LIFESTYLE
08.11.2019 u 13:29

FOTO: Obrezan i spašen hrast plutnjak u Vukovarskoj

Ako ste jutros vozili kroz Vukovarsku prema Gružu i Lapadu sigurno ste primijetili neuobičajenu gužvu u parku ispred benzinske pumpe, kao i dizalicu koja je s ulice osiguravala sigurno "tlo" za potrebe obrezivanja hrasta Plutnjaka koji je već neko vrijeme žudio za intervencijom. Hrvatska udruga za arborikulturu u suradnji s Rezervatom Lokrum poduzeli su mjere koje bi tom vrijedom i lijepom Plutnjaku omogućili da proljeće dočeka u najboljem izdanju, a sve u sklopu dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa organiziranog povodom 70. obljetnice Rezervata Lokrum. 


komentara  0

Već na prvi pogled i prosječan čovjek vidi da se krošnja hrasta Plutnjaka suši, a hrvatska udruga za Arborikulturu u suradnji s vrtlarom napravila je elaborat i pronašla način što učiniti da se održi stablo, ako je moguće. Nakon provjere je li stablo statički sigurno, puca li i prijeti vrlo prometnoj ulici u kojoj se nalazi, krenulo se u rješavanje problema sušenja krošnje. 

- "Problem je u korijenu, zemlja oko stabla sa strane ulice je tvrda, a staza s druge strane oko stabla je također postala kao beton. Vodozračni režim ne funkcionira, korijen nema dobru opskrbu i zbog toga je ovom hrastu potrebno pomoći kroz tri faze da se održi. Prvo smo se odlučili za redukciju krošnje, tako da rasteretimo korijen,  druga faza je bila razrahliti tlo i za to smo koristili uređaj koji se zove air spade, američku inovaciju, novu na tržištu koja uz pomoć kompresiranog zraka rahli tlo i od onog betona učinio je tlo pjeskovitim masom, prozračnim i rahlim što će pomoći korijenu laički rečeno da prodiše. Treća faza je fertilizacija. Dodali smo gnojivo Herbafertil, stavili smo 5-6 komada. To je gnojivo u jutenoj vreći koje se spušta u tlo i nakon nekog vremena aktivira se i opskrbljuje korijen, naravno to funkcionira samo ako je rahlo tlo.  Očekujemo rezultat i da će na proljeće ovaj hrast Plutnjak procvasti kako treba. Bit će to pravi primjer kako smo spasili stablo, nadamo se da ćemo se rezultatom  ponositi i mi iz  hrvatske udruge za arborikulturu i Grad Dubrovnik", kazao je predsjednik Hrvatske udruge za arborikulturu Milan Pernek.

Ova akcija provedena je u sklopu obilježavanja 70. obljetnice od proglašenja otoka Lokruma posebnim rezervatom šumske vegetacije. Rezervat Lokrum, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i Hrvatskom udrugom za arborikulturu organizirali su znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Prezentirani su rezultati znanstveno-istraživačkog i stručnog rada koji je intenzivno provođen zadnje 4 godine na Lokrumu, upravo kako bi  se prikupili podatci i kako bi se dugoročno ti podatci mogli primjenjivati kao aktivne mjere upravljanja područjem.

- "Teme koje smo obrađivali na skupu nisu se odnosile samo na otok Lokrum, već su primjenjive i šire, kao npr. tema otpad u moru koja je nažalost globalnog karaktera i svakim danom su ti pritisci sve veći kako na Lokrum, tako i na sam Grad. Bavili smo se i mediteranskim potkornjakom koji je uslijed različitih klimatskih promjena i meteoroloških odstupanja postao prijetnja našim šumama. Razgovarali smo i o primjeru obnove vrijedne spomeničke kulturne baštine, kao što je samostan na Lokrumu, tako da se istovremeno sačuvaju i kolonije šišmiša koje su iznimno vrijedne. Lokrum je izuzetno stanište i sklonište za šišmiše i kroz ovo istraživanje pronašli smo 11 vrsta, a prije bilo zabilježeno samo dvije. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u zborniku sažetaka skupa, kroz 31 priopćenje uz odgovarajuće fotografije nastale tijekom istraživačkog rada. Taj zbornik će nam biti polazište ne samo za buduća istraživanja i određene mjere zaštite otoka, već će to biti vrijedan dokument dostupan i našim sugrađanima kako bi još bolje spoznali vrijednost Lokruma" kazala nam je dr. Marija Crnčević stručna voditeljica Javne ustanove Rezervat Lokrum. 


Igor MlinarićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube