VIJESTI
07.11.2019 u 15:54

GRAD priopćio da Luka ima manje otpada od hotelskih kuća i zračne luke, ali brojevi "ne bate"

Već dva tjedna pokušavamo dobiti odgovore o količini i vrstama otpada koji Luka Dubrovnik prima s kruzera, brodova i brodica te količini miješanog otpada koji se pri tom odlaže na Grabovicu. Na naše uporne upite danas smo dobili odgovor u obliku priopćenja za javnost iz gradske uprave, ali... Podaci, koje su mnogi dubrovački mediji već objavili dijelomično su točni. Prema podacima za 2017., koje smo prije godinu dana dobili službeno iz Čistoće i današnjim podacima, koje su nam poslali iz gradske uprave o odlaganju mješovitog otpada na Grabovici, Luka Dubrovnik prednjači u količini otpada i odlaže više nego  Zračna luka, hoteli Valamar i Jadranski luksuzni hoteli. Treba napomenuti kako taj mješoviti otpad nije isključivo otpad s kruzera. 


komentara  3

Prema tablici, koju je poslao Grad Dubrovnik, najveći prizvođač otpada su Jadranski luksuzni hoteli s oko 17 i pol milijuna litara miješanog komunalnog otpada koji se odložio na Grabovicu tijekom 2017., 2018. i obuhvaćena je 2019. do kraja listopada.

Luka Dubrovnik prema njima, tijekom ove skoro tri godine, odloži tek oko šest milijuna i 700 tisuća litara miješanog komunalnog otpada, što je skoro tri puta manje. Ne bi to bilo sporno da su u ovome izračunu obuhvatili cjelokupni otpad Luke Dubrovnik, a ne samo onaj s kruzera, jer takav izračun nije usporediv s ostalim subjektima gdje se uzeo cjelokupni otpad koji proizvode.

Temom otpada bavimo se već neko vrijeme i tako imamo podatak iz Čistoće Dubrovnik kako je Luka Dubrovnik u samo jednoj godini, odnosno 2017. Čistoći predala šest milijuna i 200 tisuća litara miješanog komunalnog otpada. Dakle, to je ukupni otpad Luke, a ne samo otpad s kruzera, što bi u konačnici za tri godine bilo preko 18 milijuna litara miješanog komunalnog otpada koji se preda na Grabovicu. Što neminovno vodi do zaključka kako Luka Dubrovnik na Grabovicu odlaže najviše smeća.

Priopćenje iz Grada Dubrovnika

- Obzirom da se posljednjih dana od strane pojedinih političkih organizacija zlonamjernim i neistinitim konstrukcijama želi obmanuti naše sugrađane, ovim putem dostavljamo konkretne podatke o količinama prikupljenog otpada različitih gospodarskih subjekata koji posluju na području Grada Dubrovnika, a sve kako bi se isti mogli usporediti s količinama otpada koje Čistoći Dubrovnik na zbrinjavanje preda Luka Dubrovnik, a koji nastaje prikupljanjem komunalnog otpada s brodova na kružnim putovanjima - napisali su iz gradske uprave.

Ističu da je Grad Dubrovnik turistička destinacija i kao takva, osim otpada svojih stanovnika, bilježi i razne količine otpada koji proizvode svi oni koji posjećuju Grad, a koje gospodarski subjekti sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom predaju Čistoći Dubrovnik kao ovlaštenom davatelju usluga.

- Isto tako je vrlo bitno za napomenuti kako svake godine gospodarski subjekti u sve većem obimu razvrstavaju otpad i isti šalju na daljnju oporabu, pa tako i Luka Dubrovnik, te se taj otpad ne odlaže na Grabovicu - kazuju iz Grada te dodaju:

- Podaci navedeni u tabeli činjenično pokazuju da je Luka Dubrovnik u 2017. godini Čistoći Dubrovnik predala 2.108.000,00 litara miješanog komunalnog prikupljenog s kruzera, odnosno 2.398.000,00 litara u 2018., dok je do 31. listopada tekuće godine predano 2.196.000,00 litara. Za razliku od Luke Dubrovnik koja je obavljanjem svoje gospodarske djelatnosti u promatranom trogodišnjem razdoblju prikupila i predala 6.702.000,00 litara miješanog komunalnog otpada s brodova na kružnim putovanjima, Zračna luka Dubrovnik, usporedbe radi, u istom razdoblju Čistoći na zbrinjavanje predala je 13.193.260,00 litara, dok su hotelske kuće prikupile i predale 16.158.115,00, odnosno 17.599.766,70 litara otpada.  

- Uspoređujući količinu predanog miješanog komunalnog otpada u tablici navedena četiri velika gospodarska subjekta jasno je kako udio otpada s kruzera koji je u posljednje tri godine predala Luka Dubrovnik čini tek 12,4 % od ukupno predanog otpada od strane četiri velika subjekta – Zračne luke Dubrovnik i dvije hotelske kuće - objašnjavaju iz Grada.

- Stoga je uistinu nevjerojatna potreba određenih političkih stranaka koji netočnim, neprovjerenim i lažnim informacijama žele uvjeriti naše sugrađane u nešto što nije istina. Zaključno, treba napomenuti kako je nakon više od 15 godina pokrenuta sanacija odlagališta otpada Grabovica. Radovi na odlagalištu napreduju utvrđenom dinamikom i uvjereni smo kako će vrlo skoro doći do zatvaranja Grabovice - stoji u priopćenju iz gradske uprave.

Odgovor na novinarski upit iz Čistoće

Krajem 2018. poslali smo niz upita o količini otpada koji se odlaže na Grabovicu, među ostalim i za Luku Dubrovnik i tada nam je službeno odgovoreno i slijedeće.

- Čistoća preuzima, prevozi i zbrinjava na odlagalištu Grabovica ukupnu količinu miješanog komunalnog otpada od Luke Dubrovnik te naplaćuje prema važećem cjeniku. U 2017. od Luke Dubrovnik je preuzeto 6.210.000 litara (6.210 m3) miješanog komunalnog otpada po cijeni od 1.030.860,00 kn, a cjenik usluga odvoza i zbrinjavanja otpada je jednak prema svim pravnim osobama te se ne može dijeliti otpad po njegovom podrijetlu i naplaćivati veću cijenu jer se otpad prikuplja s kruzera.

Kad se već uspoređivaju količine otpada koji na Grabovicu odlažu Luka Dubrovnik i druge velike tvrtke, treba napomenuti kako Luka u razlici cijene, koju naplaćuje onima od kojih otpad preuzima i koju plaća Čistoći za zbrinjavanje na Grabovici, zarađuje veliki novac. I to je taj poslovni uspjeh kojim se hvali. 

Zaključke nećemo donositi jer je svima, vjerujemo, jasno o čemu se radi. Sud prepuštamo vama. 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube