VIJESTI
12.11.2019 u 07:14

12.11.1991. - jedan od najtežih dana obrane Dubrovnika, Tvrđava Imperial je ostala prazna...

Na današnji dan, u utorak 12. studenog 1991. godine, od 6.20 sati započeo je ponovni napad otvaranjem žestoke vatre na tvrđavu Imperial. Nakon što je 9. studenoga, komandant 9. VPS admiral Miodrag Jokić izdao zapovijed da neprijatelj ovlada širim područjem Dubrave i Rijeke Dubrovač­ke, i izbije na liniju Žarkovica - Srđ - Strinčijera - Gradci - Komolac - Rijeka Dubrovačka, te uspostavi potpunu blo­kadu Dubrovnika s kopna i mora i pri­mora branitelje Dubrovnika na predaju, u teškim bojevima agresor je uspio zauzeti Bosanku, Strinčjeru i prostor Dubrave, nanoseći dubrovačkim bra­niteljima velike i bolne ljudske gubit­ke. Na današnji dan 1991. hrvatski su branitelji bili prisiljeni napustiti tvrđavu Imperial, no ona je, na sreću, ostala neosvojena. Da je srbo-crnogorska armada zauzela tu točku otpora pa i pobjede u Domovinskom ratu, povijest bi zasigurno bila drukčije ispisana.


komentara  0

Na današnji dan, u utorak 12. studenog 1991. godine, od 6.20 sati započeo je ponovni napad otvaranjem žestoke vatre na tvrđavu Imperial. Granate su padale po Gradskoj luci, lukobranu Kaše, Lovrjencu, Sv. Ivanu, Stradunu, Sponzi, Prijekom, zvoniku. U prvom planu napada su: Gruž, Lapad, Montovjerna, Pile, Ploče, Mokošica, Rijeka dubrovačka. Ponovno su gađani hoteli na Babinom Kuku, »Excelsior«, »Argentina«, »Imperial«. Pekara »Orlando« također je bila na meti.

Gorila je kompletna luka Gruž, a plamen je osvjetljavao čitav grad. Nekoliko projektila pogodilo je i bolnicu na Medarevu.Na današnji dan 1991., stradale su crkve: Sv. Jakova u Višnjici, Sv. Ignacija, Sv. Dominika, Sv. Ivana Krstitelja na Srednjem konalu, Sv. Križa na Gornjem konalu, Sv. Križa u Gružu, Sv. Mihovila u Lapadu, nova crkva i krstionica na Mihajlu, Sv. Andrije na Pi­lama, te samostani: dominikanski, benediktinski Sv. Jakova, Malog Isusa u Go­spinom polju, kćeri Božje ljubavi Salvator u Lapadu, franjevački u Rožatu.

Obrambene snage su se povukle iz Komolca. Vojne vlasti dopustile su odlazak članovima EZ, ranjenicima i stranim državljanima, ali »Slavija« nije mogla uploviti. Apeli su se upućivali na sve strane.

Nakon što je 9. studenoga, komandant 9. VPS admiral Miodrag Jokić izdao zapovijed da neprijatelj ovlada širim područjem Dubrave i Rijeke Dubrovač­ke, i izbije na liniju Žarkovica - Srđ - Strinčijera - Gradci - Komolac - Rijeka Dubrovačka, te uspostavi potpunu blo­kadu Dubrovnika s kopna i mora i pri­mora branitelje Dubrovnika na predaju, u teškim bojevima agresor je uspio zauzeti Bosanku, Strinčjeru i prostor Dubrave, nanoseći dubrovačkim bra­niteljima velike i bolne ljudske gubit­ke.

U obrani Bosanke 9. studenoga pogi­nuli dubrovački branitelji: Hamdija Kovač, Vedran Ivošević, Antonio Vatović, Mario Pezzi, Franci Lazibat, i Željko Raguž, a sutradan, na Srđu Mato Damjanović, te na Strinčjeri Mario Matana.

Braneći položaj na Strinčjeri, na današnji dan, 12. studenoga 1991. godine, poginuli su pripadnici HRM-e Siniša Tkalec, Zdenko Baričević, Tomislav Bender i Ivan Raič. Istoga dana u neprijatelj­skim napadima na Komolac poginuli su, pripadnici pričuvnog sastava MUP-a Ivo Botica, Miho Klečak i Pero Nenada, te pripadnik djelatnog sastava MUP-a Mario Mandić.

Značajnu ulogu u uspješnoj obrani užeg područja Grada, uz dubrovačke branitelje  imale su i brojne borbene skupine iz splitske 4. brigade ZNG i njene 9. bojne HOS-a, kao i 3. omiške bojne 114. brigade, koje su gli­serima ONB prevožene u opkoljeni Grad.

Po dolasku u Dubrovnik vod 9. boj­ne HOS-a zapovjednika Slavena Ze­ca, preuzeo je položaje na Strinčjeri. U borbama s neprijateljem, 12. studenoga 1991. godine, poginuli su pripadnici 9. bojne HOS-a 4. brigade ZNG-e Split: Ante Jerko Landikušić, Vladimir Vuković i Božo Merčep. Na stonskoj bojišnici, na današnji dan 1991. godine, u Podimoču u Dubrovačkom Primorju, prilikom izvršenja borbene zadaće smrtno je stradao Božo Ban.

Na današnji dan, 12. studenoga 1991. godine, kao civilne žrtve u Domovinskom ratu na dubrovačkom području, poginuli su: Josip Glavinić, iz Čibače, rođen 1950., Emilijo Milo Jurica, iz Dubrovnika, rođen 1910., i Petar Sambrailo, iz mjesta Makoše, rođen 1913.

Premda su u vremenu od 12. (do 15. studenoga) branitelji bili prisiljeni privremeno, na dva dana napustiti tvrđa­vu Imperijal, neprijatelj je nije uspio zauzeti te je ostala jedina, na cijelom izvangradskom području, od strane agresora neosvojena otporna točka.

Prema podacima Medicinskoga cen­tra tijekom ovih napada, kada je na Grad palo oko 6000 topničkih projek­tila, poginulo je 15 civilnih osoba i 19 branitelja, dok je teže i lakše ozlijeđeno više od 120 osoba - donosi Gradoplov Radija Dubrovnik.


foto: Miro KernerFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube