LIFESTYLE
09.11.2019 u 16:47

FOTO: Šijun defora Lopuda

Južina koja već danima puše i povremeno donosi i kišu, danas je donijela i šijun. Fotografije ove fasvcinantne prirodne pojave, koja se, na sreću zadržala samo na moru, poslao nam je čitatelj. Snimljene su iz Brsečina, a šijun se "vrtio" s vanjske strane Lopuda.


komentara  0

- Pijavice ni danas nisu potpuno objašnjene, no jasno je da je za njihov nastanak nužna velika nestabilnost atmosfere, pojava olujnih oblaka kumulonimbusa i visoka relativna vlažnost zraka. Zbog toga pijavice najčešće nastaju u III kvadrantu ciklone, odnosno jugozapadnom sektoru, gdje su temperatura i vlaga zraka visoki, ili nešto ispred hladne fronte.

Što je vlažnost zraka veća, to su pijavice niže i deblje, dok što je vlažnost zraka manja, to su pijavice više i tanje. Širina pijavice varira od nekoliko metara do nekoliko desetaka metara. Trajanje pijavice najčešće je do 10-ak minuta, no ponekad i znatno duže. Donji dio pijavice vidljiv je jer je sastavljen od morskih kapljica, a gornji dio vidljiv je zbog kondenzacije vodene pare u plaštu pijavice, piše crometeo.hr


dubrovniknet team / FOTO: ČitateljFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube