VIJESTI
12.11.2019 u 09:47

Daniel Pavlinović: slična ciklona nam se dogodila 1992. kad su valovi prebacivali zidine

Ciklona koja dolazi sutra, tj. danas imat će vrlo sličnu stazu kao ona od 26.3.1992., kada su jugo i (kasnije) oštro (južni vjetar) bili toliko jaki da su valovi prebacivali zidine i oštetili krovove kuća ispod zidina, a otkinut je i dio Penatura (ima opširnije u knjizi Povijest dubrovačke luke, A. Ničetić). Taj slučaj sam već bio spominjao više puta, a uvjeti da se kod nas na jugu stvore takvo jugo i valovi rijetki su i javljaju se baš kod ovakvog kretanja ciklone - zapisao je jučer na svom fb profilu Daniel Pavlinović.


komentara  0

Rijetko se "pogode" i staza ciklone, kao i dubina i gradijent da ispadne slučaj kao 1992., i od tada do danas takav slučaj se nije ponovio (tako izražen). Ovo što slijedi bit će slično, no ciklona će se dok se bude premiještala preko Jadrana ipak popunjavati (slabiti), dok 1992. to nije bio slučaj.

Iako ne očekujem baš takvo nevrijeme kao što je bilo 1992., ipak će već sutra jugo naglo pojačati na vrlo jako i olujno, na otvorenom moru s orkanskim udarima. Tijekom jutra i prijepodneva u srijedu jugo i oštro bit će olujno uz valove vjerojatno 4 do 5 metara, a prema otvorenom moru i više. Kako ciklona nastaje blizu obala Afrike, za očekivati je i određenu količinu pustinjskog pijeska u oblacima i kiši.

1992. je to bilo vrlo izraženo pa su oblaci bili narančasti.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube