VIJESTI
13.11.2019 u 09:55

GUBITAK: preminula je Mani Gotovac

Napustila nas je Mani Gotovac, velika teatrologinja, kritičarka, spisateljica, kazalištarka koja je pomicala granice svojom odvažnošću, iskrenošću, vizijama. Umrla je na isti datum kada se i rodila, jer je jučer napunila 80 godina života. Nakon što joj je dijagnosticirana teška bolest, Mani je, na sličan način na koji je donosila odluke u svom životu kojega je otvoreno i iskreno ogoljavala u svojim knjigama, odbila liječenje odlučivši otići sa ovoga svijeta na svoj način. Njena posljednja knjiga nosi simboličan naslov - Rastanci. Mani Gotovac je živjela turbulentno, punim plućima, imala je misiju koju je ispunila, ostavila je traga u hrvatskoj kulturi i njeno je mjesto na toj sceni ostalo upražnjeno. 


komentara  0

Mani Gotovac je cijeloga života bila povezana uz Dubrovnik, privatnim i kazališnim vezama, obožavala je doći u Mokošicu gdje je imala krasan obiteljski kutak, vodila je kao mlada kazališna kritičarka press ured Dubrovačkih ljetnih igara na kojima je 2015. i 2016. bila pomoćnika ravnatelja za dramski program. Bila je i umjetnička voditeljica programa Kazališta Marina Držića.

Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine, kao Julija Birimiša. Kći je odvjetnika Zdravka Birimiše i glumice Marije Danire. Završila je Klasičnu gimnaziju u Splitu koju su u isto doba pohađali Petar Brečić, Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Igor Zidić i drugi. Kao studentica piše kazališne kritike, zapošljava se kao novinarka na radiju, piše kritike i eseje o kazalištu koje objavljuje u časopisima Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje.

Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Iva Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca, te ga je zadržala i nakon razvoda.

Bila je prva hrvatska kazališna intendantica, u splitskom HNK, potom u HNK u Rijeci.

Objavila knjige Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografske romane Fališ mi (1–2), Ma koji život, ma koji teatar i Snebivaš me. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube