POLITIKA
05.11.2019 u 14:59

Don Željko moli za vas...

Za koga moli direktor Luke Dubrovnik i gradski vijećnik Željko Raguž? Tko su grešnici koji su se usudili pitati i kritizirati rad i stavove „svetog“ Željka? Čovjek koji je iz jedne stranke (HSS) istupio, kako bi držao svijeću Andru Vlahušiću u posljednjem mandatu, a danas drži svijeću Matu Frankoviću, usputno zapošljavajući članstvo svoje stranke na poželjna radna mjesta u javnom sektoru, i dižući ruku u Vijeću. No ne moli Željko Raguž za opće dobro ni za grešnike iz svoje stranke, a čini se ni za samoga sebe, nego za sve one koji se usude postaviti pitanja, prijaviti ga povjerenstvu za sukob interesa, kritizirati njegove izjave. Tko zna možda „grešnici“ trebaju božji zagovor jer su se usudili „baciti kamen“ na don Željka, koji za njih moli s govornice političke prvostolnice.


komentara  4

Možda je Željko Raguž nekima uzor dobrog političara, a drugima pak neki smiješan lik, koji ispali pa ostane živ. Ali nemojmo zaboraviti da on nipošto nije „dvorska luda“ i da ga kao takvoga ne bismo smjeli ni doživljavati. 

On vodi Luku Dubrovnik, on sjedi u Gradskom vijeću, on predsjeda malonogometnim klubom Square, on je, na kraju krajeva u vladajućoj koaliciji koja upravlja ovim gradom. On napada rad dubrovačkih kulturnih institucija, on napada i Turističku zajednicu, on je iz svoje kvote postavio vodeće ljude nekih sektora i gradskih tvrtki, čak ima mogućnost zapošljavanja u javnom sektoru. Velik je njegov utjecaj s tri presudna glasa u Gradskom vijeću.

I uspio je Raguž zamijeniti Pera Vićana i njegov DDS, koji je godinama bio ravnoteža između većine i manjine od 13 ruku, a čini se da je odlučio Vićanovim stopama i u sportskim i u drugim političkim savezima.

I sve bi za Raguža bilo idealno, da ne postoje neki njegovi kolege vijećnici i poneki mediji, koji postavljaju „nezgodna pitanja“, a zapravo samo traže konkretne podatke kojima bi se obrazložila njegova samohvala. Pa onda Željko Raguž, taj, kako za sebe misli, čovjek bez mrlje, dobročinitelj koji javnim novcem pomaže svim članovima i simpatizerima svoje stranke, ispadne u sukobu interesa i to dva puta, pa mora platiti kazne, vratiti javni novac na koji nije imao pravo.

Napadati i upozoravati na stvari koje ne funkcioniraju svakako jest zadaća gradskog vijećnika, ali kad netko, tko spava na koncertu Toma Jonesa, a uživa na otvaranju narodnjačkog kluba, počne kritizirati kvalitetu programa Ljetnih igara, ne smijemo ostati mutavi.

Veliki kritičar kulture, koju ne razumije, pohvalio se nedavno velikim uspjehom, novcima koje je Luka Dubrovnik zaradila na otkupu otpada s brodova. Najviše na Mediteranu, jer se, budimo iskreni, nitko ne otima za tuđe smeće u vlastitom dvorištu. Ma sve da i jest tako, tko bi se lud još hvalio time na konferenciji za novinare?

Raguž se hvali i mnogi ga brane, a to što Grabovica uskoro ide u zatvaranje i što pitanje zbrinjavanja dubrovačkog otpada tek ulazi u kritičnu fazu, koja će koštati Grad, to Raguža ne interesira, nije njegov problem. On je uspješan „kralj smeća“.

Kad je o sportu riječ, dobro mu ide, možda bi se sporta ubuduće trebao držati, ima vreću u koju može zagrabiti koliko mu treba.

Raguž je zatražio raspravu i izvješće o radu Turističke zajednice Dubrovnik. Na jučerašnjoj sjednici o tome je trebalo biti riječi. Romana Vlašić nije donijela najmudriju odluku ne pojavivši se, iako je, za rijet pravo, zakon na to ne obvezuje. Gradonačelniku Frankoviću dala je povod da izgovori javno ono o čemu se dugo šuška. Iza cijele te jučerašnje predstave stoji navodna Raguževa ambicija da na vodeće mjesto TZ-a zasjedne jedna mlada članica DUSTRA-e.

Puno je Raguž bisera prosuo u posljednjih 8 godina svog uspješnog jedrenja na političkoj regati, ali njegov današnji post na FB stranici nije ni smiješan ni zabavan. Dapače. Uvredljiv je za mnoge.

Dragi Bog neizmjerno ljubi grešnike, jer su slabašni, oskvrnjeni, utučeni, prazni, jadni. Kako sam na sjednici Gradskog vijeća rekao i na crkvenom oltaru molim za grešnike“, napisao je Raguž.

Za Raguža su grešnici svi oni koji misle drugačije od njega. E pa don Željko, dobro došli u demokraciju. Tu ima „grešnika“ koji stalno pitaju, preispituju, njorgaju, kritiziraju..., a kritika i preispitivanje nisu tu kako bi naljutili „dobrog“ Željka, nego kako bi poboljšali život, politiku, društvo i kako bi spriječili sukob interesa, nepotizam i pogreške.

Pravi kršćanin, nikad s oltara ne bi svoje neistomišljenike nazvao „slabašnima, oskvrnjenima, utučenima, praznima i jadnima“, a pravi političar ne bi se bojao kritike s govornice Gradskog vijeća, jer bi na nju znao odgovoriti argumentom, a ne populizmom. I uvijek bi prvo krenuo od sebe.


Katarina Fiorović / FOTO:FacebookFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube