređaji koji su dostupni na tržištu mogu iz jedne kapi krvi izmjeriti CRP, glukozu, ureju, keratin, acidobazni status organizma, kao i elektrolite i troponin I te dati kompletnu krvn sliku u dvije minute.

No osim dobrih strana postoje i nedostatci, a to su nestručno rukovanje, koje može dati netočne rezultate.

"Greške koje se događaju rezultat su neadekvatnog uvođenja uređaja, bez prave pripreme i edukacije osoblja. Čini se da je lako napraviti ove pretrage i da to može svatko, no bez edukacije često se događaju greške i ponavljanje pretraga. Potrebno je uređaje uvoditi sukladno pravilniku i educirati osoblje da rezulate pravilno unosi u susttav, kao i povezivanje sa centralnim lanboratorijem. Pretrage rade sestre i tehničari tako da ako ih nema dovoljno i nisu educirani i ne mogu adekvatno odraditi testove, onda je boljene uvoditi ih na odjel. Prilikom odabira uređaja treba imati na umu posebne potrebe pojedinih odjela i ambulanti primarne medicine, kao i isplativost uređaja, koji će se možda koristiti dva puta godišnje", kazala je Baršić Lapić, dodajući kako su u KBC Zagreb, gdje ona radi zbog dislociranosti bolničkih odjela uveli velik broj ovih uređaja na razne odjele.

"Uvođenje "pretraga uz pacijenta" potrebne su kad su ambulante, domovi zdravlja i bolnice međusobno udaljeni od glavnog laboratorija. Edukacija i PODC tim, koji se bavi nabavom, umrežavanjem i provjerom uređaja i rezultata, kao i edukacija liječnika i sestara su nužni prije nego što se odluči uvesti ove pretrage.

Jako je bitan sustav provjera. Skandinavske zemlje još od 1997. imaju sustav verifikacije uređaja. Njihova sva izviješća su javno objavljena, detaljna i svima dostupna, a u njima sudjeluju i sami pacijenti. Od 1992. Imaju vanjsku kontrolu kvalitete koja smanjuje greške", kazala je Ivana Baršić Lapić, dodajući kako je ova brza dijagnostika samo potvrda sumnje doktora, ali ne može zamijeniti klasične laboratorijske pretrage u postavljanju dijagnoze.

Nakon kratkog predavanja prisutni liječnici imali su brojna pitanja za predavačicu. 


K.F.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube