VIJESTI
12.11.2019 u 11:32

POBUNA MEĐU UMIROVLJENICIMA: "Ne želimo poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja"

Jesu li umirovljenici neodrživi teret, treba li Vlada RH stvoriti uvjete da zdravstvena zaštita bude dostupna svim građanima neovisno o financijskim mogućnostima? -Svaki put kad Vlada najavi  „povećanje“ mirovina  povećava se broj umirovljenika koji padaju ispod granice siromaštva - kazali su danas na konferenciji za medije predsjednik HSU-a Dubrovačko-neretvanske županije Cvijeto Cvjetković i Olga Muratti, predsjednica dubrovačkog HSU-a. Najavili su, između ostalog prikupljanje potpisa za koje se nadaju, kako će se ujediniti svi umirovljenici bez obzira na politički predznak, ali i svi ostali.


komentara  0

Na predsjedništvu i Središnjem odboru HSU-a donesena je odluka o pokretanju akcije prikupljanja potpisa: protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, i - za povećanje dohodovnog cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, kazali su Cvijeto Cvjetković i Olga Muratti.

- Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da će više desetaka tisuća umirovljenika dobivanjem 10-tak kuna mjesečno postati obveznici plaćanja dopunskog osiguranja od 70 kuna mjesečno odnosno 840 kuna godišnje, što je za mnoge od njih izdatak koji ne mogu podnijeti, pa im preostaje gladovati ili umrijeti. Zamislimo se nad tom istinom - kazala je Olga Muratti dodajući kako svaki put kad Vlada najavi  „povećanje“ mirovina  povećava se broj umirovljenika koji padaju ispod granice siromaštva.

- HSU se zamislila pa je upravo zato, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, pokrenuo inicijativu okupljanja svih stranaka sa umirovljeničkim predznakom kako bismo zajedničkim snagama stali u obranu osoba treće životne dobi, ali i svih onih kojima smo dužni osigurati uljuđeno življenje i kvalitetno starenje, jer mi nismo neizdrživi teret mi smo obiteljsko i društveno bogatstvo - kazao je Cvijeto Cvjetković.

- Svaka drugačija politika Vlade RH i ministra Kujundžića rezultirat će uništenjem i posljednje institucije koja funkcionira na principu međugeneracijske solidarnosti  što HSU neće dopustiti. Borit ćemo se za očuvanje  javnog neprofitnog osiguravatelja, a protiv pogodovanja privatnim osiguravateljima kojima je cilj profit, a ne očuvanje zdravstvenog sustava na načelu solidarnosti među generacijama. U prilog tomu govori i činjenica, o čemu smo nedavno čitali,  da je reformu dopunskog osiguranja „diktirao“ čelnik privatnog osiguravajućeg društva, što nam daje pravo na zaključak da je to prvi, ali sigurni korak ka privatizaciji - kazala je Muratti.

Kako dohodovni cenzus nije povećavan od 2004. godine zahtijevaju da se:

-  po članu obitelji sa 1516 kuna poveća na 1830 kuna, a
-  za osobu koja živi sama, sa 1939 kuna poveća na 2340 kuna

- Da ministar zdravstva prestane s neprimjerenim i ishitrenim najavama poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja kao i sa pogodovanjem privatnim osiguravateljima, kojima je jedini cilj profit, tim više što se radi o osiguravajućim tvrtkama čiji su vlasnici i kapital izvan hrvatskih granica. Da prestane ismijavati one koji nastoje očuvati zdravstveni sustav na načelu međugeneracijske solidarnosti i nazivati radnje i nastojanja umirovljeničkih čelnika "populizmom i podilaženjem" - rekao je Cvjetković koji se još zapitao kako objasniti premijerov nedavni poziv na društvenu solidarnost dok u isto vrijeme ministar zdravstva govori o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja, dodavši, kako se tu očito radi o propustu u koordinaciji.

Na današnjoj konferenciji HSU-a za medije rečeno je i kako će se tražiti od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da se analizira i istraži rodbinske veze dužnosnika u Ministarstvu zdravstva i odgovornih osoba koje su stvarale privatna osiguravajuća društva i istima rukovodile.

- Valja istaknuti da  „šutnja“ oko povećanja cenzusa traje već punih 15 godina i iz razloga, što je poznato, da upravo Država nije redovito i potpuno plaćala svoje obveze iz polica  dopunskog zdravstvenog osiguranja, a povećanjem korisnika besplatnih polica ta obveza se znatno povećava. Skoro 98% građana su uredne platiše svojih polica dopunskog osiguranja dok je jedini neplatiša Država koja je podmirila niti trećinu svojih polica. Vlada RH mora stvoriti uvjete da zdravstvena zaštita bude dostupna svim građanima neovisno o financijskim mogućnostima. Dokazano je da je Dopunsko osiguranje, kao posebna institucija, jedna  od rijetkih koja ima pozitivne rezultate poslovanja i u situaciji kad Država svoje obveze izvršava samo djelomično - zaključila je Olga Muratti.


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube